DF i chok over V-politikers kritik af Israel | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

DF i chok over V-politikers kritik af Israel

DFs udenrigsordfører, Søren Espersen, er rystet over, at Venstres Jakob Engel-Schmidt sammenligner Israels system på Vestbredden med apartheid.

Michala Rask Mikkelsen, Berlingske Nyhedsbureau
Foto: Keld Navntoft

Venstres Jakob Engel-Schmidt (V) må have været på en propagandatur. Sådan lyder forklaringen fra Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen (DF), efter at Jakob Engel-Schmidt siger til Berlingske torsdag, at det israelske system på Vestbredden og i Østjerusalem »de facto minder om apartheid«.

»Det her er meget, meget rystende, og jeg må spørge, hvad Venstre har gang i. Jeg er desværre gammel nok til at huske, hvad apartheid er, men jeg tror ikke, at Jakob Engel-Schmidt ved, hvad det betyder, for ellers ville han aldrig have sagt sådan noget ukvalificeret vås,« siger Søren Espersen.

Læs mere: V-politiker: Israels metoder på Vestbredden »minder om apartheid«

Netop hjemvendt fra et femdagesbesøg i Mellemøsten hæfter Jakob Engel-Schmidt sig blandt andet ved kontrolposten ved muren mellem Betlehem og Jerusalem, hvor han en tidlig morgen så palæstinensere stå i kø i timevis for at komme på arbejde »på så lidt plads, at vi ville opfatte det som en grov krænkelse af standarderne for kvægtransport«.

»Jeg har meget stor forståelse for Israels behov for sikkerhed. Jeg kunne aldrig drømme om at sætte spørgsmålstegn ved Israel. Netop derfor bør vi kunne sige til vores allierede, at det her er vi bekymrede over,« siger Jakob Engel-Schmidt til Berlingske.

Læs mere: USA opfordrer Israel til at gå på kompromis i fredsproces

Men det er noget pjat, mener Søren Espersen.

»Jeg ved da godt, at folk skal stå i kø. Jeg har selv skullet stå i kø, når jeg skulle til Betlehem og Ramallah. Sådan er det. Det er fordi, det ikke altid er Guds bedste børn, der forsøger at komme ind i Israel. Men at bruge ordet apartheid er fuldstændig grotesk,« siger han.

Læs mere: Israel nægter Lykketoft adgang til Gaza

Læs mere: Danske forskere: Israel intimiderer os

Læs mere: Israelsk militær fortsætter tortur af palæstinensiske børn

Tophistorier Gå til forsiden