EL vil have opgør med jobcentrenes »kontrolregime« | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

EL vil have opgør med jobcentrenes »kontrolregime«

Bureaukratiet skal mindskes kraftigt i jobcentrene, hvis de ledige skal hjælpes i arbejde, mener Enhedslisten. Partiet er klar til at samarbejde med beskæftigelsesministeren.

Cathrine Bloch, Berlingske Nyhedsbureau

Når otte ud af ti socialrådgivere synes, at der er for mange krav om dokumentation og papirarbejde i jobcentrene, bør regeringen tage det som en signal til, at der skal ryddes op i bureaukratijunglen.
Det er meldingen fra Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl (Ø), der kræver et opgør med bureaukratiet på landets jobcentre.

»Der er lavet et omfattende regime af kontrolregler og registreringspålæg, og det er klart, at det tager alt, alt for meget af socialrådgivernes tid. Det går især ud over de ufaglærte ledige, som har brug for en snak og ikke en masse papirer og en hel masse registrering,« siger han.

80 procent af de 293 socialrådgivere, der har deltaget i en ny undersøgelse fra Mandag Morgen og Dansk Socialrådgiverforening, oplever, at de bruger mere tid på administration og andre interne opgaver end for to år siden. Bureaukratiet er vokset, selv om SRSF-regeringen i sit regeringsgrundlag fra 2011 lovede at rydde op i regler og dokumentationskrav i det offentlige, og det er ikke godt nok, lyder det fra Christian Juhl.

»Hvis beskæftigelsesministeren (Mette Frederiksen (S), red.) ville, kunne hun fjerne noget af kontrolsystemet i eksempelvis dagpengereglerne allerede i dag,« siger han.

Arbejdsmarkedsordføreren henviser især til, at sagsbehandlerne på jobcentrene skal dokumentere, hver gang de har haft ledige til samtaler, og om de sørger for, at de søger arbejde.

»Det er en mærkelig holdning, at jobcentrene skal være steder, der hele tiden fører kontrol med folk, i stedet for at få dem i arbejde. Mette Frederiksen har flere gange afvist at gøre noget for at mindske bureaukratiet. Hun siger, at det er forligsbelagt, og at hun ikke kan gøre det uden de borgerlige, men hvis hun gør sig fri af dem, skal vi nok finde ud af det,« siger Christian Juhl.

Inden for de næste dage kommer Carsten Koch-udvalget med anbefalinger til regeringens reform af beskæftigelsesindsatsen, og Christian Juhl håber på, at reformen kan rydde op i reglerne og dokumentationskravene.

Tophistorier Gå til forsiden