Cekic: Dansk kultur ikke kun flæskesteg og øl | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Cekic: Dansk kultur ikke kun flæskesteg og øl

SFs nye kulturordfører vil diskutere, hvad der er dansk kultur og gøre op med »konservative« og »nationale« definitioner på danskhed.

Rasmus Boserup, Berlingske Nyhedsbureau
Foto: Jens Nørgaard Larsen

SF har rokeret rundt på flere ordførerskaber, og det har resulteret i, at Özlem Cekic er partiets nye kulturordfører. Hun vil lægge op til debatter om, hvad der er dansk kultur, og hvordan man i Danmark skal forholde sig til interkulturelle påvirkninger. Vi skal have mere mod til at debattere, hvad dansk kultur er, mener ordføreren.

»For mig er danskhed hverken nationalisme eller konservatisme. Dansk kultur kan ikke alene reduceres til flæskesteg eller Carlsberg-øl. For mig er frisind, solidaritet, ytringsfrihed og frihed til forskellighed vigtige kendetegn for dansk kultur. Det er også derfor, at Danmark har været foregangsland for seksuelt frisind, regnbuefamilier og homoseksuelles ligestilling,« siger hun og i en skriftlig kommentar og retter kritik mod Dansk Folkeparti og 00ernes »nationalisme«.

»Nationalismen har været med til at sætte grupper op mod hinanden frem for at bygge broer. Det gælder om at huske, at dansk kultur faktisk styrkes af mangfoldighed og interkulturelle strømninger. Modsat mange DFere mener jeg ikke, at globaliseringen er en trussel. Tværtimod. Globaliseringen er en invitation til at lære nyt. Vores kultur er ikke blevet dansk, fordi vi har gemt os bag grænsebomme,« siger Cekic.

Læs mere: SFere står bag Vilhelmsen trods nederlag

Hun peger desuden på, at hun vil forsøge at få sikre og udvikle billige og gratis kulturtilbud, så flest mulige danskere får gode kulturoplevelser.

»Noget af det fantastiske ved dansk kulturliv er, hvor meget der er tilgængeligt også for folk uden mange penge på lommen. Jeg har altid elsket at introducere min familie til de skønne biblioteker, til gratisdagene på diverse museer og til gode teaterstykker, der ikke koster en formue. Vi skal have teater, bøger og film, der både giver taletid og vinder gehør både på Lolland og i Vollsmose,« lyder det fra SF-ordføreren.

DEBAT: Hvad er dansk kultur i dine øjne? Kom med din mening på Berlingskes Facebook-side eller deltag i debatten nedenfor.

Læs mere: »Ikke-vestlig indvandring, der fortrinsvis er muslimsk, er katastrofal i større målestok«

Tophistorier Gå til forsiden