Danmarks yngste eksminister

Højt at flyve, dybt at falde. Thor Möger Pedersen er færdig som minister. Den unge politiker blev ansigtet på SFs nye kurs, men han blev også det nødvendige offer, da partiets gamle garde tog magten tilbage.

Foto: Dennis Lehmann

Så blev det officielt: Thor Möger Pedersen er ikke længere en del af regeringen. Det skriver han her til aften på sin facebook-profil. Den nye SF-formand, Annette Vilhelmsen, er ved at lægge sin kabale, og Thor Möger er ikke en del af den. Dermed er den 27-årige skatteministers kometkarriere sendt til jorden med et brag, da han ikke er valgt til Folketinget og derfor ikke længere har noget at gøre på Christiansborg.

For lidt over et år siden blev han udnævnt til skatteminister i SRSF-regeringen - som den yngste minister nogensinde - og i dag slår han så endnu en rekord som den yngste eksminister nogensinde.

For mange SFere er Thor Möger Pedersen blevet symbolet på partiets forandring fra gammeldags skolelærerparti til et moderne og regeringsdueligt parti. I kraft af sin fremtrædende rolle i partiets succesvalg i 2007, hvor SFs mandattal blev mere end fordoblet fra 11 til 23, slog han sit politiske talent fast. Året før var Thor Möger som bare 21-årig blevet ansat som kampagnekoordinator i partiet. Han var en af nøglepersonerne bag Villy Søvndals foryngelse af partiet, som han på mange måder også selv illustrerer.

Læs mere: Her er Thor Mögers Facebook-opdatering

Men udover at have spillet den måske mest afgørende rolle i folkesocialisternes forvandling er Thor Möger også blevet synonym med spin, taktik og magtsyge hos en stor gruppe af partiets græsrødder. For mange af dem har det nu overståede formandsvalg mest af alt har været et spørgsmål om Thor Mögers fortsatte indflydelse.

På grund af SFs midtersøgende kurs har Thor Möger og resten af den såkaldte »børnebande«, der blandt andet tæller sundhedsminister Astrid Krag og politisk ordfører Jesper Petersen, skullet forsvare, hvorfor en række af partiets mærkesager er blevet kasseret i regeringssamarbejdet. Det gælder alt fra afskaffelsen af 24-årsreglen, optøningen af boligskatterne, indførelsen af en millionærskat og betalingsringen om København.

Læs mere: Thor Möger fyret som skatteminister

Særligt i ugerne efter regeringens skatteaftale med Venstre og de Konservative stod skatteministeren for skud. Som partiets chefforhandler stod Thor Möger i manges øjne tilbage som den helt store syndebuk, og særligt Poul Overlund-Sørensen, medlem af partiets landsledelse, holdt sig ikke tilbage.

- Jeg mener ikke, at den aftale Thor har lavet, er tilfredsstillende, sagde han og gav udtryk for, at Möger var nødt til at trække sig.

Læs mere: Søvndal regner med at fortsætte som minister

Konklusionen synes at være, at nu kunne der ikke sluges flere kameler i jagten på indflydelse.

I medierne har det generelt ikke skortet med beskrivelser om Thor Mögers kompromisløse tilgang til politik, og kritikere - anonyme, såvel som navngivne - har i stort omfang haft adgang til spalterne. Det samme gælder ögenavne og dukkefører-sammenligningen, det har vundet stort indpas.

- Astrid (Krag, red.) er ikke særlig stærk, og det passer Thor fint. Så kan han stadig styre det hele, kunne en anonym SF-kilde eksempelvis fortælle Ekstra Bladet dagen efter Villy Søvndal meldte sin afgang.

Læs mere: Medier: Ministerrokaden kommer tirsdag

Thor Möger har dog også mødt opbakning i partiet. I en artikel i Berlingske om de unge politikere i SF kunne europaparlamentariker Emilie Turunen fortælle, at flere af hendes ligesindede i partiet synes, at kritikken af hans person er kammet over.

- Han bliver gjort til syndebuk for alt det, som folk måtte være utilfredse med ved regeringen. Jeg synes, det er unfair, sagde hun.

Thor Möger Pedersen er opstillet til Folketinget i Aarhus. Foreløbigt er der ikke forlydender om, hvorvidt hans kandidatur bliver påvirket af, at han ikke længere er en del af regeringen.

Facebook: Er Mögers exit en fordel eller ulempe for SF? Del din mening.

Kommentarer

Så ...

... behøver han så heller ikke sit eftervederlag fra ministertiden.

Nu har han jo fået job, og har sikret sin tilværelse videre frem.

Det er jo mere end hvad er gældende for alle dem, S SF R har sendt ud af "velfærdssamfundet".

God beslutning.

Mögerne har det måske generationsvis med at brede sig lidt, hvor det kan være meget forskelligt, hvor heldigt eller uheldigt denne praksis falder ud.
Tænk blot på Hækkerup, Helveg, Auken, Krarup, Tørnæs, Ellemann, Dyremose og måske Vestager? Jeg har givetvis glemt et par stykker.

Flyt videre SF sladder til DR's Ramasjang

Hvis Thor Möger er så intelligent, hvorfor er han så medlem af SF. Han har måske nok været mere intelligent end partiforeningens medlemmer, hvilket nu ikke siger ret meget. Med sit barnlige sind, var han den rette pædagogske leder til Socialistisk Folkebørnehave.

Tjaeee

Jeg kommer heller ikke til at holde af Holger K. Men mangler han ikke Konen?
Det bliver en glædens dag, hvor vi kan slippe for at tage disse klaphatte alvorligt.

cadeaux til journalisten!

Danmarks yngste eksminister.

Den, der er ansvarlig for udnævnelsen, skal selvfølgelig betale prisen.

Socialistisk fjogeparti......virkeli godt navn................

Og det skal nationen spilde tid på;
Et år ynkelig forestilling--det gälder hele den
såkaldte regering.
Nu fyrer de den bedste de havde og byde på.
Det er helt sort............. pc.

Når visionen er Blomster.

Så er udførelsen imidlertid - at forårsgrave, at rive, at så, at plante og at luge - det er ikke så helt så let som 'naboens have'.

Men det kolde og hårde arbejde er den eneste vej til egne blomster.

Nu synes man så at have fyret en af de mere flittige og ganske dygtige 'gartnere'. Det skal da nok give mange fine blomster i fremtiden.

Lars :)

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden