DF og Enhedslisten: Danskerne skal stemme om bankunion | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

DF og Enhedslisten: Danskerne skal stemme om bankunion

DF kræver folkeafstemning om bankunionen, uanset om det bliver tale om suverænitetsafgivelse eller ej.

EU's finansministre forhandlede et fælles banktilsyn på plads natten til torsda. Foto: VINCENT KESSLER

Står det til Dansk Folkeparti, skal danskerne i stemmeboksen, hvis Danmark skal deltage i det fælles banktilsyn, som EUs finansministre forhandlede på plads natten til torsdag

Dansk Folkeparti EU-ordfører, Pia Adelsteen, ser banktilsynet som 'endnu et skridt mod øget integration i EU'.

- Det her tilsyn får de samme beføjelser, som det danske finanstilsyn har. Hvis Danmark tilslutter sig det, betyder det, at det er EU, der kommer til at føre tilsyn med de danske banker og kan overtrumfe det danske finanstilsyn, siger Pia Adelsteen.

Banktilsynet er første skrift på vejen til en bankunion. Næste gang skal EUs finansministre forhandle næste element, som bliver en fælles ordning for redning af banker.

Læs mere: Eurolandene er enige om fælles banktilsyn

Med blikket rettet mod den netop indgåede aftale om banktilsynet, kræver Pia Adelsteen en folkeafstemning, hvis Danmark skal være med.

- Selvfølgelig skal danskerne spørges, om det er noget de vil være med i. Uanset om der bliver tale om suverænitetsafgivelse eller ej, siger Pia Adelsteen.

Ekspert: Nødvendigt med afstemning

Også Enhedslisten har tidligere understreget, at partiet vil kræve en folkeafstemning, hvis Danmark mister indflydelse på tilsynet med de danske banker som konsekvens af det europæiske banktilsyn. Det er tilfældet med aftalen i nat.

Regeringen vil vente med at tage stilling til bankunionen før alle elementer er på plads. Bliver der tale om reel suverænitetsafgivelse til EU, skal danskerne stemme om det.

I en kronik i dagens Information vurderer økonomiprofessor ved Syddansk Universitet Christen Sørensen, at en folkeafstemning formentlig vil være nødvendig, hvis Danmark skal med i den samlede bankunion.

- Det er min vurdering, at Danmark ikke kan tiltræde Kommissionens nuværende forslag uden en folkeafstemning, skriver han.

Tophistorier Gå til forsiden