Analyse: V-borgmestre skyder på Løkke for at undgå vælgertæv

V-borgmestre kritiserer Lars Løkke, fordi borgmestrene snart skal stå til regnskab for vælgerne ved kommunalvalget, vurderer kommentator.

Merian Garde Gräs, Berlingske Nyhedsbureau

Partiformand Lars Løkke Rasmussens (V) nye satsning - et offentligt udgiftsstop - møder kritik i det kommunale bagland. Løkke selv siger, at udgiftsstoppet ikke vil forringe velfærden, men det passer ikke, lyder kritikken fra flere borgmestre.

- Selvfølgelig vil nulvækst for kommunerne betyde nedskæringer, siger Helsingørs borgmester, Johannes Hecht-Nielsen (V), til Jyllands-Posten. Han peger på ældreområdet, bibliotekerne og fritidstilbud til børn som nogle af de områder, der risikerer at mærke sparekniven.

Nulvæksten - eller »udgiftsstoppet« - blev lanceret på Venstres landsmøde for en uge siden sammen med målet om flere skattelettelser, hvis der bliver penge til overs. Og det er ikke så mærkeligt, at det vækker furore i kommunerne, siger politisk redaktør på Radio24syv, Jesper Termansen, til Berlingske Nyhedsbureau.

- Borgmestrene skal jo til kommunalvalg lige om lidt, den 19. november 2013, og de ved godt, at et udgiftsstop og skattelettelser ikke hentes ud af den blå luft. De skal dagligt stå på mål for nedskæringer, og en nulvækst i udgifter vil betyde en kraftig omprioritering i de kommende år, fordi vi får flere ældre, siger han og fortsætter:

- Så medmindre man, som Løkke formulerer det, kan få den offentlige sektor til at »gå længere på literen«, er der kun et sted at finde pengene, nemlig via besparelser.

Løkkes nye udmelding er ifølge redaktøren en tilbagevenden til »Venstre classic« med snak om stop for offentlige udgifter og flere skattelettelser.

- Det er et Venstre, der for første gang stikker hovedet ud af busken med en markant sag - måske den vigtigste sag frem mod næste valg. Derfor må Løkke forvente, at han ikke kun bliver angrebet af S-SF og R, men også af sine egne i den kommende tid. Han må levere svar på, hvor han præcist forventer, at den her udvikling skal ske, hvis han ikke kan se nedskæringer, siger Jesper Termansen.

Indtil nu har Løkke formået at samle op mod en tredjedel af stemmerne ved ikke rigtigt at melde noget ud, mener Termansen - men nu vil oppositionslederen komme i en situation, »hvor han bliver målt på, hvad han rent faktisk siger«.

Kommentarer

Så foretrækker man alligevel at Venstre bliver i hængekøjen

Man konstaterer at Løkke er hoppet ud af hængekøjen med budskabet om de facto at ville lukke biblioteker, forringe folkeskolen og dermed på sigt gøre Danmark dummere. Hvis Man skal tro flere Venstre-borgmestre.

Socialdemokraterne vil den anden vej. Antorini fremlægger snart en plan, som vil give folkeskolen flere penge og give lærerne nye muligheder for at levere en rigtig god undervisning. En plan som forventes at få bred opbakning i Folketinget. Også fra Venstre. Det er godt for skolebørnenes indlæring og dermed for Danmarks langsigtede konkurrenceevne!

Men det er ikke foreneligt med Løkkes såkaldte nulvækst.

Så hvad er det Løkke egentlig vil?

"gå længere på literen"

VKO havde 10 år til at få det offentlige til at "Gå længere på literen", men det havde de ikke evnerne til. Så nu vil de på magisk vis gør hvad de ikke kunne på 10 år....Utroværdigt

Til Thomas.

Du har helt ret. Anders Fogh Rasmussen var uforsigtig med sin kontraktpolitik, og dermed glemte han de gode liberale takter. Sært nok ikke noget, som socialisterne kunne finde på at rose ham for.
Han blev nærmest mere socialdemokratisk end selve socialdemokraterne.
Nu har vi den sære situation at vi har en socialistisk regering som ikke magter noget, der ligner kontraktpolitik. Og de er stillet overfor Venstres Lars Løkke Rasmussen, som vil bryde med kontraktpolitikken og dermed med Foghs praksis.
Det skal vel forstås sådan at du er utilfreds med den nuværende regering og slutter dig til Lars Løkke Rasmussen?
Eller er det vigtigste for dig blot at pege fingre uden at pege på løsninger?
Måske betragter du politik, som en hooligan ser fodbold?

XVI

Jammer, ynk og klage

Der er tale om jammer, ynk og klage fra borgmestrenes side. ("Vi skal have flere ressourcer"! Læs: Flere af de producerende skatteyderes penge). - Tsk-tsk...
Man indser ikke de iskolde fakta: at hele velfærdssystemet trues af en nedtur, der kan lignes med Grækenlands.
Eneste vej frem er lønstop (eller måske lønsænkninger). Noget, der forudsættes af mærkbare skattesænkninger. Og skattesænkninger forudsættes igen af kraftige beskæringer af de offentlige budgetter (læs: effektiviseringer).
Det betyder at tidligere offentlige ansatte - meget gerne DJØF'erne, vil rykke til det private arbejdsmarked, hvor man kan gøre bedre gavn.
Flere privat ansatte (og dermed færre på overførselsindkomst) - især i eksporterhvervene, vil betyde et fastholdt skatteprovenue, som igen kan anvendes til at fastholde den NØDVENDIGE del af den offentlige sektor.
Dette er den gode spiral, som vi må prøve at få sat i gang. Fordi: I den globale Verden er konkurrenceevnen af afgørende betydning og den eneste løsning, hvis vi vil bevare den priste velfærd til gavn for dem, der har det virkelige behov.

XVI

Ynkelige og fantasiløse borgmestre

Hvis Venstres borgmestre passede deres job, drev de deres kommune lige så effektivt som gentofte kunne de få masser af udvikling, hvis de konkurrence udsatte deres opgaver istedet for altid at kræve flere penge og levere elendig service. Ingen borgere er interesserede i de monumenter, de rejser med deres dyre og ligegyldige kulturhuse/ biblioteker ... De danske kommuner kunne uden problemer skæres femten til tyve procent, på samme måde som alle virksomheder har gjort de sidste tre fire år, men tydeligvis ønsker det offentlige Danmark ikke at yde sit,til at sikre dette lands overlevelse - med den ringe konkurrenceevne som de enorme skatter har givet os.

Stop de ødsle kommuners fråds.

Enhver borgmester snakker for sin syge moster og vil for enhver pris øde flest mulig penge væk, for at sikre sin genvælgelse.

Der kan spares voldsomt mange penge, hvis ikke der hele tiden bliver spekuleret i at redde sin lukrative borgmesterpost.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden