Forsker: Corydon-SMS er uhørt og utidig | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Forsker: Corydon-SMS er uhørt og utidig

Politikere bør slet ikke blande sig i et forløb som SAS-forhandlingerne, vurderer arbejdsmarkedsforsker på baggrund af den SMS, finansminister Bjarne Corydon sendte til kabinepersonalet i SAS for at lægge pres på dem. FTF-formand bakker op.

Cathrine Bloch, Berlingske Nyhedsbureau
»Det er ikke normalt, at man som finansminister går ind og blander sig i et så følsomt forløb, som SAS-forløbet har været,« lyder det fra arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet, Flemming Ibsen. Foto: Jens Nørgaard Larsen

»Uhørt og utidig« lyder dommen over den SMS, finansminister Bjarne Corydon (S) sendte til tillidsfolkene hos de kabineansattes fagforening Cabin Attendants Union (CAU), mens de sad til forhandlinger med SAS-ledelsen om luftfartsselskabets historiske spareplan.

Udmeldingen kommer fra arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet, Flemming Ibsen, der vurderer, at finansministeren slet ikke burde have blandet sig i forhandlingerne.

- Det er ikke normalt, at man som finansminister går ind og blander sig i et så følsomt forløb, som SAS-forløbet har været. Det er helt uhørt i den forstand, at der i forvejen har været et kæmpe pres på kabinepersonalet, fordi de godt vidste, at hvis de ikke skrev under, så ville SAS være luknings- og konkurstruet. Derfor er det helt utidigt, at Bjarne Corydon lægger et yderligere pres på dem, siger han.

Læs mere: Corydon skal i samråd om SMS-sag

Læs mere: Corydon lagde pres på SAS-ansatte

Flemming Ibsen mener samtidig, at SMSen var »fuldstændig unødvendig«, fordi kabinepersonalet udmærket godt vidste, hvad der var på spil.

- Processen har i forvejen været ufatteligt stresset og ufatteligt anspændt, og SMSen har fået kabinepersonalet til at føle sig krænket. Det her er et rigtig godt eksempel på, at politikere skal holde sig langt væk fra den type forhandlinger, siger han.

Desuden bliver det nu ekstra svært for SAS-ledelsen og de ansatte at finde hinanden i et samarbejde, der fungerer for alle parter, fordi finansministeren har skabt dårlig stemning, lyder vurderingen fra arbejdsmarkedsforskeren.

Læs mere: Thorning: SAS-krav gælder ikke hele arbejdsmarkedet

- Parterne har været under et enormt pres, og nu skal de fremadrettet have etableret et samarbejde i det daglige, og der skal repareres på nogle ting. Der er ingen tvivl om, at SAS-ledelsen er gået meget hårdt til de ansatte under forhandlingerne, og så kommer Corydons SMS oveni. Den SMS har altså ikke været specielt hjælpsom, siger Flemming Ibsen.

Han bakkes op af Bente Sorgenfrey, der er formand for hovedorganisationen FTF, der også omfatter kabinepersonalet.

- Det er upassende, at finansminister Bjarne Corydon sender en SMS-besked under de afsluttende forhandlinger for at forsøge at presse de kabineansatte til at sige ja til SAS-ledelsens spareplan, siger hun.

Læs mere: Danskerne skal forberede sig på lønnedgang

Med aftalen endte kabinepersonalet med at sige ja til, at deres arbejdsuge kan være på op til 47,5 timer mod tidligere 44 timer. Derudover skal deres løn skæres ned med det, der svarer til én månedsløn årligt, og de har også sagt god for, at hver enkelt arbejdsdag kan være op til 13 timer lang.

Tophistorier Gå til forsiden