Borgmester kræver lærepladser i offentlige projekter | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Borgmester kræver lærepladser i offentlige projekter

Frivillige aftaler nytter ikke. Virksomheder skal forpligte sig til at oprette lærepladser, mener Københavns beskæftigelsesborgmester, Anna Mee Allerslev.

Mads Mostrup Jensen, Berlingske Nyhedsbureau
Anna Mee Allerslev (R), borgmester for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Foto: Nikolai Linares

Virksomheder skal forpligtes til at oprette lærepladser, hvis de vil gøre sig forhåbninger om at udføre opgaver for det offentlige.

Det mener beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) fra Københavns Kommune. Det faktum, at det københavnske metrobyggeri hidtil kun har taget to lærlinge, viser ifølge hendes vurdering, at frivillige aftaler har spillet fallit.

- Hidtil har vi stolet på, at frivillige aftaler om lærepladser er vejen frem. Metroselskabet har endda været fremhævet som mønstereksempel, men nu ser vi tydeligt, at det ikke er rigtigt, siger borgmesteren, der betegner manglen på læreplader som en af de største udfordringer på uddannelsesområdet.

- Alene i Københavns Kommune har vi 1.700 unge, der ikke kan komme videre med deres uddannelse, fordi de ikke kan få en læreplads. I hele Storkøbenhavn er det over 3.000. Vi er nødt til at finde en løsning, og derfor skal vi indføre hårde sociale klausuler i offentlige byggeprojekter, siger Anna Mee Allerslev.

Læs mere: Minister i samråd om metroens lærepladser

Hun understreger, at hun som udgangspunkt er tilhænger af frivillighed.

- Men der kan være brug for at bryde virksomheders kultur og vaner ved at stille krav, lyder det fra borgmesteren.

Hos Enhedslisten på Københavns Rådhus er der også vrede over det beskedne antal lærepladser i metrobyggeriet. Beskæftigelsesordfører Signe Færch (Ø) kræver en redegørelse fra overborgmester Frank Jensen (S).

Læs mere: Politisk slendrian koster lærlingepladser ved metrobyggeri

Det er helt til grin, at Københavns Kommune bruger millioner på at udarbejde strategier for flere praktikpladser, mens der ikke skabes praktikpladser på det største offentlige byggeri i Københavns historie, siger hun i en pressemeddelelse.

Også Enhedslisten vil have sociale klausuler om lærepladser i de kontrakter, som kommunen indgår med private virksomheder.

- Når vi bygger for så mange milliarder skattekroner, skal det selvfølgelig også skabe lærlingepladser. Alt andet ville jo være åndssvagt, siger Signe Færch.

Byggeriet af metroens cityring koster 22,2 milliarder kroner og ventes at være afsluttet i 2019.

Tophistorier Gå til forsiden