Forsker: Akutpakke skaber nye langtidsledige | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Forsker: Akutpakke skaber nye langtidsledige

Regeringens nye akutpakke er kun en kortsigtet løsning på arbejdsløshedsproblemet, lyder det fra arbejdsmarkedsforsker og Landsforeningen Lediges Vilkår.

Anne Kidmose Jensen

- Man rører rundt i gryden. Så det er en kortsigtet løsning.

Sådan lyder den kontante vurdering af regeringens nye akutpakke fra arbejdsmarkedsforsker Thomas Bredgaard fra Aalborg Universitet.

I dag fremlagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) en akutjobpakke, der skal skaffe 12.500 ledige i job i den offentlige og private sektor. Aftalen mellem Dansk Arbejdsgiverforening, Danske Regioner og regeringen opfordrer virksomhederne til at ansætte de ansøgere, der står til at falde ud af dagpengesystemet. En kontant bonus på 25.000 kroner skal motivere private virksomheder til at ansætte de langtidsledige.

Læs mere: Thorning: En ekstraordinær håndsrækning til de ledige

Thomas Bredgaard er skeptisk over for akutjobpakkens muligheder for at sikre arbejde til dem, der mister deres dagpenge ved årsskiftet:

- Der er kun et bestemt antal job, som du så omfordeler, så du giver langtidsledige forrang til de ledige job, der opstår. Derfor er nogle andre, der ikke får dem, og hvis der slet ikke sker noget i dansk økonomi, så kan dem, der ikke fik job risikere at blive langtidsledige på et senere tidspunkt, siger han.

En sneplov, der skyder problemerne foran sig

Formanden for Landsforeningen Lediges Vilkår, Erik Huigen, er også kritisk over for den nye jobplan.

- Det er ligesom en sneplov, der skyder problemerne foran sig. Bunken foran sneploven bliver højere og højere. Og imens kan man sige, at man har undgået problemet, men det er egentlig bare en udsættelse. Man har altså ikke løst det, siger han.

Han påpeger, at der ikke er tale om nye arbejdspladser, men om en omrokering af ledige:

- Man siger nu, at de mennesker der står til at falde ud af dagpengesystemet skal komme først i køen. Det vil betyde, at der er nogle andre, der ryger længere bagud i køen, understreger Erik Huigen.

Læs mere: V og K: Ny akutpakke skaber ikke ét eneste job

Virker kun, hvis vi får vækst

Thomas Bredgaard gør det klart, at akutjobpakken er lavet med en forventning om, at der snart kommer gang i væksten:

- Under forudsætning af, at der kommer gang i økonomien igen, så løser du et kortsigtet problem her, og kan så håbe på, at det andet problem løser sig selv, når der bliver større efterspørgsel på arbejdskraft, vurderer han.

Læs mere: Thomas Larsen: Akutpakke er en triumf for Thorning

Artiklen er skrevet i samarbejde med journaliststuderende på Roskilde Universitet.

Tophistorier Gå til forsiden