Ammehystade

Merete Riisager
Merete Riisager (LA) Foto: Steen Brogaard/Folketinget

Zenia Stampe, medlem af Folketinget for Radikale Venstre, skrev forleden en opdatering på sin facebook-side om frygten for, at hun og hendes nyfødte baby ville blive afvist af en ond caféejer, når barnet skulle ammes. Den lille historie fik på få linjer indrammet potentielle risici som spædbarnssult, brystbetændelse, amning på offentligt toilet samt det udanske i at afvise nybagte mødre og uskyldige spædbørn i døren. Ikke et øje var tørt, og den lille historie fik tusindvis af ”likes” i løbet af dagen.

Og hvorfor hopper jeg så ikke bare med på vognen og giver Zenia og hendes lille ny al den medvind og menneskelige opbakning, det digitale rum kan trække?

Fordi Zenia Stampes historie i min optik fortæller mere om politisk selvoptagethed, elitært navlepiller og moraliserende magtudøvelse, end den siger om problemer, der har noget som helst med virkeligheden at gøre.

For den lille krølle på historien er jo, at ZS IKKE var blevet afvist med et grædende barn på armen. Hendes lille historie udsprang af den potentielle risiko ved som mor at skulle fravælge et af de meget få udskænkningssteder i byen, der ikke ser bare bryster og mælkesprøjt som et velkomment islæt på deres beværtning.

Amning på caféer og restauranter har været diskuteret de seneste par måneder – blandt andet på foranledning af en kvinde, der rent faktisk oplevede at blive bedt om at pakke brysterne væk på en restaurant i Tivoli. Både denne og ZS´s historie har fået det digitale rum til at løbe over med støtte til de – tilsyneladende forfulgte – småbørnsmødre, der angiveligt må løbe rundt i kulden fra dør til dør for at få lov til at amme deres børn. Både Enhedslisten og Socialdemokratiet har signaleret, at de er klar til at lovgive om ”ammeproblemet”.

Men hvis vi et øjeblik forlader den patos, Zenia Stampe mestrer til 13 på den gamle skala, og bevæger os ud i det hypotetiske problemfelt, er det meget svært at få øje på det - problemet. Ser vi på Hovedstaden, hvorfra amme-vreden udgår, har websitet AOK.dk eksempelvis en guide til caféer, hvor ammende mødre er velkomne. Og Magasin har længe haft sin egen ammeafdeling – centralt beliggende – hvor man i fred og ro kan give sit barn mad.

Jeg har personligt afprøvet mulighederne med to børn, der med meget korte spiseintervaller krævede planlægning af indkøbsture og udflugter – de er kort fortalt blevet ammet til vands, til lands og i luften. Jeg har derfor virkelig svært ved at se problemet i, at enkelte caféejere tillader sig at kræve en opførsel af deres kunder, der ikke indbefatter amning.

Faktisk mener jeg, at ZS med sin selviscenesættelse som Maria, der afvises med barnet på armen i den kolde nat, vender magten på hovedet. Det er ikke Zenia Stampe, med hendes placering i et regeringsparti, direkte adgang til medierne og alle muligheder for at byde sit barn gode rammer, der er den svage part.

Hvis nogen er det, må det være de caféejere, der lægges for had, samt det grundlæggende princip om fri ejendomsret, der lider overlast i ZS´s bestræbelser efter at forme verden i eget billede: Hvis hun synes, amning er godt og rigtigt, må hele verden indrette sig derefter! For man kunne jo umuligt forestille sig, at denne magtfulde og ressourcestærke kvinde skulle tage hensyn til andres ønsker, når hun planlægger sine indkøbsture med barnevognen?

På smertelig vis siger den lille historie også noget om, at politikere er mennesker, for hvem egne behov ofte ligger nærmest. For i stedet for at vredes over at skulle vælge grillbaren frem for yndlingscaféen i nogle få måneder kunne Zenia Stampe have kastet sig over det faktum, at alt for mange ældre sygner hen i pilleforbrug og ensomhed. Hun kunne bruge sit krudt på at søge efter årsagen til, at antallet af børn, der rammes af ADHD eksploderer eller række ud efter kvinder, der må gå i flyverskjul på kvindecentre på grund af vold i hjemmet. Endelig kunne hun have løftet blikket og set de mange kvinder, der ikke er i stand til eller ønsker at amme, og som føler sig uglesete, pressede og umyndiggjorte af moraliserende anvisninger omkring amning, sobert beskrevet af gruppen www.flaskebarn.dk.

Hvis vi som politikere ikke evner at holde fast i, at der uden for Borgens mure findes mennesker, der har større problemer end os selv, ligger den elitære moralisme og lurer som et sultent dyr. Og så sander vi til i forslag om at forbyde rygning ved busstoppesteder, tvinge butiksejere til at sætte æblerne forrest i butikken og gemme cigaretter og slik under disken eller indføre cykelhjelm til børn ved lov, fordi vi ikke gider skænderiet med vores egne unger om morgenen.

Uagtet at man som nybagte forældre, skal have lov at nyde det vidunder, man har fået i gave, og at det kan afstedkomme en vis selvoptagethed, så er speltmødres adgang til nogle få caféer i København i løbet af de måneder de ammer, ikke et altoverskyggende politisk problem.

Kommentarer

Amning overalt.

Der er mange indlæg, der lægger synsvinklen, at man som mor skal kunne tilfredsstille sit spædbarns behov, når det opstår. At det kun går ud over cafeejere er åbenbart ikke et spørgsmål. Kan man sætte sig ind til en frisør og amme? Eller i et prøverum i en konfektionsforretning? Eller bag rattet i nødsporet på en motorvej?
Cafeen bliver valgt, fordi moderen ikke tilsidesætter sine egne behov; heller ikke ZS, som det anføres i artiklen.
Spædbarnets behov kan godt udsættes ind til man er kommet hjem.
Mvh.
Henrik Vester

Manglende skiltning?

De fleste cafeer specificerer da at kun mad og drikke der er indkoebt paa cafeen maa indtages paa cafeen - derfor SKAL en mor der oensker at amme sit barn bede om tilladelse og det er op til personalet om denne tilladelse give. Eller har jeg misforstaaet noget?

Nu er der jo

hellere ikke mange cafeer ude på heden. Men hvor er det godt at du har siddet der hjemme og fodret dine poder når de var sultne. Men skal vi gå tilbage til før Morten Korch. Men kvinden skal jo også bare til gryderne og være afhængige af deres mænd

Amen...

Der er ikke så meget at sige til det end "Amen", for det indlæg rammer hovedet på sømmet.
Det er ikke alle restauratører, der er lige interesserede i at have nybagte mødre til at amme deres nyligt fødte unger i deres restaurant/café, og det er ikke alle andre gæster, der er lige interesserede i at se dem gøre det. Og det er helt ærligt ikke noget reelt problem hvis et mindre antal restaurationer vælger at forbyde det. Vi taler om hvad? 6 mdr. hvor de nybagte mødre måske skulle overveje og henlægge kaffetrangen og café sludren med veninden til privaten i stedet for ynglingscafeen? Ville det være så forfærdeligt?
Og så har Merete Riisager også ret i at der ærligt talt burde være en hel del mere relevante områder for politikerne at kaste sig over, frem for et ærligt talt non-issue som den her "ammestuehistorie". Det er tragisk at skulle se og høre politikere bruge deres tid, og samfundets penge på sådan noget bavl, imens der er så mange andre langt mere reelle problemer at tage fat på.

-

* synes godt om *

Om Cirkus Dania.

Der er intet tivoli i Thorning, kun cirkus.

Reservering af det offentlige rum

ZS har jo tidligere vist, at hun går ind for at det offentlige rum skal reserveres for ikkerygere, og nu hvor hun har fået et barn, skal det offentlige rum åbenbart reserveres ammende mødre. Den dag damen går på pension, skal det offentlige rum vel reserveres pensionister. Vor herre bevares.

Alvorligt?

Der er vel ikke længere nogle som tager Zenia Stampes udgydelser alvorligt længere.
Hun har forlængst mistet enhver form for jordforbindelse, og evnen til at tænke normalt

Søde små babyer

Jeg har ikke noget imod at se små babyer få mad. Og de må smaske så meget de vil. Børn er dejlige! :)

Moske

Går udfra at ZS også kræver fri amning i landets moskeer.

Zenia Stampes verdensbillede

Tak for et fremragende indlæg, der i alle detaljer afslører Zenia Stampe og hendes selvoptagethed, elitære navlepilleri og politiske magtfuldkommenhed. Hun er prototypen på disse elitære politikere, der er totalt ligeglade med alle andre så længe de selv står i fokus. Zenia Stampe er en formidabel eksponent for politikerlede, men der er så synd, at hun ikke selv kan se det. Må hun ryge ud af Folketinget ved næste valg, så hun ikke længere kan misbruge sin magtposition til at fremme egne formål og behov.

Velopdragne voksne spørger først om lov

"Amning på caféer og restauranter har været diskuteret de seneste par måneder – blandt andet på foranledning af en kvinde, der rent faktisk oplevede at blive bedt om at pakke brysterne væk på en restaurant i Tivoli."

100% enig i dit indlæg, Merete Riisager, og jeg undrer mig - gerne højlydt over - hvorfor den kvinde, der blev afvist i Tivoli ikke spurgte personalet om lov inden hun trak udstyret frem.

Er det ikke almindelig PLI at spørge om lov først? Eller gælder der andre regler for ammende kvinder end for andre velopdragne voksne?

Nej, det er ikke kutyme

Hvis man skal ryge, er det høfligt at spørge om det er i orden. Men som mor spørger man ikke om lov til at give sit barn mad. For man skal lade sig lede at sit barn og barnets behov. Ikke af en tilfældig medarbejder i en cafe, som måske slet ikke er forberedt på et sådant spørgsmål.

Man kan sætte sig lidt afsides og skærme for udsynet som det nu kan lade sig gøre. Det er en privat situation, hvor man må vise gensidigt hensyn som man nu kan.

Men der er mange private situationer i det offentlige rum. Det skal man tolerere. Folk kysser, taler højt, taler i mobiltlf. osv. Så manglede det bare, at lige præcis kvinder med små børn skulle afkræves større høflighed end andre!

Jamen...det er så simpelt

.... så er da åbent for et første skridt i at få en dialog med ejerne af de steder, hvor lillemor antager sig i sin ret til at slå sig ned.

Spørg først!

Principiel diskussion

Selviscenesættelse?? Sikke noget vrøvl!!! Zenias statusopdatering var et udslag den seneste tids debat der udsprang af et helt konkret eksempel i Tivoli, hvor en mor var blevet forbudt at amme sit nyfødte spædbarn. Dette var blot et eksempel i rækken, men dit forsøg på at bagatellisee må siges at være mageløs. Det er noget værre fis at sige, at man bare kan planlægge sin indkøbstur. Spædbørn har behov for akut behovtilfredsstillelse, de kan altså programmeres til at blive sultne lige dér hvor der er en tolerant caféejer i nærheden. Herudover er det langt ude at kategorisere det som et udtryk for egoisme, at man ønsker at bibeholde sin ret til at give sit sultne spædbarn mad. Hermed tilgodser man sit barns behov og tilsidesætter dermed sine egne af hensyn til sit barn, så du har vist behov for at få defineret, hvad udtrykket selvoptagethed betyder, inden du ytrer dig offentligt næste gang. Naturligvis skal kvinder have lov at amme deres børn, når det er nødvendigt. Det er et brug på FN's menneskerettighedskonvention, derfor er det naturligvis også i sidste ende en politisk sag.

Endnu en principiel diskussion

Må en privat virksomhed, en café eller restaurant, selv have en holdning til dette spørgsmål - om de vil tillade ammende mødre i deres egen forretning?

Eller skal de have dikteret deres måde at drive forretning på af ammende kvinder?

Hvorfor er det lige at ammende kvinders skal have lov til at bestemme over andres forretning?

Mig bekendt er det på ingen måde alle caféer eller restauranter der forbyder dette - en stor del ser meget gerne ammende kvinder som deres kunder. Besøg dog dem!

Eller er det "princip" du ønsker at nå frem til følgende: Alle har bare at rette sig efter en ammende kvindes krav og ønsker, fordi det er så "naturligt"?

