Enhedslisten: Sohn vil øge uligheden | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Enhedslisten: Sohn vil øge uligheden

Tidligere erhvervsminister Ole Sohns udmelding om lavere lønninger og lavere skat vækker begejstring hos de borgerlige, mens Enhedslisten ryster på hovedet.

Jan Bjerre Lauridsen, Berlingske Nyhedsbureau

Mens de borgerlige partier klapper i hænderne over tidligere erhvervsminister Ole Sohns melding om behovet for lavere lønninger og lavere skat, så erklærer Enhedslisten sig lodret uenig.

- Hvis man, som Ole Sohn foreslår, sænker både skat og lønninger, så fjerner man finansieringsgrundlaget for den velfærdsmodel, der har gjort Danmark til et af verdens rigeste lande. Det er netop vores uddannelsessystem, velfungerende infrastruktur og høje sociale tryghed, der har været forudsætningen for Danmarks succes, siger Enhedslistens medlem af finansudvalget, Stine Brix.

- Det er rigtigt, at der i de seneste år er nedlagt mange job i Danmark. Men det skyldes ikke danske skatter og afgifter. Det skyldes den internationale økonomiske krise, som har ført til et markant fald i efterspørgslen både herhjemme og på eksportmarkederne. Også i lande med langt lavere skat end Danmark bliver der nedlagt tusindvis af arbejdspladser, siger Stine Brix.

Læs mere: Danmark oplever største jobtab siden 2009

Ole Sohns forslag vil ifølge Enhedslisten også betyde stigende ulighed i det danske samfund.

- I øjeblikket bliver de rigeste både i Danmark og i resten af verden rigere og rigere. Det er ikke rimeligt, at almindelige lønmodtagere skal betale hele regningen for krisen. I stedet har vi brug for en mere rimelig fordeling af værdierne i vores samfund, siger Stine Brix.

De borgerlige partier vejrer derimod morgenluft over de nye toner fra den afgåede minister.

- Det er helt afgørende, at vi de kommende år har en lavere lønstigning end eksempelvis Tyskland og Sverige, og jeg er helt enig med Ole Sohn i, at vi skal have skatterne sat ned, siger Lars Barfoed, formand for de Konservative.

- Vi politikere skal holde os tilbage med at regulere lønninger - det klares bedst af arbejdsmarkedets parter. Men vi skal skabe gode rammevilkår, og det kan vi blandt andet gøre ved at sænke skatterne. Hvis vi gør det, kan vi også få en lavere lønstigning på arbejdsmarkedet, som virksomhederne har brug for, siger Lars Barfoed.

Læs mere: Venstre vil sænke danskernes lønniveau

Også Venstres partiformand, Lars Løkke Rasmussen, udtrykker på Facebook stor glæde over Sohns meldinger.

- Stor ros. Man får sin barnetro på den menneskelige logik tilbage, når man oplever, at et år med ministeransvar - tæt på dansk erhvervsliv - pludselig sætter sig i et sådant klarsyn. Havde ikke regnet med at komme til at sige det, men jeg er faktisk noget nær enig med Ole Sohn, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

Tophistorier Gå til forsiden