Cypern spærrede Mette Gjerskov og hendes EU-kolleger inde | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Cypern spærrede Mette Gjerskov og hendes EU-kolleger inde

Det cypriotiske formandskab valgte at låse ministre inde og slukke for kameraerne for at få en aftale på plads, men forhandlingerne om EUs landbrugsreform kørte alligevel fast.

Rasmus Boserup, Berlingske Nyhedsbureau
ARKIV. Fødevareminister Mette Gjerskov. Foto: Henning Bagger

Man forsøgte sig onsdag med et gammelt trick og lukkede landbrugsministrene inde, slukkede for kameraerne og lod embedsmænd vente udenfor dørene.

Forhandlingerne om EUs landbrugsreform rykkede sig imidlertid ikke en tomme, oplyser Fødevareministeriet, som peger på, at fraværet af et nyt EU-budget har konsekvenser for forhandlingerne på mødet i ministerrådet for landbrug og fiskeri.

- Det er tydeligt, at medlemslandene ikke er indstillet på at indgå kompromisser så længe, der ikke er noget budget. Jeg oplever, at mange medlemslande sætter de grønne krav på højkant. Holdningen er, at der ikke kan blive tale om nye grønne krav så længe, de ikke ved, hvad der er at gøre godt med, siger fødevareminister Mette Gjerskov (S).

Formandskabets indespærring af EUs landbrugs- og fødevareministre varede flere timer og var et forsøg på at få forhandlingerne til at flytte sig. Det gamle forhandlingstrick med at isolere parterne virkede imidlertid ikke efter hensigten.

Mette Gjerskov ærgrer sig over situationen.

- Vi har brug for en aftale om grøn omstilling, vi har brug for nogle beslutninger, der mindsker bureaukratiet, og så har vi brug for nogle klare meldinger til landbruget, så landmændene ved, hvor de står, hvis reformen bliver forsinket, siger hun.

Det cypriotiske formandskab forventede så sent som i sidste uge, at EUs landbrugsministre ville blive enige om en fælles generel indstilling til landbrugsreformen på mødet onsdag, så ministerrådet ville kunne indlede forhandlinger med Europa-Parlamentet.

Tophistorier Gå til forsiden