I min ordbog hedder det ekstrem egoisme og selvcentrerethed, i uskøn symbiose med fænomenet ammehjerne!

Usagligt...

Det er dybt usagligt at bruge skældsord som ammehjerner o.lign. i denne diskussion. Naturligvis er caféejere i deres gode ret til at definere hvilke regler, der gælder på deres beværtning, men i så fald har kunderne også krav på at blive oplyst herom via skiltning, at man tilhører gruppen af snæversynede og intolerante caféejere, at amning under alle omstændigheder er forbudt. Det kan jo ikke passe, at man efter at have taget imod penge fra kunden vil forbyde en kunde noget så fuldstændig HARMLØST som at give sit spædbarn mad, hvis man vitterligt lader sig genere heraf, er det fordi man af princip ønsker at lade sig genere, eftersom der INTET generende er ved en diskret ammende kvinder. I langt de fleste tilfælde skal man helt tæt på for overhovedet at ænse, hvad der foregår. Hvis man er så pernittengrynet, så er det ens personlige problem, det kan da ikke passe, at det er folk, der går i så små sko, der skal bestemme om mit spædbarn må noget at spise. Alternativet i de tilfælde hvor man har købt og betalt sin mad er at man må lade sit barn skrige eller forlade etablissementet uden at få sin mad. Er det rimeligt??? Så afgjort IKKE!!! I så fald må caféejeren som minimum betale pengene tilbage som følge af den mangelfulde skiltning. Lod man sit barn skrige, ville det uden tvivl forstyrre og forarge de øvrige gæster væsentligt mere end diskret amning. Hvis der ikke bliver sagt klokkeklart fra, så varer det jo ikke længe inden forbud af denne type danner trend, ergo er det nødvendigt at sige meget kraftigt fra overfor den type diskrimination. Hvad bliver det næste, der skal forbydes. Folk der hoster, handicappede etc.???

Usagligt?

Det er også naturligt at dyrke sex, faktisk både dejligt, naturligt og jo i øvrigt forudsætningen for at få de omtalte skønne børn... På trods af at det er både dejligt, naturligt og på ingen måder skader andre, kan man ikke bare gå ind på en café, bestille 2 kopper kaffe og så ellers kaste sig ud i akrobatiske øvelser, det har vi lovgivet imod da det kan støde andre mennesker.
Kan du begynde at se omridset af noget her Lisa?
Man kan jo som dig indevende at hvis man er så pernittengrynet, så er det ens personlige problem, det kan da ikke passe, at det er folk, der går i så små sko, der skal bestemme om mig og min partner må dyrke noget så naturligt og harmløst som sex. Alternativet i de tilfælde hvor man har købt og betalt sin mad er at man må lade være med at dyrke sex eller forlade etablissementet uden at få sin mad. Er det rimeligt??? Så afgjort IKKE!!!

Spørg

Sikke mange ord du har, men du evner ikke at spørge i caféen om det er OK at du ammer - før du bestiller?

Må jeg anbefale dig....

.... at spørge ejeren - eller repræsentanten for ejeren - først. Det er almindelig god opdragelse at man spørger værten om lov først, og det stiller dig i den heldige situation, at får du et nej, så kan du finde et andet etablissement at slå dig ned i inden du har bestilt og betalt.

Og god appetit :-)

Klynk ....

Lisa - du og Zenia vil diktere hvordan folk skal drive deres egen forretning. Er det rimeligt??? Så afgjort IKKE!!!

I så fald burde enhver småbarnsmor være udstyret med et skilt der kundgør at her kommer der en potientilet ammende kvinde, således at forretningsejeren kan afvise kunden, inden problemerne opstår.

Hvis der ikke bliver sagt klokkeklart fra, så varer det jo ikke længe inden denne "vi bestemmer over din forretning" holdning fra visse småbørnsmødre danner en trend, ergo er det nødvendigt at sige meget kraftigt fra overfor denne type fascisme. Hvad bliver det næste der skal dikteres af ammende mødre? Hvilke andre kunder der må besøge forretningen så de ammende kvinder ikke bliver forstyrret, gratis bleer etc.??

Gå efter bolden frem for manden

eller mødrene skulle jeg vel nærmere skrive, hvis det ellers er en egenskab, du behersker, men det er det vel næppe, for så ville du skulle begynde at argumentere sagligt for dine synspunkter frem for at svine andre personligt til. Det er hyklerisk af caféejerne, at de lader kvinder med spædbørn indenfor, tager imod deres penge, men i det øjeblik, det bliver nødvendigt at amme, er man nogle steder ikke længere velkommen. Det er da dybt urimeligt, så skal de sgu afvise folk fra starten istedet for at give indtryk af, at man er velkommen. At du sætter tingene på spidsen og forsøger at vende rimelige krav til urimelige, viser jo blot, hvor tynde dine argumenter er.

Gå efter bolden frem for caféejeren

Det er hyklerisk af caféejerne, at de lader kunder komme indenfor, tager imod deres penge, men i det øjeblik, de vil tisse på gulvet - det er jo uhyre naturligt, at man får vandladningstrang - er man nogle steder ikke længere velkommen. At du sætter tingene på spidsen og forsøger at vende rimelige krav til urimelige, viser jo blot, hvor tynde dine argumenter er.

Sagt på en anden måde: Hvis en ammende kvinde ikke har hjerne nok til ved ankomsten at spørge, om det er OK at amme, bør hun nok få implanteret en tredie hjernecelle.

Det frie valg

Jeg går ind for det frie valg, både for kunden såvel som for forretningsejeren.

Jeg er dybt og inderligt imod din og Zenia´s holdning om, at alt og alle skal indrette sig efter Jeres holdninger og meninger, puttet ind i argumentet "ammende kvinder er åh så naturligt". Det er egoisme, diktatur og fascisme pakket ind i feeel-good holdninger.

Krav om skiltning, menneskerettigheder og hvad ved jeg. Tænkningen for dig og Zenia er, at I har særlige krav og rettigheder, som resten af verden skal indrette sig efter. Et diktatur i mini format. Omverden skal udvise Jer store og altomfavnende hensyn - hensyn som I under ingen omstændighed kunne drømme om at udvise overfor andre.

Personligt har jeg intet imod at der bliver ammet op ad mig. Men jeg har udviklet en total allergi imod den egoistiske, hysteriske og fascistiske attitude om at alt og alle skal indrette sig efter din og Zenia´Stampes meninger og holdninger. Jeres krav bliver straks mine og andres pligter, og det kunne jeg ikke drømme om at lade mig diktere af.

Du vil sikkert finde ud af, at en venlig og hensynsfuld tilgang til tingene gør, at man så i de fleste tilfælde kan forhandle sig til stort set hvad som helst. Men at diktater og ufravigelige krav fra Jeres side, resulterer i et passende: Skrid og bliv væk! Alle, undtagen dig og Zenia Stampe, må amme på min Café.

Om ammestuesnak.

Zenia Stampe har brug for en husmorafløser.

Ligedan ..

er der rasende travlt med at ville konstruere alt i forhold til det enkelte barns køn - ja, faktisk andre folks børn i denne ligestillings navn.

Lad børnene være - giv mulighederne, lad børn selv sige til og fra i forhold til leg og legetøj, og tving ikke dit og dat af holdninger ned over hovederne på dem. De har rigeligt i at opdage sig selv i forhold til den egne udvikling, at forstå denne - og skal ikke fyldes op med allehånde voksnes afvigelser (minorireter) i f seksualitet.

Det er de slet ikke selv udviklet nok til, det er alt for abstrakte ting for dem, som også religiøse spørsmål.

Det seneste er nu, en reklame, der har et spædbarn liggende med kun ble på og med en I-Pad, hvor det ses at have et hjørne inde i munden (naturligt for spædbørn, der i denne periode af livet gerne putter alt i munden) - og hvor der siges et el andet om at være født med ..

Det ser måske tilforladeligt og 'sødt' ud - men det minder mig om, at jeg andre steder i debatter har givet udtryk for, at Anders Fogh Rasmussen, der i sin tid ikke kunne få indført dit og dat hurtigt nok omkring også PC'er ind i landets institutioner, nok helst så, at moderen under graviditeten ligefrem fik indopereret en PC til fosteret og dets udvikling.

