Corydon lagde pres på SAS-ansatte

Den socialdemokratiske finansminister sendte en SMS til SAS-ansattes forhandlere for at få dem til at sige ja til ledelsens spareplan.

Min frygt var, at forhandlingerne gik galt på baggrund af en misforståelse af alternativerne, forklarer Bjarne Corydon (S). Foto: Martin Sylvest Andersen

Toppen af den danske regering lagde pres på de kabineansattes fagforening CAU for at få dem til at acceptere SAS-ledelsens spareplan, skriver Politiken.

Mandag formiddag fik tillidsfolkene for CAU en SMS fra finansminister Bjarne Corydon (S), hvor han opfordrede dem til at sige ja til aftalen, som indebærer, at de skal gå markant ned i løn og arbejde mere.

- Midt i det afgørende slutspil bliver vores formand (Helge Thuesen, red.) kontaktet af Bjarne Corydon, der siger, at nu gælder det Københavns lufthavn og de arbejdspladser, der er i den, og SAS’ overlevelse. Han skriver, at vi er nødt til at redde Københavns Lufthavn og de arbejdspladser, der ligger i den, siger Jean Pierre Schomburg, der er næstformand i CAU.

Læs mere: Thorning: SAS-krav gælder ikke hele arbejdsmarkedet

Da SMSen fra finansministeren tikker ind, har kabinefolkets tillidsfolk forhandlet i døgndrift for at komme frem til en aftale. De føler sig i forvejen presset til at sige ja, og beskeden fra Corydon mindsker bestemt ikke presset, forklarer Jean Pierre Schomburg.

- På det tidspunkt, da det her sker, har vi sagt ja til 47,5 times arbejde om ugen og sagt ja til at arbejde tretten timer på den første dag. Vi har givet hjerteblod, og så modtager vi den her besked fra en socialdemokratisk finansminister. Det har vi det dårligt med som en del af fagbevægelsen, siger Jean Pierre Schomburg.

Bjarne Corydon bekræfter over for Politiken, at han kontaktede forhandlerne midt i forløbet.

- Jeg ringede til deres formand og har efterfølgende sendt ham en sms og bedt ham ringe til mig. Det er rigtigt. Mit mål var at give en fuldstændig klar oplysning om de politiske realiteter. Min frygt var, at forhandlingerne gik galt på baggrund af en misforståelse af alternativerne. Det var en alvorlig situation, og som jeg også har sagt offentligt: Var man ikke nået til enighed, havde vi ikke haft SAS i dag, siger han.

Læs mere: Thorning: SAS-krav gælder ikke hele arbejdsmarkedet

Søren Kaj Andersen, der er lektor på Københavns Universitet og ekspert i arbejdsmarkedsforhold, kalder det »meget usædvanligt«, at en minister blander sig direkte i overenskomstforhandlinger.

- Det er en grundlæggende regel omkring overenskomstforhandlinger, at det er noget, arbejdsmarkedets parter klarer selv. Det bygger på et princip om autonomi til parterne i processen. Så det er stærkt usædvanligt, siger han til Politiken.

BNB

Kommentarer

Finansminister + Statsminister

SAS er dejligt at flyve med, men at det var nødvendigt at være barnepige med en opringning er et ? . Kabinepersonalet blev i forvejen drevet rundt i manegen til forhandlingerne. Finansministeren har gjort SAS salgsklar til Lufthansa, målet helliger midlet.

Er der nogen der har Corydons tlf. nummer?

Fordi jeg vil, i egenskab af at være hans arbejdsgiver, gerne sende ham en sms, hvor han opfordres til at gå 90% ned i løn.

Godt gået Corydon!

Helt fint og modigt. Staten (skatteyderne) er medejer. Der er mange arbejdspladser i DK på spil.

Helt i sin orden

Som bekendt er den danske stat aktionær i SAS. Og det er da helt i sin orden, at Corydon qua repræsentant for denne aktionær forsøger at gøre det klart for en fagforening, der er tæt på at trække tæppet væk under fødderne, dels på selskabet, dels på alle deres kolleger, at nu må de se at bide til bolle.
Også på baggrund af, at det typisk har været netop det danske kabinepersonale, der gang på gang har været årsag til ballade i SAS.
De personer, der bebrejder Corydon hans SMS, har ikke fattet en snus af, hvad aktieselskaber og aktionærer har at varetage.
Bemærk i øvrigt også, at det danske kabinepersonale gennem sin adfærd i den aktuelle situation gjorde sig grundigt upopulært blandt de nordiske kolleger.

-

Så næste gang Corydon eller andre sosser tuder over "den danske model", som de så gerne vil hylde og ophæve til helligdom, ved vi jo nu blot er tom snak.

Den danske model

er jo socialdemokraternes evindelige mantra: politikerne ikke skal blande sig i aftaler på arbejdsmarkedet. Men det gælder bare ikke, når det er Corydon!
TÆNIK hvis dette var sket under en borgerlig regering!!!
Det er hyklerisk og udstiller på i den grad hulheden hos ham og socialdemokraterne - ligesom hans (forsøg på) påvirkning i HTS skattesagen, hvor offentligheden jo desværre er blevet afskåret fra at få indblik i hvordan der handles på de indre linier.

Kom nu Berlingeren

Det er det eneste rigtige at gøre, og oven i købet modigt af BC. Hvor er I henne som borgerlig avis? Det her er jo rent fagforeningspladder.

DET BLIVER IKKE BEDRE

Men værre. SAS skal virkeligt stramme sig an for krisen varer ikke 3-4+-5 år men 15 år. Det viser babyboomernes forbrugsmønster. De er nu i spare og pensionsfasen og derfor ser vi først nyt forbrug om 15 år. . Pilen de næste 15 år peger temmeligt stejlt nedad, men hvis hurraøkonomerne kan gøre sort til hvidt, giver det måske lidt varme til dem der ikke lader sig snyde. Arbejdsmarkedets forhandlingsmodel er fin, men i en krisetid virker fagforeningsmetoder ikke mere.

Fornuftigt træk af Corydon.

Som sædvanligt skal disse danske, ræverøde kabinefolk, igen igen, forsøge at presse citronen langt ud over det rimelige.
Jeg må som indædt blå vælger medgive, at jeg får mere og mere respekt for denne Corydon, som viser sig at være en pragmatisk og klog mand.
Det kunne være nydeligt at disse tåbelige kabinetosser skulle vælte hele læsset, og vælte titusindvis ud i arbejdsløshed, fordi de til det sidste håbede på, at staten alligevel ville redde deres skind og fortsætte med at forkæle disse grådige kommunisttosser. Det minder i alvorlig grad om pengeafpresning ved gidseltagning.
Men det viser sig oftere og oftere, at fagbevægelsen hellere ødelægger en virksomhed, end at moderere sine krav og se realistisk på sagerne.
Det er lige før man kan kalde Corydon et mandfolk!

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden