Danmark skal være med til at løse Syrien-konflikten | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Danmark skal være med til at løse Syrien-konflikten

Det bliver »en lang og hård proces«, når Danmark skal være med til at finde en løsning på konflikten i Syrien. Det siger udenrigsminister Holger K. Nielsen, der netop er blevet inviteret til fredskonferencen i Genève.

Merian Garde Gräs, Berlingske Nyhedsbureau
ARKIVFOTO. Udenrigsminister Holger K. Nielsen skal deltage i fredskonferencen om Syrien i Genève. Her ses han med Frankrigs udenrigsminister Laurent Fabius til et udenrigsministermøde i Bruxelles i december. Foto: JULIEN WARNAND

Danmark er blevet udvalgt til at deltage i Genève II-fredskonferencen 22. januar. Her skal den danske delegation sammen med en række øvrige lande og de syriske parter forsøge at finde en politisk løsning på Syrien-konflikten. Udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) er glad for invitationen og forventer at deltage personligt.

»Det internationale samfund må gøre alt, hvad vi kan for at presse på for en politisk løsning. Og de syriske parter må møde op til konferencen med villighed til at indgå svære kompromisser og udmønte Genève-erklæringen. Det gælder også oprettelsen af en overgangsregering i gensidig accept,« siger ministeren i en pressemeddelelse.

Læs mere: Danmark vil hente kemiske våben ud af Syrien

Her understreger han også, at det er vigtigt at være realistisk om, »hvad det vil være muligt at opnå på den korte bane«.

»Konflikten i Syrien er meget kompleks, og det bliver en lang og hård proces at nå frem til en politisk løsning. Men vi skylder den syriske befolkning at presse på og gøre, hvad vi kan for, at dette møde bliver det første skridt mod fred. Det er det, Danmark i dialog med den syriske oppositionskoalition vil arbejde for frem mod og under Genève II-konferencen,« siger Holger K. Nielsen.

Læs mere: Danmark sender soldater og skib til Syrien

I alt 30 lande deltager på konferencen, herunder de fem permanente medlemmer af FNs Sikkerhedsråd og Syriens nabolande. Også en række organisationer er på listen over inviterede.

»Invitationen til Danmark er en anerkendelse af den aktive rolle Danmark har spillet politisk overfor den moderate opposition, humanitært og i arbejdet for at destruere Syriens kemiske våben,« siger udenrigsministeren.

Danmark har ifølge Udenrigsministeriet ydet humanitær bistand til Syrien for 461 millioner kroner, siden konflikten begyndte for snart tre år siden. Derudover er der afsat yderligere 100 millioner kroner til udviklingsprojekter i landet, blandt andet til stabilisering af de områder i Syrien, der er kontrolleret af oppositionen.

Læs mere: Thomas Larsen: Holger K. bliver ikke udenrigspolitisk fyrtårn

Læs mere: Holger K. på besøg hos erfaren kollega

Tophistorier Gå til forsiden