Enhedslisten mister vælgeropbakning

Måneders fremgang for Enhedslisten er vendt, og SF ligner den store aftager af venstrefløjs-vælgere. Samlet set når rød blok et historisk lavpunkt.

Foto: Katrine Emilie Andersen

Opstigningen til de politiske trækroner gav i sommer Enhedslisten den største vælgertilslutning nogensinde, men den udvikling er nu vendt. Ifølge Gallups politiske index står venstrefløjspartiet til en tilbagegang på 2,4 procent. Hvis der var valg i morgen, ville partiet få 8,7 procent af stemmerne. Hvorvidt Enhedslistens tilbagegang er en konsekvens af, at partiet har bakket på en række krav i finanslovsforhandlingerne, vil Per Clausen (EL) ikke forholde sig til.

»Mit udgangspunkt er, at vi fører den politik, som vi finder, er den rigtige, og så må det give det resultat hos vælgerne, som det kan,« siger han. Ifølge Clausen skyldtes sommerens historisk store tilslutning på mere end 12 procent til Enhedlisten nærmere, at S og SF »løb fra alt, hvad de havde stået for«, da de indgik skatteaftalen med de borgerlige partier. »Jeg foretrækker jo, at Socialdemokraterne og SF laver politiske aftaler med os og fører en nogenlunde fornuftig politik, fremfor at de laver aftaler med Venstre, og taber stemmer til os på den bekostning. Det går lidt op og ned, men så længe vores meningsmålinger ligger solidt over valgresultatet, så synes jeg, det er ganske pænt,« siger Per Clausen og henviser til valgresultatet sidste efterår, hvor partiet fik 6,7 procent. Samtidig med at Enhedslisten går tilbage, er udviklingen en anden hos regeringenspartiet SF.

Mit udgangspunkt er, at vi fører den politik, som vi finder, er den rigtige.
Per Clausen, folketingsmedlem for Enhedslisten.

Ifølge Gallup går SF i målingen 2,3 procent frem til 7,5 procent. Det ligger dog stadig noget under sidste års valgresultat, hvor 9,2 procent af vælgerne satte kryds ved folkesocialisterne. Om man kan tale om en direkte vælgervandring fra Enhedslisten til SF, vil politisk ordfører Jesper Petersen (SF) ikke udtale sig om, ligesom han heller ikke vil tale om, at fremgangen kan skyldes fornyet optimisme blandt venstrefløjsvælgerne på grund af det nyligt overståede formandsvalg i SF, hvor Annette Vilhelmsen lovede en klarere rød politik. »Uagtet formandsvalget er vi optagede af at bruge vores rolle som regeringsparti til at gøre den størst mulige politiske forskel. Visionen er den samme,« siger han. »Men det er klart, at regeringen med akutpakker, uddannelsestilbud og jobskabelse meget klart har bevist for venstrefløjens vælgere, at den er dybt optaget af at afhjælpe problemet for udfaldstruede dagpengemodtagere fra nytår.«

Dansk Folkeparti øger opbakning

Samlet set bliver rød blok langt fra belønnet for de sidste måneders arbejde med at sikre forsørgelse til udfaldstruede dagpengemodtagere. Ikke siden september 2007 har de fire partier i rød blok haft lavere tilslutning end de 44,3 procent, som dagens Gallupmåling viser. På den baggrund er Jesper Petersen også en forsigtig optimist. »Vi er selvfølgelig glade for at gå frem, men det kedelige er, at regeringsblokken jo stadigvæk er langt fra at stå til genvalg, og at vi i SF også er et stykke fra valgresultatet,« siger han. Den helt store vinder i dagens måling er Dansk Folkeparti, der går frem med 2,2 procent, og ender med en samlet opbakning på 15,6 procent. Ikke siden år 2000 har partiet haft en tilslutning så stor.

Kommentarer

Deres deltagelse i finansloven får ingen til at falde på halen !

EL tager grueligt fejl,hvis de har gået i den tro,at vælgerne lader sig imponerer over deres deltagelse,og finger aftryk på finansloven.
Det kommer til at koste dem mandater ved næste valg,ingen tvivl om det.
Den store fejl er,at man prøver først på og stå stejlt på sin politik,for der efter at sælge ud af sine egne holdninger,og politik.
Sukker og fedt afgiften,var nok blevet afskaffet alligevel uden deres besyv,og når det handler om dagpengereforme,så har de stort set ikke fået meget ud af det,man har blot udsat problemerne.
Lykke kommer lykken går,det vil EL opdage når man sidder tilbage om 3 år,med en folketingsgruppe,der måske er mere end halveret.

Nogle små tøsse fra Danmark. . .

De har sikkert studeret staskundskab på RUC? Og nu ville sakabe kommunismen i Danmark sammen med deres vener gammle kommunister?
Men i livet er altid op og ned. . . Nu er deres og danske røde regerings nydtur på vej, endeligt til stor lettelse for de fleste danskerne ved Højtiden og Julefesten. . .
Stanislaw A, Rydzewski

Enhedslisten er gået frem siden valget

Enhedslisten er klart gået frem i opbakning i meningsmålinger siden valget - og ligger forholdsvis stabilt ca. 2 %-point over valgresultatet. Det er vel en mere korrekt gengivelse af situationen pt.
Det blev til 6,7 % og 12 mandater i september 2011 - og nu er det knap 9 % og 16 mandater.
Og vi kæmper jo faktisk en ret usædvanlig kamp. Vi ved godt, at jo mere vi får S og SF til at føre en så rød politik som muligt, jo mere vil vi selv gå tilbage. Folk vil vende tilbage til deres "eget" parti igen. Lidt usædvanligt i politik vil jeg mene.
Vores valgfolder til valget i september 2011 havde de 7 øverste kandidater afbilledet på forsiden. Det opfattede jeg da selv som lidt optimistisk, men det blev altså til 12 - og lige nu til 16.

EL har lavet en SF'er

De viste sig også bare at være en kæmpe omgang varm luft. Det var meningen, at de skulle vælte denne dybt asociale regering - F.. ikke støtte den.

Nu har vi ganske enkelt ikke noget værn mod udbytning og plyndring længere.

Regeringen bør optræde demokratisk

og indse, at den ikke har opbakning i befolkningen.

Gør landet en stor tjeneste: Udskriv valg og skån landet for mere af jeres ødelæggende politik!

10 år med VKO

og hvad skete der da VKO sad i de 10 sorte år? gik de af og udskrev valg da der i specielt de sidste 3 år mellem år 2008-2011 hvor der i den ene meningsmåling efter den anden var et kæmpe flertal for en ny S+SF regering??? Næææ... det gjorde de ikke... så forskellen til nu er ikke en skid sådan cirka....

Det mærkelige er....

at Venstre står så stærkt på IKKE at lave noget som helst og have en usynlig leder - er det det, danskerne vil have?

Det tegner til at blive en dejlig dag.

...det er i hvert fald yderst glædeligt, at regeringen + EL i følge denne meningsmåling kun kan mønstre 44,3% vælgertilslutning.
Det tegner godt for Danmark hvis denne udvikling fortsætter.

Den virkelige verden...

Enhedslisten er nu blevet ramt af virkeligheden,de har tordnet frem med krav på krav,ALLE som kunne miste forsørgelsen 1.1.13 ville blive hjulpet,IKKE "en" skal gå uden indtægt,det kan vi garanterer,disse ord har vi hørt på siden for sommeren,nu ser det ud til de må sande at fantasi og virkeligheden ikke matcher i politik,hvad mon deres hovedbestyrelse siger til det....det er bare så ynkelig at være vidne til,hykleri af værste skuffe,hvor har Johanne været de sidste dage,hvorfor har ingen journalister konfronteret hende med hendes egne hårde ud meldinger,det beviser igen hvor dårlig vore tv journalister er til deres arbejde,de tør ikke gå i dybden,gør de det vil politikkerne ikke tale med dem igen...
Godt at se sidste måling at vi på den blå side holder dem på afstand....

nixen du tager da så meget fejl da...

nixen du tager da så meget fejl da, for hvad var der sket hvis enhedslisten ikke havde krævet at ikke en måtte falde ud af dagpengesystemet, så havde vi ikke fået akutpakke og de 12500 akutjobs, og efter de forlydender der er til den finanslov enhedslisten ser ud til at lave med regeringen, så ender det jo rent faktisk med at IKKE EN VIL stå uden indtægt den 1.1.2013 og fremad, så enhedslisten har jo på sin vis i hvert fald til dels fået hvad de krævede, men resultatet er bare alt for dårligt desværre, kun et halvt år på kontanthjælps lignende ydelse til de der ingen indtægt har, men det er jo gså kun pga. regeringen har været så utrolig kynisk og hårdnakket at det har trukket ud med at få selv det mindste derfra.. og hvem var det der indførte en fuldstændig uforsvarlig dagpenge reform bestående af 2 års hjælp kun i den kæmpe krise vi sidder midt i... jo jo det var da VKO, så de er da bedøvende ligeglade med de mennesker der ikke får noget at leve af fra januar af, typisk afstumpethed af højrefløjen, desværre er S SF R ikke en skid bedre, andet end de selvfølgelig skulle tvinges af EL til at hjælpe de mange mennesker.

Den røde løftebrudsregering!

Ja, den røde regering lever jo af alle disse bistandsklienter som stemmer på dem og er så ellers ligeglade med det stigende statsunderskud, at arbejdspladserne fosser ud af landet, at der ingen reel jobskabelse er og at vores konurrenceevne hele tiden forværres - i landet med verdens dyreste offentlige sektor og verdens højeste skattetryk! Istedet ansætter regeringen flere "kolde" hænder og spindoktorer og fyrer de "varme" hænder - men disse kvinder som leder regeringen har jo heller aldrig selv haft et ordinært arbejde så hvordan skulle de kunne lede et land!

sandheden er en anden..

sandheden er en anden end du prøver på at fremture med.. fordi det var rent faktisk Løkke regeringen der tabte hele 180.000 arbejdspladser i tiden fra 2008 frem til valget i september 2011, siden da er det jo rent faktisk lykkedes SRSF regeringen at stoppe tabet af arbejdspladser, arbejdsløsheden ligger nu stabilt på ca 165.000.. det er rent faktisk virkeligheden hvad enten du kan lide det eller ej, og nej det er jo ikke just noget der passer ind i VKO+LA's udlægning af virkeligheden, arbejdspladserne blev nedlagt i hobetal mens Løkke var statsminister og venstre gjorde absolut intet.. nu gør regeringen da lidt, men også kun lidt, fordi 165.000 arbejdsløse er jo langt fra acceptabelt, men husk lige på hvem der har skabt de mange arbejdsløse!!! VKO har skylden 100%

Tankevækkende

Noget tyder på, at hvis bare Pia Kjærsgaard holder sig ude af landet, går hendes parti frem.

Må desværre skuffe jer

Enhedslisten går ikke tilbage. Enhedslisten står fortsat til større opbakning end ved valget i september 2011.
Igen en omgang ringe journalistik fra Berlingske.

Øv

Nu havde jeg lige håbet på jeg kunne forsvare Danmark i mod dem i en revolution.

Luften siver langsomt, men sikkert ud af EL-ballonen

Dejlige nyheder og også som forventet. I al for lang tid har floskel-Johanne haft frit spil i pressen, men hendes forræderi overfor dagpengemodtagerne i forbindelse med finanslovsforhandlingerne viser blot, at EL-folkene er nøjagtig lige så fulde af varm luft som resten af venstrefløjspartierne.

....

Dejlig dag når man får gode nyheder.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden