DF vil undgå at sende danske jagerfly til Mali | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

DF vil undgå at sende danske jagerfly til Mali

Danmark har bidraget nok til kampen mod al-Qaeda med indsatsen i Afghanistan og bør holde sig fra »farlige opgaver« i Mali, mener Dansk Folkeparti.

Michael Ørtz Christiansen, Berlingske Nyhedsbureau
Foto: Christian Als

Danske jagerfly i luftrummet over Mali. Det kan blive en realitet, hvis situationen udvikler sig i det vestafrikanske land og kommer til at ligne folkemordet i Libyen.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) sagde tirsdag, at han seriøst vil overveje en forespørgsel fra FN om at sende danske F16-fly til Mali, hvis den kommer.

Men Dansk Folkeparti vil helst undgå en gentagelse af den danske indsats i Libyen.

- Det har jeg svært ved at se, og jeg mener ikke, at man kan ikke sammenligne de to situationer. I Mali drejer det sig om al-Qaeda, som også er vores fjende, siger partiets forsvarsordfører, Marie Krarup (DF).

Spørgsmål: Bør det ikke netop tale for, at vi skal levere en større militær indsats?

- Jo, det kan man sige. Men vi har leveret en stor indsats i Afghanistan, så jeg mener ikke, at vi bør stå først i rækken, når de farlige opgaver skal fordeles, siger Marie Krarup.

Forsvarsordføreren ser dog ikke noget problem i at lade det danske Hercules-fly og de 40 besætningsmedlemmer blive i Mali længere end de tre måneder, som Folketinget tirsdag gav mandat til.

- Det er lidt tidligt at tage debatten, men hvis det kommer på tale at forlænge med tre måneder, så kan jeg ikke se, at der skulle være noget i vejen for det, siger Marie Krarup.

Danmark har sendt et Hercules-transportfly og en besætning på 40 mand til Mali for at støtte den fransk-ledede alliance i kampen mod de islamistiske oprørere, der har overtaget kontrollen med de fleste byer i Nordmali og indført sharia-lovgivning.

Tophistorier Gå til forsiden