DF: Rigsarkivet svigter sikkerhedsopgave | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

DF: Rigsarkivet svigter sikkerhedsopgave

For slapt at bede Rigsarkivets brugere om at holde øje med, at der ikke stjæles dokumenter, mener Dansk Folkeparti.

Jan Bjerre Lauridsen, Berlingske Nyhedsbureau
Af sikkerhedsgrunde og for at mindske risikoen for tyveri skal forskere og andre besøgende på Rigsarkivet nu sidde ved siden af hinanden. Foto: Jeppe Bjoern Vejloe

Rigsarkivet skal ikke tørre ansvaret for sikkerheden af på arkivets brugere.

Det mener Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, der var ved at få morgenkaffen galt i halsen, da Berlingske fredag kunne fortælle, at Rigsarkivets brugere nu påbydes at sidde ved siden af hinanden i læsesalen, så de kan holde øje med hinanden og sikre, at arkivets dokumenter ikke smugles ud.

- Det er Rigsarkivets ansvar at sørge for, at der ikke stjæles dokumenter. Det kan og skal brugerne ikke koncentrere sig om, siger Alex Ahrendtsen til Berlingske Nyhedsbureau.

- Brugerne kommer jo for at læse og fordybe sig, de kommer ikke for at spionere mod hinanden, siger Alex Ahrendtsen, der opfordrer den nye kulturminister Marianne Jelved (R) til at »tage en snak med Rigsarkivets leder om sagen«.Alex Ahrendtsen er enig med de historikere, der til Berlingske udtrykker kritik af Rigsarkivets instruks til brugerne om at holde øje med hinanden for at undgå tyverier af historiske dokumenter.

Læs mere: Rigsarkivets gæster skal vogte hinanden

- Man skal ikke sætte amatører til at lave sikkerheds- og vagtopgaver. Det skal gøres professionelt. Jeg kan godt forstå, at Rigsarkivet har behov for at samle en smule op efter tyverisagen, men det er vigtigt, at det ikke går over gevind, siger lektor i historie ved RUC, Claus Bundgård Christensen, til Berlingske.

To mænd sidder i øjeblikket varetægtsfængslet sigtet for at have stjålet historiske dokumenter fra Anden Verdenskrig og fra retsopgøret efter besættelsen.

Læs mere: Arkiver har ikke styr på samlinger

Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, vil ikke tage stilling til, om instruksen til brugerne om at holde øje med hinanden er tilstrækkelig til at undgå tyverier.

- Den samlede plan for den fremtidige sikkerhed er ikke udarbejdet endnu. Jeg opfatter henstillingen til brugerne som et af de elementer, der kan indgå i en fremtidig plan, siger Mogens Jensen.

- Det med at man skal sidde tæt sammen på læsesalen, er jeg nu lidt afslappet overfor, da jeg ved, at man tidligere har siddet meget tæt, tilføjer han.Flere historikere udtrykker i Berlingske også frustration over, at der er lukket ned for arkivadgangen til dele af Rigsarkivets materialer omkring Anden Verdenskrig.

Læs mere: Borgere henvender sig med materiale til Rigsarkivet

- Det kan give gener, mens efterforskningen af tyverisagen pågår. Det må man leve med i en periode, indtil sagen er afsluttet, siger Mogens Jensen.

Tophistorier Gå til forsiden

 
Nyheder |

Elbæk: »USAs Demokrater vil lære af Alternativet«