En ubehagelig gæst i Bruxelles

Lykke Friis (V)
Lykke Friis MF (V), EU-ordfører Foto: Steen Brogaard/Folketinget

I dag, mens EU-landene også skal fordøje det italienske valgresultat, ankommer en ubehagelig gæst i Bruxelles for at holde topmøde med Kommissionsformand Barroso og præsident Herman van Rompuy. Gæsten har ellers været lagt på is i et stykke tid. Det drejer sig om Ukraines præsident, Viktor Janukovitj. Ikke mindst efter den uretmæssige fængsling af den tidligere premierminister Timosjenko har EU-cheferne ikke haft lyst til at rulle den røde løber ud for præsidenten. I december fik Ukraine da også meget klart at vide af EU’s udenrigsministre, at den færdigforhandlede associeringsaftale ikke kommer til at træde i kraft, før landet har gjort markante fremskridt. Og hvad har Ukraine så gjort sidenhen?

Jo, for det første har myndighederne udvidet retssagerne mod Timosjenko, så hun nu også anklages for mordet mod en tidligere parlamentariker. Retssagen vil uden tvivl trække ud så længe, at hun fortsat vil sidde i fængslet, når præsidentvalget løber af stablen i 2015 – altså en ren gentagelse af parlamentsvalget sidste år, hvor store dele af oppositionen også var fængslet. Og hvor jeg som valgobservatør havde den absurde oplevelse at skulle vente næsten 12 timer på, at Timosjenko i det mindste fik lov til at benytte sin demokratiske ret til at stemme.

For det andet har myndighederne fuldstændigt ignoreret EU-udenrigsministrenes krav om at følge op på valgsvindelen fra sidste års parlamentsvalg. De implicerede parter har således bare kunne fortsætte som hidtil.

Endelig har Ukraine ladet hånt om reformkravet, altså at landet skulle gå i gang med mange af de reformer, der er skrevet direkte ind i den færdigforhandlede associeringsaftale. Pludselig omtales EU’s klare betingelser kun som ”råd”, og den nye regering er ikke længere udstyret med en vice-premierminister, der har ansvaret for europæisk integration og dermed EU’s diverse reformkrav.

På topmødet vil Barroso og Rompuy givetvis forsøge at afæske præsidenten nogle klare løfter. Hvis ikke Ukraine har levet op til kravene, kan landet godt glemme alt om, at associeringsaftalen bliver undertegnet på november-topmødet, hvor EU har inviteret landene fra det østlige partnerskab til Vilnius.

I betragtning af at Janukovitj indtil videre fuldstændigt har ignoreret udenrigsministrenes diverse krav, skal man vist være mere end optimist for at tro, at han pludselig makker ret. Meget tyder faktisk på, at præsidenten satser på, at EU alligevel vil ofre de smukke principper om demokrati og frihedsrettigheder på realpolitikkens alter. For som det med en slet skjult trussel lyder fra Kiev – ønsker I virkelig, at vi skal vende Europa ryggen og i stedet indgå en toldunionsaftale med Rusland? Og har I ikke selv brug for en succes i Vilnius? Det kører jo ikke ligefrem i olie med f.eks. Georgien.

I realiteten vil EU derfor gøre klogt i allerede nu at skærpe retorikken over for Ukraine betydeligt. For det første må det over for præsidenten understreges med syvtommersøm, at november er allersidste chance. Kan aftalen ikke skrives under til november, vil der ganske enkelt ikke længere være en aftale, som man siden hen kan tage op ad skuffen. Kort sagt: det berømte aftale-vindue lukker i til november!

For det andet bør EU-landene følge op på et forslag fra det amerikanske Senat om at nægte de ansvarlige for bl.a. Timosjenkos fængsling indrejsetilladelse til EU. Det vil være et tiltag, der vil gøre voldsomt ondt på præsidentens venner, da de ikke længere kan besøge deres børn på europæiske universiteter eller tage hånd om deres investeringer.

Endelig må tiden også være kommet til at omdirigere dele af EU’s – og medlemsstaternes – bistand fra den ukrainske administration til civilsamfundet. Hvorfor f.eks. ikke oprette stipendier til ukrainske studerende, så de i det mindste ved selvsyn kan opleve, hvordan det er at bo i et demokrati og retssamfund?

Kommentarer

De Ukrainske politkere vil blive ellevilde!

"Hvorfor f.eks. ikke oprette stipendier til ukrainske studerende, så de i det mindste ved selvsyn kan opleve, hvordan det er at bo i et demokrati og retssamfund?"

Ja de bliver ellevilde i Ukraine, når de får at vide at praktiserende lægers arbejdsvilkår bestemmes i Bryssel, at man kan komme i fængsel for at benytte en traktor med frontlæsser til at stå i når man renser tagrender, at det ikke er tilladt at sælge æg med en lidt tykkere skal end normalt til private, og at man ikke må eje en ged hvis den ikke er forsynet med et stort grimt øremærke og er registreret i EUs databaser. De bliver også ellevilde når de får at vide at EU-medlemsskab medfører en moske på hvert gadehjørne, en invasion af fattigfolk fra nabostater som de skal konkurrere med på lønnen, og at traditionelle folkefester vil blive erstattet af homoparader. De vil også være glade for at høre at deres sønner snart skal få lov til at kæmpe for USA og Israels geopolitiske interesser overalt i verden. Og de vil med nostalgiske tanker til de gamle sovjetiske statslandbrug se på klip hvor tolv EU kasketkarle lige ankommet med morgenflyveren fra Luxembourg myrer rund på et lille landbrug for at overvåge at den danske stats kasketkarle i tilstrækkelig grad overvåger en dansk bonde hvis bedrift endnu ikke er blevet del at en anonymt multinationalt Coop ejet af børsspekulanter.

Men alt dette er vand ved siden af den begejstring der vil vise sig blandt Ukraines politiske klasser, når de finder ud af at de ikke længere behøver at begå svindelnumre for at berige sig selv og deres familier, men at EU har sørget for at forsyne sine politiske klasser med kæmpe pensioner og diæter, specialskoler til deres børn, og immunitet overfor en række love, så den eneste "ulovlighed" de vil føle sig fristet til at begå, vil være at skrive sig på som present ved dagens møder i EU-parlamentet fredag morgen lige inden de tager flyveren hjem, uden at gå glip af endnu en lukrativ diæt. De vil beundrende analysere sig frem til hvorfor de ikke selv er kommet på den tanke at afskaffe risikoen ved korruption ved at finde fuldt lovlige metoder hvorpå man kan lette den arbejdende befolkning for penge. Og ingen Ukrainere vil kunne få armene ned, når de ved at de om føje år kan risikere at en radikal Hindu fra Indien bliver overhoved for den Russisk Ortodokse kirke og at de derefter vil kunne indgå "ægteskab" på kirkegulvet og derefter statssponsoreret familiesammenføring med en trækkerdreng fra Brasilien.

De vil grine deres popo i laser. !!!

Willy Pedersen - glemte du ikke et stykke papir ??? - Tyrkiet bør ligge i samme skuffe som Ukraine, indtil møllene og sølvfiskene har gnasket dem til ukendelighed. !!!

Hvorimod opsigelseskontrakten til EU bør tages op af skuffen samt indmeldelsen til frihandelsesunionen EFTA - og begge effektueres hurtigst muligt , når vi nu var igang - kunne man samtidig opsige de menneskerettigheds konventioner , FN / EU konventioner mv. der hindrer os i at være en selvstændig nation,der kan bestemme, hvem vi vil have til at bo i Danmark , samt smide dem ud vi ikke vil have.

Danmark er vel trods alt Danskernes eget hus - ihvert i fald et lille stykke tid endnu , om ikke andet så på papiret eller globussen , trods EU / regeringen og de radikales islamisering og afnationalisering af landet.

Snart vælter det også ind med horder af Rumænere og Bulgarere over vores grænse som står pivåben, der vil have del i den velfærd ,der er tilbage,bla. gratis børnecheck og andre overføseselsindkomster, - de vil juble og være tilfredse med en tier eller to i timen. Og de vil grine deres popo i laser over de dumme dänen.

Nu har vi så heldigvis ikke særlig megen brug for Ukraine.

Der er kun en ting at gøre - alle aftaler er bortfaldet.

Efter at Rusland har bygget olie og gasledninger uden om Ukraine (russerne er nemlig også grundigt trætte af Ukraine - og de er ellers ikke sarte) så gider Rusland da ikke en toldunion med Ukraine.

En ting er, at Ukraine har stjålet af olielednigen til eget brug - det er man så vant til; men de har sandelig også solgt VIDERE af tyvekosterne. Det gør at Ruslands tålmodighed med Ukraine kan være på et endog meget lille areal.

Ruslands lyst til at tage konfrontationer med EU og USA? For Ukraines skyld???? Ikke på vilkår, at man vil lægge sig ud med sine gode oliekunder og USA som nok kunne finde på at underbyde Rusland i olieleverancer - lidt hårdt tiltrængt socialhjælp til Kina - hvis russerne bliver næsvise: Næææh Rusland vil nok hellere nyde høje oliepriser, drevet af det glidende sammenbrud i Kina.

Olie står for 2/3 af Ruslands skatteindtægter.

Man kan sige om Putin, hvad man vil; men han er ikke totalt idiot. Hvis talen skulle falde på Ukraine, så kan man se en minimal trækning i styrbords øjenbryn: Sådan ytrer hysterisk latterkrampe sig hos Putin.

Det er Ukraine, der har brug for EU - ikke omvendt, vi har narrehoveder nok af egen avl.

Så hvis Lykke har brug for et udvidet repertoire af nedsættende bemærkning.....

Såååå Ukraines trusler kan man vist tage ikke alene med ophøjet ro; men med direkte fnisen.

Eu skal ikke råbe for højt.

Jeg vil ikke lige frem kalde EU for et Demokrati, og slet ikke hvis man helt specifikt kigger på selve EU Parlamentet.
Så egentligt så forskån da Ukrainerne i at opleve det moderne "falske" demokrati.
Folket har jo reelt intet at skulle have sagt. I et demokrati lytter man til folket, så vi må have fundet et andet navn til EU... Elitært Diktatur ville nok være passende.
Lad os håbe EU samarbejdet og Euroen kollapser, så vi kan få vores frihed tilbage.

Hvis han ...

... er så ubehagelig - vil det jo være rart at få fortalt, hvorfor han så kommer på besøg?

Du skriver kun om hvorfor han ikke bør komme.

Og hvorfor har Barroso og van Rompuy så afsat tid til det, har de ikke en europæisk krise at tage vare på - det er i hvert fald hvad de fortæller, hver gang de taler om "send flere penge" !!!

Eller, har Barroso og van Rompuy noget i baghånden som ikke vedkommer den almindelige europærer ?

Europæernes mening tæller jo ikke meget i EU-systemet - den er jo nærmest til besvær for alle de "dygtige" politikere og embedsmænd.

ubehagelig gæst.

Ukraine og EU står så langt fra hinanden, så der ikke er basis for samarbejde om noget som helst, så ned i bunden af skuffen med det papir.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden