Eksperter kritiserer fødevareministerens ros af svinebruget

Fødevareministerens ros af antibiotikabrugen i svineproduktion er uberettiget, mener eksperter - der peger på, at mængden af penicillin, der gives til svinene, stadig ikke er i nærheden af at være langt nok nede.

Cecilie Tørper Winström, Berlingske Nyhedsbureau Cecilie Tørper Winström, Berlingske Nyhedsbureau

Forbruget af antibiotika er ifølge nye tal fra Fødevarestyrelsen faldet med 11 procent siden 2009, og derved er den politiske målsætning om at sænke forbruget med mindst ti procent i samme periode nået. Det skaber glæde i Fødevareministeriet og hos den nye minister, Dan Jørgensen (S)

Men fødevareministerens ros er »direkte vildledende,« mener ekspert i antibiotikaresistens, overlæge, dr.med. Hans Jørn Kolmos fra klinisk-mikrobiologisk afdeling på Odense Universitetshospital ifølge Politiken.Han mene, at selvom det samlede forbrug er faldet, er det fortsat bekymrende, at brugen af antibiotikummet Tetracyklin er steget med næsten 50 procent mellem 2003 og 2012. »Der er fra 2011 til 2012 sket en voldsom stigning i spredningen af multiresistente stafylokokbakterier fra svin til mennesker; fra 164 tilfælde i 2011 til 232 i 2012. Udviklingen i Tetracyklinforbruget er særlig bekymrende, fordi det efter alt at dømme er en væsentlig årsag til den kraftige spredning af de multiresistente stafylokokbakterier,« siger han til Politiken.

Han peger på, at antibiotikaforbruget skal mindst 50 procent længere ned, end det er nu. Samtidig råder Kolmos også til, at man får bedre styr på spredningen af de resistente bakterier mellem svin og mennesker.

»Det betyder direkte indgreb over for selve produktionsformen: Bedre hygiejne i staldene, bedre dyremanagement og restriktioner i handel med smittede dyr imellem besætninger,« siger han.

Og det bakkes op af Danmarks Naturfredningsforening, der mener, at de konventionelle landbrug burde lære af de økologiske.

Ifølge Politiken har det danske landbrug i årevis glædet sig over, at vores forbrug af antibiotika er lavt i forhold til Holland, der måler det på samme måde som os, men sådan er det ikke længere. Sidste år viste en undersøgelse fra DTU og Landbrugsøkonomisk Forskningsinstitut under Wageningen Universitet i Holland, at de danske landbrug nu anvender cirka 20 procent mere antibiotika per kilo levende dyr i staldene.