Lad dog de børn være - det er bare skræk og rædsel på deres vegne, at de ikke vil kunne hverken lære eller følge med, hvis vi ikke stopfodrer dem konstant, kontrollerer dem i hoved og bagdel.

Børn vil gerne selv og kan en masse ting selv, hvor vi ikke skal styre dem i alle ender og kanter - og tro, at vi opnår, hvad vi vil. Det kan nemt blive noget ganske andet, fordi man ikke i tilstrækkeligt omfang har forstand på fx kønsudviklingen af et barn.

Lad så de børn være - i langt større grad, end der gives udtryk for. Giv de mange muligheder i leg i form af diverse materialer - det er som om det ikke er gået op for fx Christine Antorini, at børn lærer igennem leg, udvikler sig igennem leg.

Forstyr ikke børns barndom så unødigt, som allehånde initiativer desværre kan opfattes som.

Den evige ammehjerne

Tilfældet Zenia dokumenterer, at ammehjerne og fødselspsykose er i stand til at forekomme, og endda i massiv grad, adskillige år før den første graviditet indtræffer.

Den af mig omtalte jordemoder ..

i den af mig lige nævnte udsendelse bliver straks udskreget til nærmest ekspert på spædbarneområdet, hvor hun ligeledes gav udtryk for, at hvis moderen ammede barnet, når det var 8-9 mdr. gammelt, så var det alligevel kun morgen og aften, så hun kunne sandeli ggodt have et arbejde, så fadren kunne passe barnet.

Jame, barnet er slet ikke færdig med moderen så tidligt i livet. Det er her, at ligestillingen på området tager fejl, fordi barnet ikke tilgodeses - men igen de voksne og deres behov, hvor faderen bør have en orlov siden, når barnet er naturligt 'færdig' med moderen.

Så er faderen i barnets udvikling ligeså vigtig som moderen tidligere i/for barnet udvikling; men de er begge vigtige, lige vigtge - men vi skal altså ikke gå ind for og promovere 'ammende fædre', fordi visse fx ligestillingskvinder mener, at det er deres
behov.

Det siges at være gammeldags med andre holdninger end: hurtigst ud på arbejdsmarkeet igen for kvinder!

Men - barnet er, menesket, er gammeldags, og har en ganske specifik, medfødt, rytme i og for sin udvikling. Det er det tillige det pattedyr, som længst i tid er afhængig af forældreparret.

Taget på kornet ..

Og - tak for det!

Men - i debatten om disse ammende mødre, senest for mig jordemorder på P1 i samtale med de konservatives Mai Henriksen, set på TV, så har jeg undret mig over, at børn siges at få op til 10 måltider om dagen.

Kan der være noget om, at disse børn faktisk ikke får lov til at spise sig naturligt mætte? 5-6 måltider pr. dag plejer at række for de mindste. Og - giver det siden forstyrrelser i forhold til spisning? Har mødrene bare ikke tid og tålmodighed i det enkelte måltid for barnet?

Når et barn ammes, så er det nødvendigt at påpege, fordi det er mindre kendt, at barnet faktisk skal kunne mærke ammegiverens hud. Denne hudkontakt er vigtig - og jeg har set utallige kvinder, der lige stikker en flaske ned til barnet i en barnevogn, så det selv kan klare sig.

Det er ligeså vigtigt ved flaskegivning, også hvis en mand giver flasken, at barnet faktisk har denne hudkontakt.

Måske er mødre mere optaget af sig selv i en vis udstrækning, fordi de ikke i tilstrækkelig grad får at vide, HVOR vigtig denne kontakt er for barnet i den tidlige alder!

Der er for spædbarnet en udtalt trang til hudkontakt med moderen el en erstatning for hende - også fordi det siden indgår i voksnes erotiske forspil, hvor frustrationer her siden kan forårsage eksemer, psoriasis; men manglende vne til ømhed ved berøring.

Så - der er en vis visdom i ro omkring amningen af et barn, det vil også sige, fx at lade telefonen ringe, så mor og barn er uforstyrret. Det kræver koncentration for barnet - og det skal der nu engang ro til.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden