Forsker: Fredericia-ballade er snart glemt | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Forsker: Fredericia-ballade er snart glemt

Hvis byrådet i Fredericia holder lav profil og dropper skænderierne året ud, er der god chance for, at sagen om Thomas Banke snart går i glemmebogen, vurderer kommunalforsker.

Mads Mostrup Jensen, Berlingske Nyhedsbureau
Thomas Banke-polemikken har god chance for at gå i glemmebogen, vurderer kommunalforsker. Foto: Brian Rasmussen

Sig ordet »Fredericia«, og de fleste danskere vil givetvis tænke på balladen omkring afgående borgmester Thomas Banke (V).

Fredericiansk lokalpolitik har fyldt uforholdsmæssigt meget i de danske medier i de seneste uger, hvor Banke-sagen har skabt avisforsider og TV-indslag i massevis. Fredericia er blevet synonym med politisk kævl og ufred, men nu træder borgmesteren tilbage, og hvis byrådet undlader at indlade sig på nye skænderier, vil der næppe gå længe, før balladen er glemt.

Sådan lyder vurderingen fra kommunalforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet, der roser byrådspolitikerne i Fredericia for deres erklærede mål om at genoprette kommunens gode navn.

- Der er kun én ting, de kan og skal gøre: Frem til kommunalvalget (i november, red.) skal de opføre sig ordentligt og voksent. De har ikke brug for mere opmærksomhed, så de skal sørge for at komme i arbejdstøjet og få fokus på den daglige drift, siger Ulrik Kjær, der advarer mod at falde for fristelsen til politiske drillerier.

Læs mere: »Jeg troede, de ville lade mig være i fred«

- Hvis der kommer mere ballade, vil der blive lagt ekstra meget mærke til det. Men lige så hurtigt, som de landsdækkende mediers interesse for Fredericia opstod, lige så hurtigt forsvinder interessen igen, hvis byrådet holder sig i skindet. Tiden arbejder for dem, siger han.

Byrådsmedlem Jane Findahl (SF) er helt i tråd med kommunalforskeren. Hun glæder sig over, at et enigt byråd mandag aften vil udnævne løsgængeren Kenny Bruun Olsen som ny borgmester.

- Nu handler det om at genoprette Fredericia Kommunes gode omdømme. Vi er alle sammen enige om, at det sker gennem sikker drift og troværdig ledelse, siger hun.

Læs mere: Stort flertal: Borgmestre skal kunne væltes

Afgående borgmester Thomas Banke går en uvis, politisk fremtid i møde. Den tidligere formand for Venstres Ungdom trækker sig helt ud af byrådet, men ifølge Ulrik Kjær kan man endnu ikke dømme ham færdig i dansk politik.

- Manden er jo ikke dømt for noget. Det er medierne, der har dømt ham, ikke domstolene, siger kommunalforskeren.

- Thomas Banke har fået en ordentlig politisk lussing af en størrelse, der betyder, at han ikke bare lige kan få et comeback. I og med at det blev så højdramatisk, kan han ikke bare rejse sig og forvente at blive borgmester igen, men det er bestemt ikke udelukket, at han kan komme i byrådet igen, hvis han ønsker det, vurderer Ulrik Kjær.

Læs mere: Borgmesterkandidater: Klogt valg af Banke

31-årige Thomas Banke nåede at være borgmester i Fredericia i tre år og to uger.

Tophistorier Gå til forsiden