Flertal for licensrabat til de unge | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Flertal for licensrabat til de unge

Et flertal af Folketingets partier er nu klar til at se på muligheden for at sænke licensen for unge under 25 år. Både V og DF støtter S-forslag.

Michael Ørtz Christiansen og Thomas Søgaard Rohde, Berlingske Nyhedsbureau
ARKIVFOTO fra DRs Melodi Grand Prix sidste år. Et flertal af Folketingets partier er nu klar til at se på muligheden for at sænke licensen til DR for unge under 25 år. Foto: Henning Bagger

Danske unge kan fremover komme til at slippe billigere end flertallet, når licensregningen skal betales.

Et bredt flertal i Folketinget støtter et forslag fra Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen (S), der over for Berlingske foreslår at sænke licensen for unge under 25 år. Han vil lancere forslaget under forårets medieforhandlinger, og foreløbig er på Dansk Folkeparti og Venstre positive.

»Det er grupper, som har en indkomst, der er meget lavere end typiske erhvervsaktives indkomst. Men det gælder jo også for mange unge og studerende, som må opleve, at licensen udgør en forholdsvis stor del af deres indkomst,« siger Mogens Jensen.

Forslaget om licensrabat skal ses i lyset af en TNS Gallup måling for Berlingske, der viser, at 45 procent af de 18- til 35-årige ville fravælge DR, hvis de kunne slippe for at betale licens.

Læs mere: Unge klar til at droppe DR

Den holdning kan en rabat måske ændre på, mener Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus (DF).

»Det kan være med til at give de unge et mere positivt billede af DR og styrke deres brug af public service-kanalerne,« siger han.

Medieordføreren for Venstre, Ellen Trane Nørby (V), er også klar til at se på omlægning af licensen, men advarer om, at rabat til de unge vil få konsekvenser.

»Det vil nok betyde, at den samlede licensbetaling bliver sat ned, eller at der er andre, der skal til at betale mere,« siger hun til DR Nyheder.

Læs mere: Liberal Alliance: Man skal kunne tegne abonnement på DR

De Radikale er heller ikke afvisende, men ifølge medieordfører Zenia Stampe (R) er det helt nødvendigt at få finansieringen på plads, inden partiet vil tilslutte sig idéen om at give de unge rabat på licensen.

»Jeg er meget åben over for, om man kan finde en mere solidarisk licensordning, men når det er sagt, så synes jeg også, at man bliver nødt til at forholde sig til, hvor pengene skal komme fra,« siger hun.

Hos SF vil medieordfører Ole Sohn (SF) ikke lægge sig fast på fremtidens finansiering af DR, TV 2 Regionerne, Radio24syv med flere, men han lufter muligheden for at afskaffe licensen og i stedet finde pengene via skatten.

»Vi skal have et system, som gør, at alle bidrager til DR. Nu har vi valgt at gøre det gennem licensen. Man kunne også gøre det gennem skattebilletten,« siger Ole Sohn.

»Når vi kommer i gang med forhandlingerne, så må vi se på, om vi kan finde en måde, der er mere effektiv og enkel, som gør, at folk betaler deres licens med glæde i højere udstrækning, end de gør i dag,« siger han.

Læs mere: Radikale tøver med at støtte billigere licens til unge

Liberal Alliance mener også, at der er behov for at se på finansieringen, men i stedet for licens eller skattebetaling vil partiet indføre en abonnementsordning, så brugerne kun betaler for de dele af DR, som de rent faktisk bruger.

»Vi ser gerne, at man på den lange bane overgår til en eller anden form for abonnementsordning, men vi ønsker ikke at nedlægge DR,« understreger medieordfører Mette Bock.

Både SFs og Socialdemokraternes ungdomsorganisationer, SFU og DSU, ønsker, at licensen bliver betalt over skatten.

DEBAT | Hvilke perspektiver ser du i at give unge rabat på licensen? Bland dig i debatten her på Berlingskes Facebook-side.

Tophistorier Gå til forsiden