Departementchef: Statsministeriet kendte ikke til Bødskovs løgn | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Departementchef: Statsministeriet kendte ikke til Bødskovs løgn

Christian Kettel Thomsen afviser, at Statsministeriet var vidende om den daværende justitsministers løgn over for Folketinget inden 9. december - dagen inden Bødskov trak sig som minister.

Thomas Søgaard Rohde og Michael Ørtz Christiansen, Berlingske Nyhedsbureau
Departementchef i Statsministeriet, Christian Kettel Thomsen. Foto: Scanpix

Først 9. december sidste år fik Statsministeriet kendskab til de fejlagtige oplysninger, som daværende justitsminister Morten Bødskov (S) gav til Folketingets Retsudvalg om årsagen til aflysningen af den meget omtalte tur til Christiania.

Det fastslår Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, i en pressemeddelelse, hvor han afviser, at ministeriet skulle være blevet orienteret af Justitsministeriet allerede 19. november om den såkaldte Reimann-manøvre.

Reimann-manøvren gik ud på, at Justitsministeriet konstruerede en forklaring om, at Johan Reimann, daværende politidirektør i København, var forhindret i at deltage på et møde inden turen til Christiania.

»Jeg vil slå fast, at Statsministeriet ikke havde kendskab til den forkerte oplysning vedrørende politidirektørens deltagelse før den 9. december 2013,« skriver Christian Kettel Thomsen i meddelelsen.

Læs mere: Thomas Larsen: Det ligner et komplot

9. december - dagen inden samrådet og den efterfølgende fyring af Morten Bødskov - orienterede den daværende justitsminister Folketingets Retsudvalg om sagen via en række skriftlige svar.

En mailkorrespondance mellem departementscheferne i Justitsministeriet og Statsministeriet viser ellers, at Christian Kettel Thomsen blev informeret om Morten Bødskovs usande forklaring allerede 19. november. Mailen er et udkast til en forklaring fra Bødskov af, hvorfor Retsudvalgets tur til Christiania blev aflyst tilbage i februar 2012.

I det udkast beklager Morten Bødskov, at »jeg bidrog til at Retsudvalget fik viderebragt et forkert billede af den egentlige begrundelse for, at besøget ikke kunne finde sted på det ønskede tidspunkt« med henvisning Københavns politidirektørs manglende deltagelse i et foregående møde skulle være grunden til, at besøget blev aflyst.

Men Christian Kettel Thomsen afviser altså at have set de oplysninger, der blev sendt af Justitsministeriets daværende departementschef, Anne Kristine Axelsson, 19. november, så tidligt i forløbet.

»Jeg blev sidst på eftermiddagen den 9. december 2013 – forud for afgivelsen af justitsministerens besvarelse af spørgsmål nr. 278 – for første gang oplyst om, at forklaringen om, at politidirektøren for København ikke havde mulighed for at deltage i et forudgående møde inden besøget, var koordineret med politidirektøren,« skriver Christian Kettel Thomsen.

Venstre og de Konservative vil have Statsministeriets rolle i sagen undersøgt, og både Venstre og Dansk Folkeparti har kaldt statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i samråd.

Tophistorier Gå til forsiden