DF klar til at blokere SU-reform | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

DF klar til at blokere SU-reform

Der skal hverken skæres i SU-perioden eller i det beløb, som de studerende i dag får udbetalt, lyder kravet fra DF.

Merian Garde Gräs, Berlingske Nyhedsbureau
SU-reformen skal forhandles på plads i løbet af foråret. Foto: Camilla Rønde

Mens de øvrige forligspartier har meldt sig klar til at ændre i SUen ved de kommende forhandlinger om en reform, meddeler Dansk Folkeparti nu, at partiet hverken vil være med til røre ved SU-perioden eller det besløb, som de studerende i dag får udbetalt.

»Vi tror grundlæggende ikke på, at man får de studerende hurtigere igennem ved at skære i deres SU. Derfor vil vi heller ikke støtte op om en reform, der forringer et SU-system, der efter vores mening er godt, som det fungerer i dag,« siger SU-ordfører Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) til ugebrevet Mandag Morgen.

Dermed kan partiet ende med at blokere for reformen, fordi den kræver opbakning fra samtlige forligspartier - Socialdemokraterne, SF, de Radikale, Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti.

Læs mere: Regeringens SU-besparelser i politisk modvind

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) har sagt, at han - modsat tidligere udmeldinger - nu er parat til at skære i SUen. Det er dog uvist præcist, hvordan han vil skære, da regeringen endnu ikke er kommet med sit udspil til SU-reformen.

Det har været på tale at skære i det sjette SU-år eller nedsætte beløbet, som bliver udbetalt til de studerende, men det vil Dansk Folkeparti altså ikke være med til. Jens Henrik Thulesen Dahl, der blandt andet har skelet til norske erfaringer, frygter, at flere unge fravælger en uddannelse eller falder fra, hvis de får mindre økonomisk støtte.

Læs mere: SU-rådet advarer mod at fjerne fjumreåret

»Erfaringen viser, at det har en negativ effekt at skære i SUen, fordi nogle af de mere udsatte grupper risikerer at falde fra. Samtidig mener vi, at de studerende skal have mulighed for at studere på fuld tid, og vi vil derfor ikke tvinge dem til at have et fritidsjob ved siden af deres studier ved at reducere i deres støtte,« siger Jens Henrik Thulesen Dahl, der heller ikke vil erstatte SUen med en statsgaranteret låneordning, som også har været på tale.

SU-reformen skal forhandles på plads i løbet af foråret.

Tophistorier Gå til forsiden