DF: PTSD er ingen blankocheck til opholdstilladelse | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

DF: PTSD er ingen blankocheck til opholdstilladelse

Nuværende krav til permanent opholdstilladelse kan forværre angst hos flygtninge med posttraumatisk stresssyndrom og bør derfor ændres, mener forsker. DF og K afviser.

Rasmus Boserup, Berlingske Nyhedsbureau

Posttraumatisk stresssyndrom (PTSD) har stor betydning for, hvordan man opfatter ord og begreber og gør, at flygtninge har svært ved at klare sprogkrav til ophold i Danmark. Det vurderer professor og overlæge Morten Sodemann, der står bag en ny rapport fra Odense Universitetshospital (OUH), og han opfordrer til lovændringer for den udsatte gruppe, men det ønsker hverken Dansk Folkeparti eller de Konservative.

»Vi mener ikke, at PTSD skal udgøre en særlig betingelse for at få permanent opholdstilladelse eller statsborgerskab i Danmark, men hvis folk har det, så kigger vi på den enkelte sag i Indfødsretsudvalget og vurderer, om det er nok til at lempe og dispensere,« siger indfødsretsordfører Christian Langballe (DF).

Overlæge og professor Morten Sodemann opfordrer i kølvandet på den nye rapport, der beskriver, hvorfor flygtninge med PTSD har meget svært ved sprogkravene i forbindelse med opholdstilladelse, ellers til, at politikerne skal ændre lovgivningen på området, så man kan tilgodese den lille gruppe patienter, der har væsentlige problemer med indlæring.

»Fra et lægeligt synspunkt, mener jeg, at det er uacceptabelt, at man presser en gruppe til at blive fastholdt i deres sygdom eller i flere tilfælde forværrer tilstanden. Jeg mener, der skal en lovændring til, som under ganske særlige omstændigheder giver mulighed for at give permanent opholdstilladelse på et andet grundlag end hos andre flygtninge. Man kan i dag søge dispensation, men jeg har ikke kendskab til nogen, der har fået det, selv om politikere sikkert vil henvise til det,« siger Morten Sodemann.

Men det passer ikke, mener såvel DFs Christian Langballe som de Konservatives indfødsretsordfører, Tom Behnke (K).

»Den mulighed forefindes allerede i dag, og der bliver givet dispensation i Indfødsretsudvalget. Man skal huske på, at der er enorm forskel på, hvor påvirket man er af den PTSD, man har. Nogle er ekstremt påvirket af det, og der er adskillige, der får dispensation, selv om Morten Sodemann ikke har kendskab til så mange,« siger Tom Behnke og understreger, at man i tilfælde, hvor man kan stille krav, »selvfølgelig skal stille krav«.

Christian Langballe frygter, at nye og forskellige krav til en specifik gruppe kan resultere i en stigning af diagnoser.

»Lovene er gode nok, som de er. Hvis en diagnose bliver sådan en blankocheck til at få ophold i Danmark, så vil vi få en hel del flere sager med folk, der har PTSD. Man har tidligere set, at når diagnoser giver særlige betingelser, så stiger antallet af diagnoser,« siger Langballe.

Tophistorier Gå til forsiden