EU-strid lægger pres på dansk dagpengeregel | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

EU-strid lægger pres på dansk dagpengeregel

En strid mellem EU og Finland kan få betydning for det danske dagpengesystem.

Michael Ørtz Christiansen, Berlingske Nyhedsbureau

Som reglerne er i dag skal EU-borgere, der arbejder i Danmark, have været beskæftiget mindst 296 timer over tre måneder for at være berettiget til danske dagpenge, men det bliver der måske lavet om på. Det skriver Information.

Finland har en lignende regel, som EU-Kommissionen længe har forsøgt at få ændret, fordi den mener, at finnerne frarøver EU-borgere deres mulighed for at bevæge sig frit rundt mellem EU-landene uden at miste deres ret til sociale ydelser. Men Finland stritter imod, og nu skal sagen afgøres ved EU-Domstolen.

Hvis finnerne taber sagen, kan det få betydning for Danmark, vurderer Dorte Sindbjerg Martinsen, der er professor ved Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet.

»Hvis Finland må rette ind, kan Danmark være stillet i en sværere situation. Derfor er det også interessant for Danmark, at Finland kæmper en kamp, der kan have principiel betydning for Danmark,« siger hun til Information og tilføjer:

»Hvis domstolen skulle finde forståelse for Finlands synspunkt, så kan det styrke Danmarks position - eller omvendt svække den«.

Tophistorier Gå til forsiden