Forsvarsministers bøn: Soldater skal bruge sund fornuft

Dansk Folkeparti vil have retningslinier for, hvordan danske soldater skal opføre sig, hvis de bliver vidne til overgreb mod civile begået af andre soldater.

Jan Bjerre Lauridsen, Berlingske Nyhedsbureau
Forsvarsminister Nick Hækkerup i tirsdagens samråd. Foto: Keld Navntoft

Der er ikke behov for retningslinjer om, hvordan danske soldater skal opføre sig, hvis de under international tjeneste bliver vidne til, at lokale soldater begår overgreb mod civile.

Det var meldingen fra forsvarsminister Nick Hækkerup (S), da han tirsdag eftermiddag var i åbent samråd i Forsvarsudvalget. Ministeren var indkaldt af forsvarsordfører Marie Krarup (DF) på baggrund af den video, der blev offentliggjort i oktober. Videoen viser danske soldater se passivt til, mens irakiske styrker tæsker civile under Green Desert-operationen i 2004 i Irak.

- Hvis vi ser umenneskelig, nedværdigende behandling, så skal man gribe ind, dog uden at man udsætter sig selv for fare. Ellers skal man give besked til sin overordnede, sagde Nick Hækkerup, der mener, at »danske soldater har en god og solid ballast, som gør dem i stand til at anvende deres sunde fornuft«.

Læs mere: Advokat melder Forsvarsministeriet til politiet

Marie Krarup var dog ikke tilfreds med svaret.

- Der er brug for, at man laver en vejledning i, hvordan soldater skal agere i konkrete situationer, så danske soldater ikke efterfølgende risikerer at få en sag på halsen, sagde Marie Krarup med henvisning til den sag, som de tilsyneladende krænkede irakere har rejst mod den danske stat.

Men forsvarsministeren afviste.

- Vi er simpelthen grundliggende uenige. Vi skal ikke opgive vores danske værdier, fordi vi er et andet sted i verden for at føre krig, sagde ministeren, der iøvrigt afviste at gå i detaljer omkring den pågældende sag om irakerne, der blev udsat for overgreb.

Læs mere: Irak-anklage ridser i tilliden til forsvarsledelsen

Ministeren nøjedes med at konstatere, at han ser frem til resultatet af den undersøgelseskommission, der er nedsat, og som ventes at have færdiggjort arbejdet i januar 2013. Ligeledes har auditørkorpset iværksat en undersøgelse af, om personer i forsvaret har afgivet urigtige oplysninger i sagen.

Enhedslistens medlem af Forsvarsudvalget, Nikolaj Villumsen, krævede også svar fra ministeren på samrådet. Her spurgte Villumsen, om Hækkerup ville droppe den forældelsesfrist, som betyder, at irakerne skal stille økonomisk sikkerhed for at få sagen prøvet ved en domstol.

Det vil ministeren ikke.

- Civile søgsmål følger reglerne i den civile retspleje, og jeg kan ikke se en grund til at ændre på den retsstilling, der også gælder almindelige danskere, sagde Nick Hækkerup.

Kommentarer

En tilføjelse

Fætter GUF fra Liste Ø, som helt på repeet lefler for stemmer også her, -ses der naturligt bort fra! Bortset fra væmmelsen.

Marie Krarup -dog.....

Du er meget tæt på at blive sammenlignet med "Roligansenes hovedbeklædning" -du ved den med en snor til at trække i; Bare med knækket snor!!!

Stik bare een finger ned i jorden inden du søger "spot on"!

Enhederne er uddannet til det du/I sender dem ud i/til.

Hvis du på fjollevis påfører samme enheder hæmninger i lynhurtige beslutningsmuligheder som er livsnødvendige, -så får du to muligheder:

1. Betydeligt flere modtagelsesceremonier i TUNE ledsaget af tonerne fra "Kongernes Konge". Eller

2. Du kan selv støve din indsatsstyrke op, påført dine hæmninger; resultatet som i "1".

Er du rar at bidrage til beslutningen om at indsætte (eller ikke indsætte) en af denne verdens mest kompetente kampstyrker >erklæret af kamppartnere< så vil denne kampstyrke honorere dine forventninger til fulde, alt efter opgavens mulige løsningsmodeller. Samme styrke vil ønske dig en rolig og god nattesøvn i 32 lags fjedre med selvhæv og TV i HD så du er frisk til at beslutte om de skal leve/dø/eller i retten for at ønske at overleve, -i dit ønske om at øve indflydelse.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden