Busser skal kunne køre 100 km/t på motorveje

Regeringen vil hæve hastighedsgrænsen for busser fra 80 til 100 kilometer i timen på motorveje.

Michala Rask Mikkelsen, Berlingske Nyhedsbureau Michala Rask Mikkelsen, Berlingske Nyhedsbureau

Fremover skal busser, som opfylder en række særlige betingelser til sikkerhed og indretning, have lov at køre 100 kilometer i timen på motorveje i stedet for de i dag 80 kilometer i timen. Det mener justitsminister Morten Bødskov (S), som derfor netop har sendt et lovudkast om de såkaldte Tempo 100-busser i høring, og transportminister Henrik Dam Kristensen (S).

Med lovforslaget imødekommer regeringen et ønske fra busvognmændenes brancheforening, fortæller justitsministeren.

- Vi skal løbende overveje, om vores hastighedsgrænser er tidssvarende. Men det skal selvfølgelig altid være sådan, at hensynet til færdselssikkerheden vægtes højt. Det er det afgørende for mig. I de senere år er det blevet mere sikkert at færdes på de danske veje. Samtidig er busserne blevet mere moderne og langt bedre udstyret. Derfor finder vi i Justitsministeriet og Transportministeriet det helt forsvarligt at hæve hastighedsgrænsen til 100 kilometer i timen for Tempo 100-busser. Herved lægger vi os på niveau med den hastighedsgrænse, der gælder i de fleste andre EU-lande, udtaler Morten Bødskov i en pressemeddelelse.

Yderligere påpeger transportminister Henrik Dam Kristensen, at den ny hastighedsgrænse vil kunne være med til at forbedre buspassagerers mobilitet og styrke busselskabers konkurrenceevne i forhold til andre transportformer.

Transportministeren oplyser samtidig, at betingelserne til indretning og udstyr i busserne vil blive fastsat efter tysk forbillede.

Busser skal kunne køre 100 km/t på motorveje