Grønland kræver klar uran-aftale fra Thorning | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Grønland kræver klar uran-aftale fra Thorning

Det er helt nødvendigt at finde klare retningslinjer, når det kommer til en aftale om udvinding og eksport af uran i Grønland, understreger landsstyreformand Aleqa Hammond. Thorning håber på en aftale i slutningen af året.

Thomas Søgaard Rohde, Berlingske Nyhedsbureau
Landsstyreformand Aleqa Hammond og statsminister Helle Thorning-Schmidt i Statsministeriet onsdag. Foto: Jens Nørgaard Larsen

Når Danmark og Grønland skal findes fælles fodslag om en aftale, der skal gøre det muligt for Grønland at begynde udvinding og eksport af uran fra den grønlandske undergrund, er det helt nødvendigt, at retningslinjerne er soleklare.

Det understreger landstyreformand Aleqa Hammond på et fælles pressemøde med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) onsdag.

»Det er vigtigt for os, at vores fremtidige samarbejdsaftale omkring uran, som har med udenrigs- forsvars- og sikkerhedspolitik at gøre, at vi har en gensidig forståelse for, hvilke definitioner vi har med at gøre i henhold til Selvstyre- og Grundloven,« siger Aleqa Hammond.

I øjeblikket arbejder en fælles arbejdsgruppe på en samarbejdsaftale, men på pressemødet erkender både Thorning og Hammond, at der fortsat er et godt stykke vej igen, når det kommer til Grønlands ret til selv at bestemme over udvinding og eksport af uran.

Fra grønlandsk side er det helt centralt, at man selv står med retten til at forhandle eksporten fra den grønlandske undergrund, erklærer Aleqa Hammond.

»Kompetencen til at kunne forhandle udenrigsspørgsmål, også i henhold til vores råstoffer, er et emne, som vi sætter meget stor vægt på,« siger hun og uddyber:

»Det er vigtigt, at vi har kompetencen til at kunne forhandle på områder såsom råstofområder. Hvilke områder, Danmark skal ind over, skal defineres meget klart, og det er også spørgsmål, som skal defineres i henhold til vores samarbejdsaftale,« siger hun.

På pressemødet fastslår Thorning, at spørgsmålet om uran hører ind under netop forsvars-, udenrigs- og sikkerhedspolitikken, hvilket Danmark har ansvar for, og derfor kommer man ikke videre uden en samarbejdsaftale.

»Den er grundlaget for, at man kan påbegynde det her arbejde og lave udvindingstilladelser, og derfor er den nødvendig for at komme videre med det her område,« siger Thorning.

Ifølge begge parter er man omkring halvvejs med en samarbejdsaftale, og efter planen skal den sidste halvdel gøres færdig hen mod slutningen af 2014.

Tophistorier Gå til forsiden

 
Nyheder |

Elbæk: »USAs Demokrater vil lære af Alternativet«