Derfor er »Mögungen« okay retorik for nogle

Vi opfatter nettet som en frizone. Det er en af grundene til, at folk skriver nedladende kommentarer og personlige angreb på nettet, forklarer filosof med speciale i etik på nettet.

Eksminister Thor Möger har måttet lægge Facebook-væg til lidt af hvert, siden han blev fyret. Foto: Torkil Adsersen

Siden Thor Mögers fyrings-statusopdatering mandag aften er kommentarerne væltet ind i kommentarfeltet. Blandt »held og lykke« og »godt arbejde«-hilsner ligger også en lang række kommentarer, hvor ord som »idiot«, »Mögungen« og »lortearbejde« i stedet dominerer. Den hårde retorik skyldes blandt andet, at nettet er blevet en frizone, forklarer filosof og lektor i IT-etik ved Aalborg Universitet Thomas Ploug:

- Vi skal nok tale pænt, når vi går i skole eller på arbejde, men på nettet kan vi sige, hvad vi vil. Det er lidt ligesom et spil eller en leg, hvor andre regler gælder, siger han.

Han forklarer, at mens nogle gør det, fordi de mener at nettet er deres rum for ytringsfrihed, så er det for andre bare som at deltage i en leg.

Det er ifølge Thomas Ploug lidt ligesom i trafikken, hvor man også ser ellers pæne mennesker opføre sig dårligt.

- Vi lever i en kultur, hvor der er stor fokus på folks følelser. Hvad føler fodboldspilleren, når han lige har tabt? Hvad føler Thor Möger efter en fyring? En kultur med så meget fokus på de følelser, folk udtrykker, gør det også mere legitimt at udtrykke egne følelser, siger han.

Derudover har nettet den fordel, at man til dels kan være anonym, som har betydning for, hvilken side man viser af sig selv.

- Når vi står ansigt til ansigt med folk, ser vi ikke effekten af vores ord. En effekt som ellers normalvis kan være med til at få os til at stoppe op, fordi det trigger vores værdier og ansvar, siger han.

Tiden har også en afgørende faktor.

- Hvis man først skulle til at skrive et læserbrev, sende det af sted og få det trykt, så ville man måske lige nå at slå kold vand i blodet undervejs. Den tidsafstand findes ikke på nettet. Her kan man med det samme udtrykke sin utilfredshed i det offentlige rum, siger Thomas Ploug.

Og det kan altså godt betale sig lige at stoppe op og tænke, inden tasterne løber af med en.

- Man skal huske på at nettet husker godt, så de ting, man skriver nu, kan også findes om ti år. Og en trackrekord med mange upassende kommentarer ser ikke godt ud hos en kommende arbejdsgiver eller hos ens venner og medmennesker generelt, siger Thomas Ploug.

Facebook: Er den frie retorik løbet af med folk i tilfældet Möger? Del din mening.

Kommentarer

Hvordan skal børn af denne Verden..

Forstå, at mobning er aldeles uacceptabelt?

Mögungen
Gucci-Helle
Pytmand

Medier, voksne mennesker, ja incl. Statsministeren fra Folketingets talerstol benytter sig af øge-navne.
Eksempelvis udnævnelsen af Pytmand under Folketingets åbnings-debat.

Hvornår er det positiv mobning?
Skal børn kunne skelne mellem positiv og negativ mobning?
Findes det?

Kan man forlange at børn skal kunne skelne?
Hvornår er der tale om kærlig mobning?
Hvornår er der tale om mobning med fatale følger?

Har voksne mennesker en forpligtelse til at gå forrest?
Arbejder vores smukke Kronprinsesse Mary, protektor i Red Barnet, forgæves?

Noget tyder på det.

Interessant at Berlingeren mener at det kan være problematisk

med sproget på nettet.
Det Berlingske Hus som jo er ansvarlig for at udgive BT som forsøger at forbedre den fejlagtige økonomi ved at skrive den ene løgn - på tryk og på nettet - efter den anden.
Som igen og igen og igen og igen bliver grebet i at føre den ene kampagne efter den anden med store overskrifter som er frit opdigtet løgn.

Og så prøver man at være dommer over at nogen af læserne har taget så meget ved lære at de efterligner de højt betalte journalister.

Hvad havde man egentlig forventet? At folk bliver upåvirket af sådan en adfærd måned efter måned, år efter år?

Vi har endda set hvordan overchefløgneren Simon Andersen har siddet på dansk TV og sendt sin løgn ud til hele befolkningen med påstanden om, at han selv havde set den arabiske oversættelse af Jægerbogen på nettet selv om det siden har vist sig at den aldrig - ikke i et splitsekund - har været på nettet, men at den var fabrikeret af forsvaret selv og sendt direkte til BT.

Så sent som i går kunne hele landets befolkning igen se et eksempel på TV om hvordan BT med Simon Andersen i spidsen har kørt en løgnagtig kampagne med frit opdigtede beskyldninger mod Henrik Sass med påstand om kriminel adfærd som ikke har bare skyggen af virkelighed over sig.

Og så mener Berlingske at det er et problem at almindelige mennesker lader sig inspirere heraf?

I kan lige så godt erkende først som sidst, at ingen har tillid til noget som kommer fra det Berlingske Hus så længe man stadig har folk som Simon Andersen ansat. At ingen medarbejdere kan gøre krav på nogen form for seriøsitet så længe man ikke har været med til at rydde op i det moralske morads som der her er tale om.

Möger, kynisk magt politiker! - med provokerende kropssprog

Retorikken rammer især de unge politiker,som mangler ydmyg, erfaring og disciplin overfor opgaven, ELLER søgte Søvndal bevidst et centralistisk hold af unge loyale politikere.
Holger K. kunne jo også have været minister fra starten.

Bigbroders politik

Jeg forstår fuldt ud, at folk er vrede på Thor Möger, men han er ikke det eneste røvhul ovre på borgen - dem som har afløst ham ser ikke ud til at være bedre, da de er kommet ind på falske forudsætninger, hvis ikke de gør noget ved de dagpengeregler, som er skyld i, at mange mennesker falder ud af ordningen ved årsskiftet - jeg tror i bund og grund at Thor er en dygtig mand, men lidt for emsig efter min opfattelse - jeg husker udmærket Holger K, da han gik med til at fifle med betingelserne for at DK skulle tilslutte sig unionen. Havde han haft rygrad til at stå fast ved sin holdning, så havde vi aldrig været inde i EUs morads, hvor østeuropærer kan tage vores arbejde til en meget lavere løn - folk har ikke tænkt sig om, da de satte deres kryds, så i virkeligheden er det vælgerne, som er galt med. Nu afdøde Preben Møller Hansen havde advaret befolkningen allerede dengang og det er der flere fremtrædende personer, som har, men nu får Holger og Annette også deres ministerpension i hus... Men lad os se, jeg tvivler på, at der bliver flyttet et komma i regeringsgrundlaget...

Det er jo ikke kun på borgen der findes røvhuller

de findes jo alle vegne.
Men kan du fortælle mig hvordan man efter et valg kan bebrejde det mindretal som ville ændre dagpengereglerne som var vedtaget at de ikke fik et flertal bag sig?
Det er vel kun vælgerne du kan klage over, at de for 60%s vedkommende ønskede at gøre vilkårene dårligere for dem som er arbejdsløse. Ikke engang PMH kunne jo vedtage love som der ikke var flertal for.

Thor

Det ville være rart med en presse der påtager sig et ansvar.
Sjældent har man oplevet så meget "legalt mobning" via pressen.
Hvor er etikken henne hos pressen.
Hvor er grænsen for hvad man som presse kan tillade sig at skrive om mennesker.
Havde dette forgået i en skole eller SFO, så havde der været ramaskrig og skrevet stolpe op om hvor lidt lærere/pædagoger gør i forhold til mobning.
Nu er det pressen selv der har startet smæde kampangner og øgenavnetilsviningen. Hvornår stopper det?.
Det ville være rart, hvis vi kunne få en sober dækning der går efter nyhederne og ikke lader sig synke under bundnivuea.

Netiquette

Der er virkelig mange, som kommer af med deres galde, som er meget ubehagelig. Det lukkede rum, hvor man er alene er at sammenligne med billisten, der ser sig sur på en medtrafikant og f.eks. giver ham fingeren. Jeg har ikke så svært ved at styre mine følelser og bestræber mig på at være saglig, men der kan selvfølgelig ryge en finke af panden i ny og næ. Det viser sig åbenbart nødvendigt at indføre visse regler for god opførsel, som ved overtrædelse kan medføre udelukkelse. Derudover er det en god ide, at der er en vis forsinkelse på hvornår et indlæg kommer på, så man har tid til at fortryde :-)

ynkelige SF'ere

Det eneste SF kan finde frem af nyudvikling er at hente gamle udslidte fodformede kandidater og smide en af de mest begavede og nytænkende personer på porten!

Ud med hvalpen

Det er en fornøjelse at de at skatteministeren er blevet hældt ud. Han er ikke valgt til noget og har aldrig været ude på det almindelige arbejdsmarked. Godt at vi ikke i fremtiden skal belæres af ham.

Desværre skulle de resterende fyres!

Helt ening! Desværre er det en skam, at det ikke er resten af folketinget der bliver fyret, da det kun er overbelæste akademikere som sidder derovre og nyder godt af det store tagselv bord, hvor de selv beslutter hvor meget de må tage - men får en stakkels pensionist bare fem øre for meget, så er de der med det samme, selvom pensionerne allerede er udhulet. Efterfølgende kan man se og læse om en masse pampere, som har kørt banker ned, at de får et gyldent håndtryk i stedet for en tur i brummen. Spørgsmålet overholder vores politikere selv loven? Gennemgående så finder danskerne sig i alt for meget - det er en skam at der ikke rigtig kan gøres noget, da det efter min mening ikke er noget som er værd at stemme på.

Tag det som et udtryk for frustration!

Dette uuddannede menneske uden erhvervserfaring har bl.a. tilladt sig at give Skat større beføjelser end selv Politiet har, nemlig at de kan mase sig ind på min private grund uden anden anledning, at det vil de bare.
Det er rigelig grund til at være bitter, og så skal jeg undlade at kommentere hans øvrige politisk korrekte pisserier, aut. og godkendt ord fra venstrefløjen, på os borgere.
Jeg forstår rigtig godt, at mange mennesker finder udtryk frem fra sprogets kælderregioner om denne gut.
Jeg synes faktisk folk er meget moderate og det ærgrer mig, at de glemmer den gamle DKP-leder.
Et forslag: Kig på, hvad Pia Kjærsgaard er blevet svinet til med igennem årene! Hvad synes du om det? Er det mere acceptabelt når det bare er hende? Jeg ved godt, at det er vestrefløjen og de politisk korrekte, der primært har patent på at svine folk til og begå ekstreme, voldelige handlinger i "berettiget og forståelig" vrede. Finder du det rimeligt??

Nej, det er absolut ikke rimeligt!

Men du fordrejer jo debatten fuldstændig. Hvordan kan du fastslå, at nogle har mere patent på digital skraldespandsretorik end andre? Absurd. Bare fordi du har et åbenlyst besværligt forhold til SF, så kan du da godt gøre dig en smule umage for at tale pænt til dine modstandere. Hvorfor ikke bruge kræfterne på at bakke dine meningsfæller op i stedet? Det er da langt mere konstruktivt end den der meningsløse galle.

Det første indlæg i denne debat rammer i mine øjne hovedet på sømmet. Vi er dybt forargede, når en 16-årig pige bliver voldmobbet over facebook af sine klassekammerater. Men vi synger gladeligt med, når pressen kækt giver ledende politikere øgenavne som Fadøls-Lars, Racist-Pia, Gucci-Helle, Mög-ungen osv. Det er altså voksne mennesker i velbetalte redaktør-stillinger på sobre og mindre sobre aviser, der legitimt mobber folk, som ikke har mulighed for at svare igen. Det er så lavt, at jeg næsten ikke kan finde ord for det.

Nej, det er absolut ikke rimeligt!

Men du fordrejer jo debatten fuldstændig. Hvordan kan du fastslå, at nogle har mere patent på digital skraldespandsretorik end andre? Absurd. Bare fordi du har et åbenlyst besværligt forhold til SF, så kan du da godt gøre dig en smule umage for at tale pænt til dine modstandere. Hvorfor ikke bruge kræfterne på at bakke dine meningsfæller op i stedet? Det er da langt mere konstruktivt end den der meningsløse galle.

Det første indlæg i denne debat rammer i mine øjne hovedet på sømmet. Vi er dybt forargede, når en 16-årig pige bliver voldmobbet over facebook af sine klassekammerater. Men vi synger gladeligt med, når pressen kækt giver ledende politikere øgenavne som Fadøls-Lars, Racist-Pia, Gucci-Helle, Mög-ungen osv. Det er altså voksne mennesker i velbetalte redaktør-stillinger på sobre og mindre sobre aviser, der legitimt mobber folk, som ikke har mulighed for at svare igen. Det er så lavt, at jeg næsten ikke kan finde ord for det.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden