Ekspert: Enhedslistens hårde kerne klar til at vælte Thorning | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Ekspert: Enhedslistens hårde kerne klar til at vælte Thorning

En »hardcore fløj« i Enhedslistens hovedbestyrelse vil være parat til at vælte statsminister Helle Thorning-Schmidt, vurderer politisk redaktør.

Pia Glud Munksgaard, Berlingske Nyhedsbureau
Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen er parat til at vælte regeringen, hvis den gennemfører et opgør med fleksjob, førtidspension og kontanthjælp. Foto: Claus Bech

Regeringen skal ikke tage sit parlamentariske grundlag for givet.

Det er meldingen fra Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, der i Jyllands-Posten i dag truer regeringen med at stemme nej, hvis det ender med en finanslov, der »medfører forringelser for en masse mennesker«.

Ifølge Jesper Termansen, politisk redaktør på Radio 24/7, skal meldingen ses som et udtryk for, at Enhedslisten har brug for at sende et signal til sit bagland.

- Enhedslisten har desperat brug for at vise sit bagland, at det gør en forskel, at de sidder med langt flere mandater end tidligere, siger Jesper Termansen.

Samtidig kalder han meldingen en advarselsballon til statsministeren.

- Johanne Schmidt-Nielsen sender et kraftigt signal til Helle Thorning, der lyder: »Kære venner, jeg vil gerne arbejde for, at det her projekt kan fungere, men jeg har også et bagland, som vil se resultater«, siger Jesper Termansen.

Vil have den rene socialistiske vare

Han mener, at regeringen bør tage udmeldingen alvorligt, for der er kræfter i Enhedslistens hovedbestyrelse, der vil være parate til at vælte den røde regering - også selv om det vil bane vejen for de borgerlige.

- Der er pragmatikerne, der siger: »Hvad er alternativerne?« Og så er der den hardcore fløj, der hellere vil stå uden for, end de vil gå med til nogle kompromisser, de ikke kan stå inde for. De synes, at man skal have den rene socialistiske vare, og de er parate til at vælte Helle Thorning, siger Jesper Termansen.

Den »hardcore fløj« udgør ifølge Jesper Termansen et stort mindretal i Enhedslistens hovedbestyrelse.

Tophistorier Gå til forsiden