»Et intereuropæisk psykologisk pokerspil«

Sådan kalder en politisk kommentator kampen om den danske EU-rabat. Hvis Danmark ikke får sin EU-rabat, ryger en del af skattereformens finansiering.

Merian Garde Gräs, Berlingske Nyhedsbureau
De var der alle sammen - EUs regeringsledere. Men kunne ikke blive enige om et nyt budget. Heller ikke om at give Danmark rabat. Foto: THIERRY ROGE

En milliard kroner risikerer at forsvinde fra finansieringen af skattereformen, hvis det ikke lykkes statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) at forhandle en årlig EU-rabat hjem til Danmark efter nytår. Og hvad nu hvis, det ikke lykkes? Det spørgsmål vil regeringspartierne ikke svare på.

- Det giver ingen mening at tage en hvis-og-hvis-diskussion. Vi har alle sammen en forventning om at få rabatten, og jeg har fuld tillid til, at statsministeren kan forhandle den i hus, siger finansordfører for SF, Jonas Dahl.

Så lige nu har SF ikke et bud på en plan B, hvis rabatten ikke kommer i hus?

- Hør nu her, vi har en forventning om, at vi får en rabat på en milliard, siger han.

Fredag aften brød forhandlingerne om EUs budget for 2014-2020 sammen, og Thorning måtte rejse hjem fra Bruxelles uden sin EU-rabat. Under hele topmødet har statsministeren stået fast på en årlig dansk rabat på en milliard kroner - en milliard, som allerede er indregnet som en del af finansieringen af skattereformen. Hvis Danmark ikke får rabatten, skal pengene altså findes andetsteds.

Heller ikke de Radikale vil forholde sig til det scenarium.

- Der er et helt sædvanligt sammenbrud i forhandlingerne. Danmark står fast på sine krav, og de er ikke ændret. Vi satser på at komme igennem med vores krav, og derfor får du mig ikke til at spekulere i nogen alternativer, siger finansordfører Marianne Jelved (R).

Hvad får dig til at tro, at I kan komme igennem med kravet om rabat?

- Jeg har ikke flere svar nu. Danmark går efter at få den rabat, og derfor går jeg ikke ind i nogen former for alternative løsninger, fastslår Jelved.

Så I har ingen alternative løsninger lige nu?

- Tak for i dag.

Forhandlingerne om EU-budgettet forventes at blive genoptaget ved et topmøde i begyndelsen af februar, og Thorning har tidligere truet med at nedlægge veto, hvis Danmark ikke får sin rabat. Ifølge Jesper Termansen, politisk redaktør på Radio24syv, spiller Thorning højt spil.

- Der foregår et intereuropæisk psykologisk pokerspil, hvor Helle Thorning er nødt til at opretholde presset på systemet lige til det øjeblik, hun har fået sin rabat. Hun har investeret så meget i at få den her milliardrabat på budgettet, så bare antydningen af, at det kan gå anderledes, fjerner jo troen på hendes egne ord, siger han og påpeger, at det er derfor, at regeringspartierne heller ikke vil tale om det lille »hvis.«

- Jeg har en klar fornemmelse af, at de ved, at de til syvende og sidst kan få et eller andet. Måske ikke den hele milliard, men de får i hvert fald en betydelig rabat - ellers tror jeg simpelthen ikke, de turde melde så klart ud, siger Jesper Termansen.

- De der ting skal ganske vist løses til sidst på de europæiske topmøder, men det er jo i mellem topmøderne - gennem intense, diplomatiske kontakter - at man føler hinanden på tænderne. Og de her kontakter må have givet dem en klar fornemmelse af, hvor langt elastikken kan trækkes, siger han.

Finansminister Bjarne Corydon (S) har ikke ønsket at kommentere sagen.

Kommentarer

Prøv noget nyt

Man kunne sagtens hente yderligere een eller flere millarder fra forsvarsforliget. Hvem har glæde af balladen i bjergene...

Prøv noget nyt

Der kan sagtens hentes een eller mange flere milliarder fra forsvarsbugdettet. Hvem har egentlig gavn af al den ballade i fjerne bjerge...

Rabatten er meningsløs

Det var meningsløst at Magaret Thatchers fik tiltvunget sig rabat. I dag får en række lande rabat, og så vil Danmark også have. Bedre var det at støtte forslag om afvikling af rabatterne. Regniskabet, fordele og ulemper ved at være med, kan ikke gøres op på denne simple bogholdermaner. Og som påpeget af Uffe Ellemann-Jensen står der meget mere på spil for Danmark end denne ene milliard. Var det for resten ikke Claus Hjort Frederiksen opfindelse? Regeringen behøver altså ikke kopiere alle forgængernes dårlige ideer.

Hvis vi ikke får den omtalte rabat.

Så er udvejen den sædvanlige. Lidt mere i skat og lidt mere i afgifter. F.eks. er SFs sundheds-, vælfærds- og tomgangsminister ude med en profilering om at befolkningen drikker for meget. Så den ligger lige til venstrefoden: højere alkoholafgifter, selvfølgeligt, til Københavnerne. Jyderne undgår allerede disse afgifter.

Hold nu op...

det er da rent spin. Den rabat er allerede godt på vej jfr. Vestager tilbage i juni måned:
"- De har ikke specifikt sagt til os: "Her, I kan se pengene foran jer - de kommer flyvende med brevduer", men der er fremlagt et budgetforslag, der gælder for alle, og der kan vi også begynde at se konturerne af Danmarks bidrag, sagde Margrethe Vestager"

HTS er ikke - og bliver aldrig - nogen Thatcher!

http://epn.dk/samfund/politik/article4735123.ece

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden