Dansk blasfemiforbud under lup

Holland har afskaffet sin lov mod blasfemi, og herhjemme er Straffelovrådet ved at se nærmere på paragraffen. I SF er man ikke længere arge modstandere af forbuddet mod blasfemi.

Mads Mostrup Jensen, Berlingske Nyhedsbureau
Karina Lorentzen Denhardt. Foto: Keld Navntoft

Den, der offentlig driver spot med eller forhåner noget her i landet lovligt bestående religionssamfunds troslærdomme eller gudsdyrkelse, straffes med bøde eller fængsel i fire måneder.

Sådan har det lydt i den danske straffelov siden 1930erne. Den såkaldte blasfemiparagraf har flere gange været under hård politisk beskydning men har overlevet alle forsøg på afskaffelse, og tidligere fortalere for at skrotte loven er nu knap så skråsikre.

- Det er en gammel paragraf, som ikke er blevet brugt i lang tid, men eksperterne er uenige om, hvorvidt den holder hånden under debatten eller undertrykker den. Man kan godt afskaffe paragraffen, men jeg er sikker på, at der skal indføres noget andet og mere tidssvarende i stedet, siger SFs retsordfører, Karina Lorentzen Denhardt.

Læs mere: Hollænderne må igen spotte Gud

- Religiøse følelser er i sig selv ikke noget, der bør have en særlig beskyttelse, men man kan forestille sig en situation, hvor en fuldstændig ophævelse af blasfemiparagraffen blev et problem i forhold til den offentlige sikkerhed, tilføjer SF-ordføreren.

Blasfemiparagraffen skal i løbet af den kommende tid undersøges af Straffelovrådet, som vil se nærmere på konsekvenserne af en ophævelse. I SF afventer man eksperternes konklusion, inden man lægger sig fast på en holdning.

- Det er en god idé at undersøge spørgsmålet nærmere. Hvis rådet mener, at paragraffen kan afskaffes uden problemer, lytter vi til det, siger Karina Lorentzen Denhardt.

Blasfemiparagraffen, som er paragraf 140 i straffeloven, har kun ført til to domme i henholdsvis 1938 og 1946. Loven blev senest forsøgt afskaffet i 2007, hvor Dansk Folkeparti forsøgte at danne et flertal uden om den daværende VK-regering. Forslaget blev imidlertid afvist, men siden har flere partier - heriblandt Liberal Alliance - erklæret, at de går ind for at fjerne den gamle lov.

Facebook: Skal Danmark gå i Hollands fodspor? Del din mening.

Holland har netop taget skridtet og afskaffet forbuddet mod at forhåne religion. Præcis som i Danmark har loven ikke været i brug i flere årtier og betegnes derfor som forældet.

Kommentarer

Reel demokrati?

Der er ikke reelt demokrati, hvis ikke det er tilladt at kritisere Kommunismen, nazisme og islamisme fordi de betragter sig selv som en religion, der er så hellig, at de skal dræbe millioner af mennesker, der ikke har samme tro.

En lov mod blasfemi skal ikke beskytte personer

Det virker som komplet vanvid at beskytte religion med jura. Hvis 'Gud' tager sig af blasfemi, så kan 'han' vel selv ordne den sag?

At lovgive om den slags er vel i sig selv det højeste stade af blasfemi. Lovgiverne tiltager sig retten til at vurdere, hvad 'Gud' vil have.

Det giver for så vidt god mening at beskytte personer imod fornedrende hån alene grundet i deres religiøsitet (eller mangel på samme). Det fører ikke noget fornuftigt med sig at forhåne andre. Men det ligger allerede i anden lovgivning.

SF er kujoner

"man kan forestille sig en situation, hvor en fuldstændig ophævelse af blasfemiparagraffen blev et problem i forhold til den offentlige sikkerhed," udtaler SFs retsordfører, Karina Lorentzen Denhardt.

Prøv lige at læs den en gang til. Og afskaf så den nisse-lov.

Godt, Holland

Om folk vil tro på nisser, guder, påskeharen, julemanden, tandfeen og andre overnaturlige væsener, er helt deres egen private sag. Derfor skal det offentlige heller ikke kunne blandes ind,når nogen gør grin med deres overtro. Danmark bør også afskaffe blasfemiparagraffen.
En helt anden ting er, hvis nogen begynder at forfølge eller diskriminere personer eller grupper af personer på grund af disses ideer om overnaturlige fænomener. Men det har vi så straffeloven til at håndtere.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden