Ekspert til regeringen: Stram op | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Ekspert til regeringen: Stram op

Regeringen må selv stramme op og give interesseorganisationer tid nok til at komme med indvendinger mod lovforslag, mener professor i statskundskab.

Michael Ørtz Christiansen, Berlingske Nyhedsbureau
Foto: Keld Navntoft

Lange høringsfrister er vigtige for demokratiet, men det må være op til regeringen at overholde egen intention om at give en svarfrist på fire uger.

Det vurderer Peter Nedergaard, der er professor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, efter Berlingske torsdag skriver, at en femtedel af alle ministeriernes lovforslag siden september sidste år havde en svarfrist på mindre end 10 dage.

- Det er regeringen selv, der skal sige, at den vil overholde de her frister. Det er ikke ulovligt ikke at overholde fristerne, men det er godt for demokratiet, at man gør det. Derfor er det noget, som man selv skal pålægge sig, siger Peter Nedergaard.

Han understreger, at interesseorganisationer og andre interessenter ikke bliver taget alvorligt, når de for eksempel kun får 10 dage til at vurdere, om der er indvendinger til et lovforslag.

Læs mere: Ministre bryder egne løfter gang på gang

- Man tager jo kun folk alvorligt, hvis man giver dem mulighed for at tænke sig om, når der kommer et lovforslag. I Danmark vil vi gerne have, at alle interessenter inddrages, og at alle synspunkter høres, når man gennemfører et lovforslag. Derfor er det i vores model af demokratiet en god idé, at man har en lang høringsfrist, så alle har mulighed for at ytre sig, siger Peter Nedergaard.

Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen (Ø), overvejer at fremsætte et forslag om, at det skal være obligatorisk for regeringen at overholde høringsfristerne. Men Peter Nedergaard mener altså ikke, at område skal reguleres med lovgivning.

Læs mere: Kritik af høringsfrister er en »never ending story«

- Nej, det synes jeg ikke, at det skal. Man skal som regering selv sørge for, at fristerne bliver overholdt, siger professoren og understreger, at regeringen selv må tage konsekvensen, hvis den mener det alvorligt, at der skal være en høringsfrist på fire uger:

- Ellers må man sige, at lovene bliver vedtaget lidt senere. Verden står jo stadigvæk.

Tophistorier Gå til forsiden