Elbæk: Jeg har ikke ændret forklaring | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Elbæk: Jeg har ikke ændret forklaring

Kulturministeren afviser at have tilbageholdt oplysninger, selv om han først på samrådet tirsdag løftede sløret for, at embedsmænd havde frarådet ham at holde endnu et arrangement på gøglerskolen.

Rasmus Boserup, Berlingske Nyhedsbureau
Efter samrådet i Folketingets Kulturudvalg bliver kulturminister Uffe Elbæks (R) prioriteringer i forhold til gøglerskolen AFUK gransket af Rigsrevisionen. Foto: Jens Nørgaard Larsen

Kulturminister Uffe Elbæk (R) afviser at have skiftet forklaring i sagen om hans favorisering af på gølgerskolen Akademiet for Utæmmet Kreativitet, AFUK, hvor kulturministerens mand er ansat.

- Det fremstår i medierne, som om jeg ændrer forklaring, når virkeligheden er, at jeg svarer på to helt forskellige spørgsmål. Der er altså ikke tale om, at jeg har ignoreret mine embedsmænds råd - tværtimod, skriver Uffe Elbæk på Facebook.

Før tirsdagens fire timer lange samråd om sagen havde Uffe Elbæk nægtet, at han var blevet advaret om at afholde ministerielt betalte arrangementer på AFUK, hvor han selv er tidligere bestyrelsesmedlem, og hans mand er ansat. Men under samrådet løftede ministeren sløret for, at han i forbindelse med planlægningen af et sjette arrangement var blevet advaret af en embedsmand imod at afholde det på gølgerskolen.

Læs mere: Elbæk var blevet advaret af embedsmænd

Det fik tirsdag kulturordfører for Venstre, Michael Aastrup Jensen, til at indbringe sagen for Rigsrevisionen.

- Ministeren har jo undsagt sig selv og skiftet holdning i forhold til, om han var blevet advaret eller ej af embedsmænd om at holde arrangementer på AFUK, ved at han nu siger, at han var blevet advaret. Vi vil derfor bede statsrevisorerne om at indbringe sagen for Rigsrevisionen, så der kan blive startet en sag centreret omkring de fem arrangementer ude på AFUK, sagde Michael Aastrup Jensen.

Læs mere: Thomas Larsen: Elbæk har dummet sig massivt

Kulturministeren holder imidlertid fast i, at der ikke er tale om, at han hverken har skiftet holdning eller ignoreret råd fra sine embedsmænd, tværtimod, skriver han på Facebook.

- På samrådet blev jeg spurgt om, hvad baggrunden var for at lægge et "Kultur på kanten"-arrangement på Filmskolen her i november. Og jeg forklarede, som sandt er, at jeg og en embedsmand i slutningen af september diskuterede, om det var klogt fortsat at holde "Kultur på kanten" på AFUK. Det var vi enige om, at det ikke var, skriver Uffe Elbæk på sin Facebook-profil.

Efterfølgende besluttede kulturministeren at lægge sit sjette arrangement på Filmskolen. Men det viser ifølge ministeren netop, at han lyttede til sin embedsmand, da han først blev advaret.

Læs mere: Elbæk-undersøgelse starter tidligst til februar

Tilbageholdelsen af oplysningen om, at han tog imod råd fra sine embedsmænd, kan ifølge flere politiske kommentatorer blive skæbnesvanger for Uffe Elbæks ministerpost.

- Lige nu er både Vestager og Thorning begge så forbitrede efter det, der er sket i dag, så han risikerer en fyreseddel allerede i denne uge. Han har ikke fortalt nogen, at han har fået rådgivning i retning. Det har han benægtet, men han kommer så frem med det i 11. time, siger Qvortrup til TV2 News.

Det har onsdag morgen ikke været muligt at få en kommentar fra kulturminister Uffe Elbæk (R).

Læs mere: Kommentator: Elbæk-fyring kan komme i denne uge

Tophistorier Gå til forsiden