DF, LA og V forarges over udstilling på Politimuseet

Det er ufølsomt og hensynsløst, når Politimuseet udstiller drabsofre uden familiernes tilladelse, mener de borgerlige partier.

Portrætterne af de 12 myrdede kvinder, der for tiden pryder Politimuseet. De pårørende er ikke blevet orienteret inden udstillingen. Foto: Thomas Lekfeldt

Politimuseet har misforstået sin rolle, når det sætter en udstilling op, der støder familierne til mordofre i Danmark. Sådan lyder kritikken fra en række borgerlige retsordførere, der kalder det hensynsløst, ufølsomt og usmageligt, at familierne til tolv dræbte kvinder ikke på forhånd har fået at vide, at deres kære er blevet malet og portrætteret til en ny udstilling.

- Jeg kan slet ikke forstå, at museet ikke har kontaktet ofrenes familier. Det er det mindste, man kan gøre, når man laver så følsom en udstilling. Politimuseet har misforstået deres rolle, når de ikke kan finde ud af at behandle ofrene for så grænseoverskridende forbrydelser ordentligt, siger Peter Skaarup (DF), retsordfører for Dansk Folkeparti.

Han mener, at der er et tilbagevendende problem med Politimuseet, som også sidste år vakte stor opsigt og forargelse med udstillingen »Ondskab«, hvor publikum blandt andet kunne se øksen, knivene og vinkelsliberen, som morderen Peter Lundin brugte til at dræbe sine ofre med.

- Der er tydeligvis behov for, at vi fra politisk hold laver nogle retningslinjer for, hvad der udstilles på Politimuseet, så vi kommer ud over det her problem. Det vil jeg nu tage kontakt til regeringen om, siger Peter Skaarup.

Læs mere: Er det i orden at Politimuseet ikke har orienteret de dræbtes familier?

Museumslederen på Politimuseet Frederik Strand siger i dag til Berlingske, at beslutningen om ikke at kontakte de pårørende er helt bevidst, fordi det vil begrænse ytringsfriheden og muligheden for at lave den slags udstillinger.

Men det argument giver Liberal Alliances retsordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA) ikke meget for. Han hæfter sig ved, at der er ofre fra relativt nylige drab fra blandt andet 2010 og 2006 blandt de portrætterede.

- Selvfølgelig har Politimuseet ret til at udstille de her billeder, men der går jo ikke skår af museet ved at vise en smule hensyn. De burde have taget en dialog med de pårørende, og de kunne have valgt ofre, der ligger længere tilbage i tiden. Jeg synes, det er usmageligt og hensynsløst, at det ikke er sket, siger Simon Emil Ammitzbøll.

Også Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen (V), vender sig imod Politimuseets opførsel.

- Det er uanstændigt og sørgeligt, at man ikke har gjort sig den umage at kontakte ofrenes familier. Politimuseet er et museum inden for et særligt område, som kræver, at man er ekstra betænksom og følsom. Det synes jeg ikke, at man har været i nogle af de to sager, siger Karsten Lauritzen.

Læs mere: Politimuseum udstiller drabsofre uden tilladelse

Det er ikke kun de borgerlige, der er forargede over omstændighederne omkring udstillingen. SF' Karina Lorenzten er også kritisk:

- Umiddelbart er det meget følsomt for pårørende til ofrene. Derfor synes jeg, at det mindste, man kunne gøre, var at spørge de pårørende, om de har noget imod udstillingen. De burde have været orienteret, så de er forberedt på det, siger hun.

Kommentarer

Kulturel friheden

Det er et museums forpligtelse at vise historien, heri indgår også de mindre behagelige ting, som politimuseet viser. Skulle museet anmode om tilladelse fra ofrenes familien for at vise ting omkring en ugerning skulle de også i "ligeberettigelsens" navn anmode familien til mordere eller andre kriminelle om tilladelse til at omtale ugerningen. Hvorfor skal de efterladte efter de ene part have en særstilling, er ofrets efterladte bedre end forbryderens efterladte?? Det er der åbenbart nogle politikere der mener!!

Fremragende politi arbejde !

Som leder af stor dansk virksomhed, kan jeg kun hylde politiets evne til at profilere på deres forretning og dermed skæppe i statskassen, til fælles-skabets ve og vel, ved at højne fokus på deres museum og dermed salg af merchandise, kiosk-varer, kaffe osv. til museets gæster. Alt for mange offentlige instanser gør for lidt for at berige fællesskabet, og politiet handler indenfor deres muligheder og dansk lov, og det er flot at se hvordan de søger at tjene penge til det danske samfund, ikke mindst i disse krise-tider. Udstilling af politiets fotos fra gernings-stedet af borgere som er døde ved kriminalitet, eller egen hånd f.eks, er en fremragende idé, og man kan forestille sig at lave postkort og tshirt af disse, på en sådan måde at disse fremstå sobre men stadig moderne og med et glimt i øjet til de unge. Man kan også lave dvd udsendelser med video-optagelser fra det kriminelle opklarings-arbejde. Og så vil jeg da gerne reklamere lidt for politiets flotte museum, med følgende fra politi-museets flotte hjemmeside:

Politimuseet sælger billeder af kriminelle, gerningsstedsbilleder samt billeder fra besættelsestiden.

Nedenstående priser er gældende pr. fotografi, uanset størrelse og ved levering via e-mail:

- Kommercielt brug (aviser, private, virksomheder mv.): 500 kr.

- Ikke-kommercielt brug (museer, foreninger, skoler mv.): 300 kr.

- Udelukkende privatbrug: 50 kr.

Ved bestilling af flere end 5 fotografier indhentes særligt tilbud.

Tillæg:
Ønskes fotografierne leveret på CD eller DVD beregnes et tillæg pr. medium på 50 kr.

Dankort modtages.

Politiets opførsel er respektløs

Det handler jo ikke bare om at underrette de pårørende, men simpelthen om at politiet pænt og venligt anmoder om deres tilladelse til offentligt at udstille billederne simpelthen af ren og skær respekt for den sorg og det savn de pårørende lider under og formentlig aldrig slipper af med.

Offentlige myndigheder er selvfølgelig forpligtet til at opføre sig anstændigt og foregå borgerne med et godt eksempel. Det har politiet ikke gjort i denne sag.

Tværtimod, har man åbnet en ladeport for at det nu - som vi så det med JP-tegningerne - er legitimt på respektløs vis at lade hånt om andres følelser uanset hvor gustent et motiv man måtte have. Skyd først og spørg bagefter er åbenbart blevet politiets motto, hvis da man overhovedet gider at spørge.

Men offentlige myndigheder skal ikke alene fare med lempe, men også opfører sig i overensstemmelse med den agtelse de mener at have krav på. Det siger næsten sig selv - ellers saver de fuldstændigt den gren over de sidder på med borgernes ringeagt og et tab af autoritet til følge.

Ytringsfrihed og dobbeltmoral

Kære Peter Skaarup,

Sådan er det jo når man har ytringsfrihed. Det burde du og dit parti da være de første til at anerkende.

Information

Det havde været en fin og respektfuld gestus fra museets side, at man havde informeret de pårørende til kvinderne på portrætterne. Information er jo ikke det samme som at spørge om lov, når man nu er så bekymret for ytringsfriheden. I dette tilfælde ville det vel nærmest have kunnet kaldes respekt for nogle mennesker, der har oplevet noget ondt.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden