God karma på cykelstien

Merete Riisager (LA) Merete Riisager (LA)
Merete Riisager (LA) Foto: Steen Brogaard/Folketinget

I morges, da jeg cyklede på arbejde, blev jeg mødt af god karma på cykelstien. Unge mennesker i farvestrålende t-shirts udstyret med palmeblade og maracas hilste de travle cyklister velkommen på en af de mest befærdede strækninger i København.

”Har Jacob Haugaard mon indledt en tidlig kommunal valgkamp”, tænkte jeg, men i næste sekund gik sandheden i al sin gru op for mig. De unge mennesker er naturligvis lønnet af Københavns Kommune og er del af en kampagne, der skal sprede god karma på cykelstien. Man skulle tro, det var løgn, men det er det selvfølgelig ikke. Københavns Kommune har sendt 50 ”karmaspottere” ud for at sprede god karma og dele små gaver ud til cyklister, der opfører sig hensynsfuldt på cykelstierne de kommende to uger.

København signalerer med kampagnen i hvert fald tre ting til deres borgere:

A) I skal være søde mod hinanden

B) Det er vores opgave at sikre, at I er søde mod hinanden – for jeres egne penge

C) Der er penge nok

Signalet strider i den grad mod den automat-reaktion, der ofte kommer fra kommunerne, når talen falder på, hvorvidt verdens største offentlige sektor kunne gøres mindre: ”Nej! Vi har allerede skåret ind til benet!” I tilfældet Københavns Kommune kan man blot konstatere, at det ikke er tilfældet. En mindre og mere fokuseret offentlig sektor ville ellers give mere plads til vækst, virksomheder og blivende arbejdspladser og derigennem fremtidssikre indtægterne til kommunernes kerneopgave. Men en egentlig ambition om en mindre offentlig sektor er ikke det, der møder borgerne på de københavnske cykelstier i disse dage.

Signalet – der i dette tilfælde har SF’s teknik og miljøborgmester Ayfer Baykal som afsender – er i virkeligheden en hån mod alle de mennesker, der går på arbejde hver dag og afleverer ca. en fjerdedel af deres indtægter til det kommunale forbrug. Det er et slag i ansigtet på de offentligt ansatte, der får besked på at løbe hurtigere og stramme bæltet ind. Og det er en ligegyldighed over for de mange mennesker, hvis job er drysset ned over grænsen, fordi vi i Danmark insisterer på fortsat at bruge så afsindigt mange penge i den offentlige sektor, at vi ligger 14 % over det gennemsnitlige niveau for skattetryk i OECD.

Det er som om, krisebevidstheden ikke har nået kommunerne, når det handler om kreative metoder til at bruge skatteborgernes penge. Denne sommer har jeg således kunnet gå på stranden og se, at Københavns Kommunes Bibliotek udlåner dameblade og strandlegetøj til strandgæsterne. Et andet sted på stranden sørger kommunen for trommespil og ansigtsmaling til børnene.

Kommunen har givet alle børnefamilier – uanset behov – en flot indbundet bog for at få dem til at besøge bibliotekerne. Men også uden for København kan man være med: I Odense Kommune har de netop udviklet en ”skole-vejs-app”, der skulle gøre det let for forældrene at vælge skolevej til deres børn. Det viser sig dog – måske lidt overraskende for Odense Kommune – at app’en er ubrugelig i forhold til de kommercielle alternativer.

Og i Nyborg Kommune har man ansat en kommunal vækker til at vække unge, hvis forældre ikke ser det som deres opgave at få deres teenagere ud af fjerene om morgenen.

”Ingen unødvendig udgift er for lille til at blive fjernet”. Sådan siger en mand, jeg kender, der har drevet virksomhed i mange år og overlevet mange kriser. Det kunne de idérige kommuner godt lære noget af. I hvert fald virker kampagnen om god karma på cykelstien stik modsat på mig: Jeg bliver aldeles indigneret og vred over, at Københavns Kommune ser det som sin opgave at hælde borgernes penge ud over cykelstierne.

Og når Ayfer Baykal siger: ”Vi kommer simpelthen ikke uden om, at vi også skal være flinke ved hinanden, hvis den daglige cykeltur skal være en god oplevelse,” og sender teatertruppen ”Brændende Kærlighed” ud for at missionere på cykelstien, må jeg bare sige: ”Hvis du lader være med at smide med borgernes penge, så lover jeg at holde vreden indenbords. I hvert fald på cykelstien.”

Kommentarer

Andre eksempler ...

Jeg stemmer aldrig på LA, men er meeget enig med Merete i denne artikel.

Herudover kan jeg så supplere med et langt mere kostbare eksempel på offentlig fråds: "Aktiverings-cirkusset" for arbejdsløse. Det koster så meget som 14 milliarder hvert år fra fælleskassen! For fortsat at have råd til dette vanvid i tider med smalhals, halverer man så dagpengeperioden, skærer i kontanthjælpen og deslige...Det er noget nær den ultimative hån. Ikke blot mod ledige.

Har checket KKs budget for 2012...

...der er ikke direkte noget om "cykelkarma" i budgettet (eller jeg kan ikke finde det), men der er da en masse penge til cykel-relaterede tiltag.

Budgettet findes her, måske andre kan finde ud af præcis hvor mange penge der bruges til den slags initiativer: http://www.kk.dk/PolitikOgIndflydelse/OekonomiOgBudget/Budgetter/~/media...

Liberal Alliance var i øvrigt med i budget-aftalen for 2012, og dermed medansvarlig for "cykelkarma".

Karma?

Måske man skulle starte med at forstå, hvad karma egentlig er: "Karma it is the result of our own past actions and our own present doings" Så det man prøver at skabe, er altså en god atmosfære, ikke god karma. Stupidt initiativ i øvrigt.

Samfund eller virksomhed?

"”Ingen unødvendig udgift er for lille til at blive fjernet”. Sådan siger en mand, jeg kender, der har drevet virksomhed i mange år og overlevet mange kriser." så er det bare spørgsmålet om man ønsker at drive landet som en virksomhed eller som et samfund. Hvis vi beholder virksomhedsmetaforen og regner med at det er "profit" der er målet (det er det vel i en virksomhed?), så er jeg sikker på at ordet profit ikke betyder det samme for en virksomhed som for et samfund(det er ikke kroner og ører i samfundet hvis der skulle herske tvivl). Samtidig siger du "En mindre og mere fokuseret offentlig sektor", men hvad er en mere fokuseret offentlig sektor? mere fokuseret på hvad?

Virksomhed eller samfund.

"”Ingen unødvendig udgift er for lille til at blive fjernet”. Sådan siger en mand, jeg kender, der har drevet virksomhed i mange år og overlevet mange kriser." så er det bare spørgsmålet om man ønsker at drive landet som en virksomhed eller som et samfund. Hvis vi beholder virksomhedsmetaforen og regner med at det er "profit" der er målet (det er det vel i en virksomhed?), så er jeg sikker på at ordet profit ikke betyder det samme for en virksomhed som for et samfund(det er ikke kroner og ører i samfundet hvis der skulle herske tvivl). Samtidig siger du "En mindre og mere fokuseret offentlig sektor", men hvad er en mere fokuseret offentlig sektor? mere fokuseret på hvad?

Værdier er mere end kroner og øre

De fleste af de tiltag du nævner, minder mig om at vi trods alt stadigt lever i et rigt samfund, og efterlader mig i bedre humør - også selv om jeg stadigt så en lavere skat.

Det er først når vi ikke har andre værdier end kroner og øre, at vi for alvor bliver fattige.

Hvad har det kostet?

Man må ikke blive vred, det er dårlig karma ;-)

Men jeg kunne da godt tænke mig at høre hvad det har kostet i kroner og ører.

Unødvendigt forbrug gør os fattigere

Hej Kenneth

Vores mål er, at folk der er enige med os, stemmer på os.

Folk, der stemmer på os, er typisk mennesker, der er optagede af, at forbedre den danske konkurrenceevne. Det er ofte mennesker, der tænker, at uden jobs i det private, kan borgerne ikke få brød på bordet, og der vil ikke være penge til at sikre uddannelse, sygehuse og pleje af de ældre.

For at forbedre konkurrenceevnen må vi have skattetrykket ned og en mindre offentlig sektor. I stedet for at skære i pleje af de ældre eller pasning af vores børn, vil vi gerne skære i aktiviteter, der ikke er nødvendige. God karma er hyggeligt nok - men nødvendigt er det ikke.

Hold dog op med det sure brokkeri, Merete

Det er da en fint initiativ, og som cyklist har du helt sikkert også oplevet sure tilråb, skubben, masen foran, og andre unoder. Jeg blev da i godt humør, da de sjove unge glade memmesker stod i Torvegade i morges og sendte god karma til cyklisterne.
Men stod det til dig skulle den slags skal vel spares væk til fordel for endnu flere skattelettelser.
Læserbreve fra personer som dig er helt sikkert med til at jeg ALDRIG kommer til at stemme på LA.

Hvis du synes så godt om den slags

@Kenneth ... må du jo stifte en forening med ligesindede, og selv stille jer ud på cykelstierne, eller alternativt betale andre for at gøre det. Det kan aldrig blive det offentliges opgave at bruge tvangsinddrevne (!) skattekroner på at skabe hygge. Vi er totalt og aldeles fortabt som samfund, når der findes mennesker som mener det.

God karma for andre trafikanter.

@Kenneth - du har ret.
Jeg syntes da, at man skulle indføre en sådan god lille karma-afgift på 1.000,- kr. hvergang en cykelist overtræder færdselsloven, og for hver forseelse selvfølgelig. Ud med en masse karmaspottere, der lystigt uddeler "gaver", det vil gøre mig - som fodgænger - meget glad.
God karma og god aften!

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden