EU-kommissionen lægger op til lavere løn | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

EU-kommissionen lægger op til lavere løn

EU-kommissionen vil via »beskæftigelses-venlige« arbejdsmarkedsreformer lægge en dæmper på lønstigningerne.

Michael Ørtz Christiansen, Berlingske Nyhedsbureau

Det lønpres, som de ansatte i SAS i øjeblikket er udsat for, kan blive realitet for millioner af lønmodtagere i Europa i de kommende år.

I en ny rapport fra EU-kommissionen lægges der op til, at der skal lægges en dæmper på lønstigningerne i medlemslandene og gennemføres »employment-friendly reforms« for at få skabt nogle job.

I rapporten »Labour Market Developments in Europe 2012« argumenterer kommissionen ifølge Politiken blandt andet for en reduktion i understøttelsen og flere ansættelser på korttidskontrkater.

Emilie Turunen, der er europaparlamentariker for SF, er ikke begejstret for udspillet.

- Man kan frygte, at den situation, som SAS er i, bliver den realitet, som mange andre lønmodtagere i EU kommer til at leve med. De risikerer at blive stillet over for diktater om lønnedgang og forringede arbejdsbetingelser af arbejdsgiverne, hvis de vil beholde deres job, siger hun til Politiken.

EU-kommissionen mener også, at fagforbundenes indflydelse på lønniveauet skal begrænses. Det bekymrer FTF, der er hovedorganisation for en række danske forbund med flere end 400.000 medlemmer.

- Vi har en lang tradition for, at lønmodtagere og arbejdsgivere forhandler løn. Det har sikret os et fleksibelt arbejdsmarked, hvor aftaler hurtigt har kunnet indrettes efter nye tider, siger FTF-formand Bente Sorgenfrey til Politiken.

Hun understreger, at fagbevægelsen ikke har i sinde give efter for EU-kommissionens krav uden kamp.

Tophistorier Gå til forsiden