Antorini til praktikløse: Tag til Tyskland | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Antorini til praktikløse: Tag til Tyskland

12.000 unge danskere mangler en læreplads, men syd for grænsen er der tusindvis af ledige pladser.

Christian Nørgaard Larsen, Berlingske Nyhedsbureau
ARKIVFOTO. Undervisningsminister Christine Antorini (S) opfordrer praktiksøgende til at finde en praktikplads i Tyskland. Foto: Henning Bagger

Danske unge uden læreplads bør søge mod Tyskland, lyder opfordringen fra undervisningsminister Christine Antorini (S).

For mens 12.000 unge danskere mangler en læreplads for at gennemføre deres uddannelse som eksempelvis tømrer eller frisør, efterspørger virksomheder i nabolandet mod syd 33.000 lærlinge, skriver Avisen.dk.

»Det her er en fantastisk god chance. De får en læreplads, erfaring fra udlandet på CVet og en del af omkostningerne betalt. Ja, lærlingelønnen i Tyskland er lavere, men holdt op imod, at det kun er nogen måneder af et helt liv, så bør de gøre det,« siger Antorini til netavisen.

Siden 2008 er manglen på praktikpladser i Danmark firedoblet, og i dag står over 12.000 unge uden en »rigtig« praktikplads, hvis man tæller elever i skolepraktik med.

Læs mere: Mere motivation skal gøre op med praktikmangel

I slutningen af november indgik Danmark og Tyskland en aftale, der skal gøre det lettere både at arbejde og uddanne sig på begge sider af grænsen.

Selv om det hele tiden har været muligt at tage praktik i udlandet, betyder den nye aftale, at en tysk læreplads anerkendes fuldt ud på højde med en læreplads i Danmark.

Læs mere: Bopælen afgør om du får praktikplads

Alene i den tyske delstat Slesvig-Holsten mangler der 1.200 lærlinge, så de unge danskere behøver ikke at rejse langt.

Men i de fleste fag er lønnen for lærlinge i Tyskland under halvdelen af i Danmark, og trods lavere skat og tilskud til husleje trækker lønforskellen ned i interessen fra mange danske unge.

Læs mere: Frank Jensen: For få metro-praktikpladser

Læs mere: Antorini hylder bred erhvervsskole-aftale

Læs mere: Løntilskud til svage elevers praktikpladser forsvinder

DEBAT: Skal danske lærlinge tage praktikpladser til lavere løn i Tyskland, som Antorini opfordrer dem til? Del din mening under artiklen eller her på Berlingskes Facebook-side.

Tophistorier Gå til forsiden