Danmark kåret til verdens bedste klimaforkæmper

Der er ingen over Danmark, når det kommer til indsatsen for at skåne og bevare klimaet. Det konkluderer en ny rapport, som præsenteres mandag på COP18 i Doha i Qatar.

Michael Ørtz Christiansen, Berlingske Nyhedsbureau

Målt på CO2-udledning, vedvarende energi, energieffektivitet og klimavenlig politik, så er ingen bedre end Danmark.

Det konkluderer Climate Change Performance Index, der har rangeret landenes indsats for at skåne klimaet ud fra netop de parametre.

Rapporten er udarbejdet i samarbejde med Germanwatch og bliver offentliggjort under klimatopmødet COP18 i Doha i Qatar mandag.

Danmark scorer 72,61 point ud af 100 mulige og indtager førstepladsen et mulehår foran svenskerne, der henviser Portugal til tredjepladsen.

Verdensnaturfonden WWF, miljøorganisationen NOAH og Det Økologiske Råd har sammen stået for en vurdering af den danske politiske klimaindsats. Sidstnævnte begrunder blandt andet Danmarks topplacering med energiaftalen fra marts, som »fik bred opbakning både på Christiansborg og i samfundet som helhed«.

- Verden har brug for lande, der kan fungere som forbilleder på, hvordan man omstiller et helt samfund til vedvarende energi med en høj grad af energieffektivitet. Sådan et foregangsland er Danmark. Vi demonstrer i praksis, at det er både muligt og økonomisk bæredygtigt at omstille energiforsyningen, siger klima- og energimedarbejder i Det Økologiske Råd Søren Dyck-Madsen, der selv er på plads til kåringen i Doha.

Det samme er WWF, der mener, at energiaftalen allerede har givet konkrete resultater.

- Nu bliver udfordringen at fortsætte den gode udvikling, så vi kommer videre med en ambitiøs indsats for at reducere udledningerne fra transportsektoren og landbruget, siger Hanne Jersild, der er seniorrådgiver for klima og energi i WWF i en pressemeddelelse.

Saudi-Arabien, Iran og Kazakhstan indtager de tre nederste pladser på listen, mens Canada er fjerdesidst.

Læs mere: Lidegaard: »Det er ved at komme ud af kontrol for os«

Kommentarer

Sælg alle vindmøllerne!

Vi skal have bedre dyrere biler! Helst Amerikanere! Og vis de ikke vil yde samme indsats som vi gør så joiner vi da bare deres sky af os!

Fugle på taget

Danmark er kun bedst til flotte visioner, som den omtalte energiaftale. Til gengæld er vi langt bagud, når det gælder den praktiske udførelse. De vigtigste årsager til reduktion af den danske CO2-udledning er såmænd nok højere priser på olie og en økonomisk krise. For transport viste en rapport for nylig, at CO2-udledningen mest er reduceret som følge af køb af biler med mindre brændstofforbrug. Skiftende regeringer har mest bidraget med afgifter. Senest blev indført et politisk indgreb mod private solceller, fordi staten tabte indtægter. Samtidig reddede regeringen et flyselskab, de var medejer af, mena de fleste andre lande udbygger sine jernbanenet netop med henblik på reduktion af CO2-udledning fra transport.

Så vidt jeg ved, har den vidt berømte energiaftale kun nogle mål uden konkrete initiativer til, hvordan de kan nås. Andre lande gør det modsatte: Finder ud af, hvad de kan nå, før de lover noget. Det kunne Danmark lære af, men fra dansk side er klimapolitik vist mest erhvervspolitik. Når vi taler om grøn vækst, taler vi nok mest om økonomisk vækst baseret på salg af produkter til støtte for andre landes grønne visioner. Arbejdspladser er altid vigtigst.

Spild af penge, tab af ære!

Klima er noget, man justerer i sin bil!

Danmark som foregangsland - det er vores rolle og chance.

Det er velkendt at Danmark har meget begrænsede = få naturlige råvare ressourcer.
Dette betyder at vi generelt ikke råd til at være konservative!
Vores skæbne er derfor at være innovative - kombinationen af at vi samtidig har fokus på livskvalitet er unik.
Danmark fremstår allerede nu internationalt som en interessant case på et overskueligt land, hvor man er i gang med at skabe et fossilt frit samfund.

Via denne transformation får vi alting.

Ødelæg dig selv!

Gå nu bare hjem og opfind glødepæren!

Misvisende.

Omtalte index er værre end værdiløst, det er direkte misvisende.
Fx er skibsfarten, en af de helt tunge sektorer hvad CO2 udledning angår ikke medtaget i indexeringen.
Ifølge Danmarks Rederiforenings seneste statistikker er Dansk international skibsfart nu verdens 4. største. Oven i købet med en suveræn førerposition indenfor containertransporten, en særdeles energikrævende sektor. søfartsnation.
Hvis skibsfarten energiforbrug medregnes udleder danskerne ca. 32, 5 tons CO2/capita pr år, langt mere end fx USA.

Mærsk gør Danmark ære!

Og hvad så? Vil du ikke et leve i et velstående land? Hvis ikke kan du bare flytte til Venezuela!

Danmark har

af samme grund, de højeste skatter og afgifter. Mon ikke det kan udløse årets gyldne Klimafjols til regeringen, som kender svaret på alle problemer. Nemlig, endnu højere skatter og afgifter.

Fantastisk

Nu skal vi bare overbevise alle de andre uoplyste om at VI her i Danmark er lyset.

Jeg er et splitsekund fra at få kvalme.

Godt gået

- Verden har brug for lande, der kan fungere som forbilleder på, hvordan man omstiller et helt samfund til vedvarende energi med en høj grad af energieffektivitet. Sådan et foregangsland er Danmark. -

Netop der har vi vores store styrke, hvis ellers vi kan blive fri for reaktionære borgerlige, der har interesser læs aktier i olieindustrien etc.

Skudt helt forbi

Danmarks vigtigste agitator for reduktion af CO2-udledningen er EUs klimakommissær Connie Hedegaard - som er medlem af Konservative Folkeparti.

Danmark viser ikke engang, hvordan man omstiller et helt samfund til vedvarende energi. Det er fx. Tyskland langt bedre til. Vi viser mest, hvordan man snakker om det.

Styrke

Vores, Danmarks, styrke er at udnytte de ressourcer der er til vores rådighed og ellers spille de andres spil.
Vi har intet, ud over en smule olie og en smule øf-grise.
Jeg mener det.
Vi har ingenting.
Så skid på CO2 og akkumuler nogle værdier som kan sælges i fremtiden.
At klimaet ændrer sig er ikke en nyhed (det har vi vidst siden 50'erne), men at vi skal gå i langsomt gear for et syns skyld er regulært tåbeligt, særligt for en nærmest ikke-eksisterende nation som vores.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden