DF i chok over V-politikers kritik af Israel

DFs udenrigsordfører, Søren Espersen, er rystet over, at Venstres Jakob Engel-Schmidt sammenligner Israels system på Vestbredden med apartheid.

Michala Rask Mikkelsen, Berlingske Nyhedsbureau
Foto: Keld Navntoft

Venstres Jakob Engel-Schmidt (V) må have været på en propagandatur. Sådan lyder forklaringen fra Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen (DF), efter at Jakob Engel-Schmidt siger til Berlingske torsdag, at det israelske system på Vestbredden og i Østjerusalem »de facto minder om apartheid«.

»Det her er meget, meget rystende, og jeg må spørge, hvad Venstre har gang i. Jeg er desværre gammel nok til at huske, hvad apartheid er, men jeg tror ikke, at Jakob Engel-Schmidt ved, hvad det betyder, for ellers ville han aldrig have sagt sådan noget ukvalificeret vås,« siger Søren Espersen.

Læs mere: V-politiker: Israels metoder på Vestbredden »minder om apartheid«

Netop hjemvendt fra et femdagesbesøg i Mellemøsten hæfter Jakob Engel-Schmidt sig blandt andet ved kontrolposten ved muren mellem Betlehem og Jerusalem, hvor han en tidlig morgen så palæstinensere stå i kø i timevis for at komme på arbejde »på så lidt plads, at vi ville opfatte det som en grov krænkelse af standarderne for kvægtransport«.

»Jeg har meget stor forståelse for Israels behov for sikkerhed. Jeg kunne aldrig drømme om at sætte spørgsmålstegn ved Israel. Netop derfor bør vi kunne sige til vores allierede, at det her er vi bekymrede over,« siger Jakob Engel-Schmidt til Berlingske.

Læs mere: USA opfordrer Israel til at gå på kompromis i fredsproces

Men det er noget pjat, mener Søren Espersen.

»Jeg ved da godt, at folk skal stå i kø. Jeg har selv skullet stå i kø, når jeg skulle til Betlehem og Ramallah. Sådan er det. Det er fordi, det ikke altid er Guds bedste børn, der forsøger at komme ind i Israel. Men at bruge ordet apartheid er fuldstændig grotesk,« siger han.

Læs mere: Israel nægter Lykketoft adgang til Gaza

Læs mere: Danske forskere: Israel intimiderer os

Læs mere: Israelsk militær fortsætter tortur af palæstinensiske børn

Kommentarer

Pinligt

Efter at DF holdte flot fanen højt mht. Dong, er Søren Espersens udtalelse direkte pinlig. Håber han udtaler sig som privat person og ikke på DF's vegne.

Er Søren i chok?

Så har han nok sat kikkerten for det blinde øje idag. Jeg gentager her min kommentar til indlægget om venstremandens mening on tingene dernede: Godt at der er én der tager bladet fra munden og kalder en skovl for en skovl. Jeg synes det er en skændsel, at det folk vi har støttet i så mange år opfører sig som en hensynsløs besættelsesmagt, der er ude efter lebensraum for enhver pris. Israelernerne skulle muligvis skamme sig, jeg skammer mig på deres vegne. - men det gør Søren jo altså ikke. Ham har jeg ellers tit respekt for.

Trykker familien?

Det ville klæde Søren Espersen, hvis han i det offentlige rum ville redegøre for sin familiemæssige tilknytning til Israel og de ulovlige bosættelser på Vestbredden :-)

Slyngelstat

Søren Espersens udfald var forventeligt. Alle, der bekæmper og mishandler palæstinensere og muslimer har hans og DF’s fulde sympati. Det mest chokerende ved Jakob Engel-Schmidts udtalelser er imidlertid, at han omtaler Israel som Danmarks allierede og forsøger at undskylde Israels forbryderiske fremfærd. Israel er nemlig uomtvisteligt et af verdens modbydeligste slyngelstater. Hvis denne stat ikke af indenrigspolitiske årsager nød USA’s beskyttelse og stadig kunne lukrere på den berettigede sympati, som jøderne fik efter nazisternes forbrydelser mod dem, og som de skamløst udnytter den dag i dag, ville den for længst være blevet udsat for flere sanktioner end Rusland lige nu udsættes for. At stjæle andres land er og bliver brud på international lov. Fascisme er og bliver også fascisme, uanset om ofrene er jøder, palæstinensere eller en helt tredje gruppe. Der er en vis ironi i, at judaismen må anses for alle fascismers moder, for “Guds udvalgte folk” er vel, når alt kommer til alt, det samme som “den overlegne race”. Resultatet for ofrene er i hvert fald det samme.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden