Ekspert kritiserer kovending om købesex

En førende svensk ekspert afviser den danske regerings argument for at droppe et forbud mod købesex.

Svenskerne har ingen problemer med at få kunder af købesex dømt, siger ekspert. Foto: Martin Sylvest Andersen

Et forbud mod købesex stigmatiserer ikke de prostituerede, sådan som regeringen hævder.

Sådan lyder det i Politiken fra Sveriges førende ekspert på området, efter at den danske regering har besluttet sig for ikke at indføre et forbud mod prostitution. Det sker med henvisning til en rapport fra Straffelovrådet, som konkluderer, at et forbud vil ramme de prostituerede hårdt.

- Det svenske forbud har ikke øget stigmatiseringen af kvinder i prostitution i Sverige. Tværtimod mener kvinderne, at de nu bliver iagttaget, og de føler ikke, at de gør noget forkert, siger Kajsa Wahlberg, der er national rapportør om menneskehandel ved Rikspolisen i Stockholm og i omfattende rapporter har undersøgt det svenske forbud mod købesex, der blev indført i 1999.

Læs mere: Nej til købesex handler om værdier

I en kronik i Politiken skriver socialminister Karen Hækkerup (S), ligestillingsminister Manu Sareen (R), justitsminister Morten Bødskov (S) og skatteminister Holger K. Nielsen (SF), at Straffelovrådet konkluderer. at et forbud formentlig ikke vil gavne de prostituerede. De henviser desuden til erfaringerne fra Norge og Sverige, som viser, at et forbud er svært at håndhæve.

Men det holder ikke, forklarer Kajsa Wahlberg:

- Vi har ingen problemer med at få køberne fældet for sexkøb, for de erkender ofte, når de pågribes, siger hun.

Læs mere: S-politiker: Regeringen i købesex-kovending

Både Socialdemokraterne og SF har tidligere støttet et forbud mod købesex. Men nu er regeringen altså vendt på en tallerken.

- Regeringen har bedt Straffelovrådet vurdere det her spørgsmål. Den vurdering foreligger nu, og regeringen har truffet sin konklusion om det, siger justitsminister Morten Bødskov (S) til Politiken.

Det vækker dog ikke just begejstring i dele af partiernes bagland.

Rådmand Balder Mørk Andersen (SF) fra Frederiksberg beskylder regeringen for at droppe forbuddet på et »fordrejet og uoplyst grundlag«.

- Faktum er, at den svenske sexkøbslov har betydet færre sexkøbere og gjort det sværere for menneskehandlen at få fodfæste, siger han.

Formanden for Socialdemokratiets ligestillingsudvalg, Marianne Bruun, vil tage sagen op på et hovedbestyrelsesmøde i weekenden.

BNB

Deltag i debatten: Hvad mener du - bør køb af sex kriminaliseres?

Læs mere: Formand: Farvel til købesex-forbud er ærgerligt

Kommentarer

Nyeste tiltag fra skattelovsrådet

Her er hvad skattelovsrådet lige har udgivet - hvordan nogen og særligt vores regering, kan have nogen som helst tiltro til de mennesker, er fuldkommen ufattelig.

http://www.etik.dk/artikel/487627:Sex-og-etik--Eksperter-vil-frigive-por...

Regering: Det er en ommer!

Regeringen siger: "det er skadeligt at være prostitueret. Vi skal hjælpe prostituerede ud af prostitution". Men samtidig vil de ikke tage det værktøj i brug, som er helt nødvendigt: begrænsning af efterspørgslen ved et forbud mod køb af sex.
Det bliver nu skruen uden ende - ja vi får hjulpet nogen ud, men der kommer hele tiden flere ind, som vi så skal hjælpe ud! Et exitprogram er en vigtig indsats og tiltrængt, men det kan ikke stå alene.

Her er nogle fakta fra Sveriges evaluering af deres forbud, som viser at et forbud virker på at begrænse efterspørgslen, prostitutionens omfang og på de prostitueredes situation:

I Sverige har 8 % af alle mænd købt sex, mod 13 % i 1996 - i Danmark er det 14 %
Internetprostitutionen i Sverige er langt mindre end i Norge og Danmark
Gadeprostitutionen er halveret uden at indendørsprostitutionen er øget.
Menneskehandlere anser Sverige for et særdeles dårligt marked - og menneskehandlen har et langt mindre omfang end i andre sammenlignelige lande
Prostitutionen er ikke gået under jorden - Politiet kan sagtens finde frem til de prostituerede og har ikke problemer med at finde og straffe sexkøberne. Det samme kan de sociale myndigheder, som oplever at flere prostituerede henvender sig for at få hjælp til at forlade prostitution.
Politiet har fået et vigtigt redskab i kampen mod rufferi og menneskehandel: sexkøbernes vidneudsagn
Prostituerede føler sig hjulpne af loven, da de nu kan true sexkøberne med at gå til politiet og anmelde køberen for selve købet, hvis han er voldelig eller truer med vold.
Loven har fået flere prostituerede til at turde forlade prostitution.

Se mere på www.8marts.dk - her er både et faktaark om den svenske lovgivning og et link til hele den svenske evalueringen af loven.

Modargument

Men hvorfor er nogle prostituerede Nina? Hvis det som regeringen påstår skyldes økonomiske problemer, så bliver de da ikke bedre stillet af et forbud. Så falder efterspørgslen og deres varer bliver mindre værd.

Det er allerede i dag forbudt at menneskehandle eller stå for rufferi, hvorfor vil et forbud mod køb ændre på dette?

Det er i dag allerede forbudt at være voldelig eller true med vold. Hvis en sexkøber gør det, kan den prostituerede da true tilbage med at gå til politiet. Mon ikke straffen for vold eller trusler om vold er højere end straffen for at købe sex?

Er det ikke nærmere et problem, at den eksisterende lovgivning, ikke håndhæves?

Hele diskussionen er irrationel

Hvis man anligger en rationel vinkel, så bliver et forbud pludseligt ret problematisk.

Er det prostutition hvis man betaler 500 kr. til en person og derefter dyrker sex med personen? Ja, vil de fleste nok mene.
Er det prostutition hvis man betaler en middag til en værdi af 500 kr. til en person og derefter dyrker sex med personen?
Er det prostutition hvis man giver en gave til en værdi af 500 kr. til en person og derefter dyrker sex med personen?
Er det prostutition hvis man giver en gave til en værdi af 500 kr. til en person og derefter dyrker sex med personen og personen kan ombytte gaven til kontanter?

Hvis de sidste 3 tilfælde hører under prostitution, så skal mange af mine dates og kærester kaldes prostituerede, for jeg har ofte betale middag, givet en gave eller lignende og fået sex for det, på en helt almindelig date. Hvis det ikke er prostitution, hvordan vil man så forhindre udvekslingen af værdier for sex?

Et sidste centralt punkt: Mange argumenterer for at personer er prostituerede fordi de har økonomiske problemer. Hvis køb af sex forbydes, vil disse økonomiske problemer så forsvinde? Næh, det vil faktisk blot begrænse den prostitueredes mulighed for at tjene penge, hvis det som påstået får efterspørgslen til at falde!

Hvorfor ikke løse de bagvedliggende problemer i stedet for at prøve at løse symptomet?

"En førende svensk ekspert i prostitution"

Vis mig en kvindelig førende svensk prostitutionsekspert der IKKE er imod prostitution helt ind til marven og jeg skal vise jer en bolchestribet marsmand der taler finsk OG kører på ethjulet cykel!!!

Sørg dog for ordnede forhold for erhvervet (som mange i dette har efterspurgt): sundhed, sikkerhed, dagpenge optjeningsret og pension m.v.

At ville forbyde prostitution pga af traficking er som at forbyde Rolex ure eller DVD film for at komme ulovlig import af disse til livs.

Tomas U

Jeg kan finde de første 3-4 mandlige politi eksperter, der også udtaler sig positivt om sexkøberforbuddet. De rejser endda rundt i verden og fortæller om de gode svenske resultater. Men det er vel ikke en detalje, der har interesse.
fakta er, at det ene og alene er på grund af efterspørgsel at der er menneskehandel til prostitution.

Det handler om moral - ikke fakta.

Kigger man på rapporten fra det svenske politi, står det klar, at der ikke er belæg for at konkludere at der skulle være et fald i hverken antallet af prostituerede eller menneskehandelen, som Kajsa Wahlberg hævder.
At hun uafhængig "ekspert" er måske en tilsnigelse, da hun er sat i verden for at promovere den svenske lovgivning. Hendes titel er da også "national rapportør om menneskehandel ved Rikspolisen i Stockholm"

Det handler om puritanisme og moral, men ikke om fakta, når man advokerer for et forbud.

Se selv rapporten her:

http://www.polisen.se/Global/www%20och%20Intrapolis/Rapporter-utredninga...

moral

og så er moral slet ikke nogen dårlig ting at være i besiddelse af, selv om det åbenbart er blevet et skældsord. Moral er det, der adskiller os fra dyrene og gør, at vi har et samfund, hvor vi kan eksistere.

Tommy Petersen

"Ikke er belæg for at konkludere, at der skulle være et fald i hverken antallet af prostituerede eller menneskehandlen" i forhold til hvad?
Det er ikke hvad der fremgår af den årlige svenske rapport om menneskehandel til prostitutionsbranchen for henholdsvis 2009 og 2010. Og så lige et lille spørgsmål - hvor mange sager om menneskehandel til prostitutionsbranchen er det nu lige de har i Holland?

Sammenlign selv de svenske tal - henholdsvis appendix 4 og bilag 4.
http://www.swedenabroad.com/SelectImageX/230131/SituationReportSweden.pdf
http://www.polisen.se/Global/www%20och%20Intrapolis/Rapporter-utredninga...

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden