Etisk Råd: Adgang til gentest er et minefelt | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Etisk Råd: Adgang til gentest er et minefelt

Forsikringsbranchens ønske om at få viden om kundernes gener bekymrer Etisk Råd. Det kan blive en glidebane, hvor folk med risiko for uhelbredelige sygdomme ikke kan blive forsikret.

Jan Bjerre Lauridsen og Mads Mostrup Jensen, Berlingske Nyhedsbureau
Forsikringsbranchens ønske om at få viden om kundernes gener bekymrer Etisk Råd. Det kan blive en glidebane, hvor folk med risiko for uhelbredelige sygdomme ikke kan blive forsikret. Foto: JIM YOUNG

Skal dit forsikringsselskab have adgang til gentest, der viser, om du er arveligt disponeret for at få kræft, diabetes eller Alzheimers?

Forsikringsbranchen har bedt justitsministeren om at ændre loven, så man kan få overblik over kundernes risiko for arvelige sygdomme, men formand Jacob Birkler fra Det Etiske Råd er betænkelig og kalder forslaget et »etisk minefelt«.

Læs mere: Forsikrings-selskaber vil have adgang til kundernes gentest

»Det er vigtigt at få et blik for de mange etiske spørgsmål, det rejser sig, herunder de borgere, der kan komme i klemme, enten fordi de ikke ønsker en gentest og dermed får svært ved at tegne en forsikring. Men også for de borgere, der ikke ønsker at vide, om de er disponeret for særlige sygdomme,« siger Jacob Birkler, der vurderer, at folk kan føle sig presset til at tage en gentest.

»Alle er disponeret for mange sygdomme. Der er borgere, der ikke ønsker den viden, men som kan blive presset i den retning, fordi de ønsker en forsikring,« siger Jacob Birkler.

Læs mere: Regeringspartier skeptiske over for adgang til gentest

»Vi mennesker er meget forskellige. Nogle ønsker at vide, om de er disponeret for sygdom og anvende det proaktivt, andre ønsker ikke den viden, fordi det kan blive en sort sky i livet. Det kan jo være en sygdom, man ikke kan behandle eller forebygge,« siger han.

Og hvem skal træde til, hvis borgere, der har udsigt til at blive ramt af uhelbredelig sygdom om en årrække, ikke kan tegne en forsikring, spørger han.

»Det rejser også det spørgsmål, hvordan man så kan forsikre de borgere, der måske ikke kan tegne en forsikring på almindelige vilkår. Skal de så forsikres fra statslig side,« lyder det fra Jacob Birkler.

Læs mere: Venstre vil ikke lade forsikringsselskaber se kundernes gener

Hos brancheorganisationen Forsikring og Pension understreger man, at ønsket om adgang til gentest kun skal gælde kunder, der ønsker at tegne en forsikring med en ekstraordinær høj forsikringssum.

»Alle raske kunder skal kunne tegne forsikring uden at skulle give gentest eller familiehistorie, som vi kalder det, det vil sige oplysninger om, hvorvidt de har haft sygdomme i familien, som de har stor risiko for at få. Hvis du så til gengæld vil tegne en meget stor forsikring, så vil vi have lov at spørge, om du ved noget om din risiko for sygdomme, der har betydning for forsikringen. Og dér bliver gentest mere og mere almindeligt i forhold til at få kortlagt, om man er disponeret for livstruende sygdomme,« siger underdirektør Anne Seiersen.

Læs mere: Baggrund: Velsignelse eller forbandelse?

Hun peger på, at forslaget fra branchen vil gøre det muligt for folk, der i dag har livstruende sygdom i den nære familie, at tegne en forsikring.

»I ganske få tilfælde afviser vi i dag at tegne forsikring, fordi folk har en arvelig sygdom i familien. De mennesker kan ikke - som reglerne er i dag - komme med en gentest og sige »jeg har ikke det gen, der kan fremkalde sygdom«. Det vil de kunne med vores forslag,« lyder argumentet fra Forsikring og Pension.

Læs mere: Forsikringsselskaber vil følge dig på Facebook

Forslaget fra branchen får en kølig modtagelse på Christiansborg, hvor både Venstre, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten vil bevare det nuværende forbud mod adgang til gentest. Sundhedsordfører Marlene Borst Hansen (R) er enig og mener, at forslaget overskrider en etisk grænse.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) oplyser i et mailsvar til Politiken, at hun er gået i tænkeboks om forslaget.

Læs mere: »Det kan koste levebrødet at svindle med forsikringen«

Tophistorier Gå til forsiden