Danskerne siger nej til Venstres nulvækst

Venstre vil effektivisere den offentlige sektor, men det vil gå ud over serviceniveauet i velfærdssamfundet, mener økonomer.

Venstres planer om at sende den offentlige sektor på slankekur møder modstand i den danske befolkning. Det skriver metroXpress fredag. Ifølge en meningsmåling analyseinstituttet YouGov har lavet for avisen, er halvdelen af danskerne imod at bremse væksten i den offentlige sektor for at få penge til skattelettelser til erhvervslivet. Kun hver fjerde støtter forslaget.

Heller ikke i rød blok er der begejstring for Venstres forslag. Her mener man, at nulvækst reelt vil betyde nedskæringer i velfærdssamfundet, fordi der kommer flere ældre, der skal have folkepension, og fordi behandlinger og medicin i sundhedsvæsnet bliver dyrere.

En holdning, der støttes af flere økonomer, men afvises af Lars Løkke Rasmussen (V).

- Det behøver da ikke gå ud over nogen, Vi skal bare køre lidt længere på literen, som partiformanden sagde på partiets landsmøde sidste år.Et argument som økonomiprofessor og tidligere overvismand fra Aarhus Universitet Torben M. Andersen ikke køber.

- Det er lidt en fugl på taget, for man kan altid sige, at »så må vi blive lidt mere effektive«, men hvis man ikke har nogle konkrete måder at gøre det på, kan det godt blive en gratis omgang, siger han til metroXpress.

BNB

Kommentarer

Skrankepave-mikado; Den der rører på sig har tabt

Enhver der har været i berøring med den offentlige sektor ved at den er piv-ineffektiv pga. manglende konkurrence. - Der er milliarder at spare ved at få de ansatte til at blive lige så effektive som man er i den private sektor. Det manglede også bare andet. Det er noget svineri med skatteborgernes penge, som det foregår nu.

For BÅDE forbedringer og nulvækst

Debatten misser som vanligt pointen, og der bliver spurgt om det forkerte: Pointen er, at det offentlige ikke behøver blive dyrere for at blive bedre. Politikerne skal bare holde op med at forøge kontrollen og det nytteløse papirarbejde. Svært er det ikke. Det kræver bare viljen. Hvem ville være imod dét?

Logik for burhøns

Selvfølgelig er halvdelen af befolkningen imod nulvækst. Det er den halvdel som i dag er på offentlig forsørgelse og som mener at de har ret til endnu mere fra os andre - det arbejdende mindretal. Det er da logik for burhøns

Imod nulvækst?

Som man spørger får man svar.
At et flertal skulle være imod nulvækst i den offentlige sektor, kan meget vel betyde at ret mange dermed mener at nulvækst ikke er tilstrækkeligt, fordi der er et stort behov for direkte nedskæringer.
Se f.eks. i "Din reaktion" ovenfor:
- 17 % jubler
- 61 % er kede af det eller raser.
Hvordan hænger det mon sammen?
En lille anekdote herfra: Den offentlige sektor er som et æbletræ. Lad det gro vildt, og det sætter masser af vildskud og giver få og små æbler. Beskær det med omhu, fjern vildskuddene og det bærer store sunde æbler.
("vildskud": DJØF'ere og andre overbetalte, som skubber papir på et skrivebord).

XVI

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden