EL: Bødskov må tage sig sammen i PET-sag | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

EL: Bødskov må tage sig sammen i PET-sag

Endnu en gang slæber Enhedslisten justitsminister Morten Bødskov (S) i samråd om den tidligere PET-agent Morten Storm. Nye oplysninger viser, at PET kan have været direkte involveret i likvideringen af en al-Qaeda-leder.

Cathrine Bloch, Berlingske Nyhedsbureau
ARKIVFOTO. Pernille Skipper. Foto: Torkil Adsersen

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har muligvis spillet en markant større rolle i drabet på en højtstående terrorleder, end tidligere forklaringer tyder på. Det kræver handling fra justitsminister Morten Bødskov (S), lyder det fra Enhedslisten.

- Justitsministeren bør tage sig sammen og få igangsat en uvildig undersøgelse. Vi kan ikke leve med, at der en så kæmpestor mistillid til vores efterretningstjeneste og så mange indicier på, at de ikke kan finde ud af at overholde dansk ret, uden at vores justitsminister gør noget, siger retsordfører Pernille Skipper (EL) til Berlingske Nyhedsbureau.

Det er nye oplysninger i sagen om den tidligere PET-agent Morten Storm, der igen vækker mistanke til efterretningstjenesten. Jyllands-Posten afslører søndag, at en båndet samtale mellem Morten Storm og hans føringsofficier i PET sår alvorlig tvivl om PET-chef Jakob Scharfs tidligere forklaringer om, at PET ikke deltager i drab på civile i udlandet.

Læs mere: Eks-agent sår ny tvivl om PETs terrorindsats

Jyllands-Posten har tidligere dokumenteret, at PET samarbejdede med den amerikanske efterretningstjeneste, CIA, om at spore og dræbe al-Qaeda-lederen Anwar al-Awlaki i Yemen. Nu tolker flere eksperter, avisen har talt med, den båndede samtale som en plan om at spore en anden højtstående al-Qaeda-leder, Abu Basir, og ramme ham ved et lignende droneangreb.

- Det er stærkt foruroligende og bekymrende. Noget tyder på, at vores efterretningstjeneste i ikke bare ét men i to tilfælde faktisk har brudt dansk ret og folkeretten ved målrettet at gå efter at slå en terrorist ihjel i stedet for at forsøge at stille ham for en domstol. Sådan bør tingene bare ikke fungere i en retsstat, siger Pernille Skipper.

Justitsminister Morten Bødskov har ikke ville udtale sig om sagen til Jyllands-Posten, og det vækker vrede hos Enhedslistens retsordfører.

- Det kan simpelthen ikke passe, at der kan blive sået så meget tvivl om vores efterretningstjenestes evne til at overholde ganske basale regler som dansk strafferet, og så vil vores justitsminister ikke engang udtale sig om det. Vi har haft Morten Bødskov i samråd én gang i den her sag, og vi indkalder ham nu én gang til, så han kan forklare sig, siger hun.

I regeringens oversigt over de lovforslag, den forventer at fremsætte i det nye folketingsår, er der blandt andet et forslag om at nedsætte et særligt tilsynsorgan for PET, der skal regulere og kontrollere efterretningstjenestens opgaver. Pernille Skipper understreger nu vigtigheden af, at det lovforslag bliver ført ud i livet.

- Den her sag viser jo helt klart, at vi har brug for en stærkere uafhængig kontrol af vores efterretningstjeneste, siger hun og peger på, at man i alle andre demokratiske lande har en sådan kontrol, og at det endda fungerer bedre i USA end i Danmark.

- Vi er håbløst bagud i Danmark på det punkt, siger Pernille Skipper.

Tophistorier Gå til forsiden