De Konservatives nye leder gav ulovlig støtte til fodboldklub | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

De Konservatives nye leder gav ulovlig støtte til fodboldklub

Den nye formand for de Konservative og byrådet i Viborg Kommune har ydet ulovlig støtte til en lokal fodboldklub, fastslår Statsforvaltningen.

Lisbeth Quass, Berlingske Nyhedsbureau
Pressemødet, hvor den afgående konservative formand Lars Barfoed gav formandsposten videre til Viborg-borgmester Søren Pape (billedet) i bibliotekshaven ved Christiansborg. Foto: Sophia Juliane Lydolph

Byrådet i Viborg Kommune har med borgmester og kommende formand for de Konservative Søren Pape Poulsen (K) som drivkraft ydet millionstøtte til den økonomisk trængte fodboldklub Viborg FF. Det skriver Politiken.

Sagen begyndte i 2010, hvor kommunen solgte navnerettighederne til det lokale stadion til klubben for 50.000 kroner årligt. I 2011 pålagde et snævert byrådsflertal på indstilling fra Søren Pape Poulsen så det kommunale selskab Energi Viborg at købe navnet på stadionet af Viborg FF for 3,25 millioner kroner over tre år.

Handlen er ifølge en afgørelse fra Statsforvaltningen »uforsvarlig«, »uklar« og »synes båret af hensynet til at give Viborg FF A/S en økonomisk håndsrækning, hvilket ikke er lovligt«.

Byrådet er blevet bedt om at redegøre for, hvordan det vil bringe forholdene i orden.

Politiken har fået aktindsigt i et brev, hvor et flertal i byrådet svarer, at afgørelsen tages til efterretning, og hvor der ikke bliver lagt op til yderligere tiltag.

Statsforvaltningen oplyser til avisen, at den endnu ikke har taget stilling til, hvad byrådets svar giver anledning til. Men professor Henning Jørgensen fra Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet siger til Politiken, at der potentielt kan gives en tvangsbøde, rejses en erstatningssag eller endda en straffesag mod de ansvarlige byrådsmedlemmer.

Og professor emeritus ved CBS Niels Blomgren-Hansen sammenligner handlen med Farum-sagen, hvor tidligere borgmester Peter Brixtofte (V) ydede ulovlig støtte til den lokale fodboldklub.

Søren Pape Poulsen fastholder over for Politiken, at der var tale om en god økonomisk beslutning, da selskabet blev pålagt handlen:

»I bagklogskabens lys kan man sige, at det måtte vi ikke. Men man kan ikke altid på forhånd vide, hvad Statsforvaltningen vil sige«.

Tophistorier Gå til forsiden