Her er millionerne der gør finansloven spiselig for EL

En ny økonomisk hjælpepakke til landets socialt udsatte skal få Enhedslisten til at acceptere næste års finanslov.

Forhandlingerne går blandt på at komme handlede kvinder til undsætning. ARIVFOTO, Istedgade. Foto: Linda Kastrup

Flere af landets allersvageste grupper kan se frem til en håndsrækning i millionklassen på næste års finanslov.

Regeringen og Enhedslisten er ifølge Berlingskes oplysninger blevet enige om de overordnede linjer til en økonomisk hjælpepakke til socialt udsatte grupper i Danmark. Håndsrækningen udgør mellem 200 og 500 millioner kroner og bliver en afgørende politisk skalp for Enhedslisten, hvis partiet som ventet lægger stemmer til den samlede finanslov for 2013.

Forhandlingerne om de præcise detaljer i pakken pågår fortsat i ministerierne, men nye tiltag over for hjemløse, svage udlændinge og handel med kvinder er på tegnebrættet, erfarer Berlingske. Samtidig ventes det, at enlige forsørgere, der er blevet inseminerede, eller har adopteret deres børn, får ret til det årlige børnetilskud på knap 15.000 kr. på lige fod med andre forældre.

»Det er en prioritet for os, at der kommer midler til nogen af de mennesker, som har sociale problemer, og det er vigtigt for os, at der kommer forbedringer for de mennesker, som har det sværest i samfundet. Men det er for tidligt at sige, hvad pakken præcist kommer til at indeholde,« siger Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix.

Billige tandlægebesøg

Selv om pakken til de socialt udsatte først og fremmest er tænkt som en appelsin i turbanen for Enhedslisten, vækker den også begejstring i SFs nye ledelse, som tørster efter politiske resultater på socialområdet. Også hos de Radikale er der støtte til pakken, som på visse stræk flugter med indholdet i partiets såkaldte Sociale 2020-plan, som blev fremlagt inden regeringsskiftet sidste år.

Lavindkomstgrupper kan også se frem til billigere tandlægebesøg. Da regeringen for nylig indgik en delaftale om fængslernes økonomi, finansierede man en del af de nye fængselspladser ved at skære i det offentlige tilskud til folk, der får mere end én tandrensning om året. Men Enhedslisten har nu fået lovning på en »tandpakke«, som tilgodeser »økonomisk vanskeligt stillede« med omtrent 180 millioner kroner. Én af de modeller, som parterne forhandler om i Sundhedsministeriet, er et gratis tandlægetjek for udvalgte grupper, men embedsmændene bokser i disse dage med at finde den rigtige model.

»Når man har valgt at fjerne tilskuddet til tandrensninger, så må der også blive tilført nogle penge tilbage til tandområdet, fordi der er så høj brugerbetaling på tandplejen i dag. Derfor har vi slåsset for, at der kommer 180 millioner kroner tilbage til tandområdet,« siger Stine Brix.

Den store knast mellem regeringen og dens parlamentariske grundlag er fortsat Enhedslistens krav om at sikre forsørgelse for de mennesker, som risikerer at falde ud af dagpengesystemet til nytår. Regeringen har spillet ud med et tilbud om uddannelsesforløb med en indtægt, der svarer til kontanthjælp, men det har Enhedslisten indtil videre afvist. Ifølge Berlingskes oplysninger forbereder Enhedslisten sig imidlertid på en finanslovaftale over weekenden uden store mirakler for de udfaldstruede.

Kommentarer

Glimrende jeg vil osse have tilskud

Jeg er selvstændig, men på grund af nedskæringer og cirkus artister på løn tilskud går jeg en hård tid i møde, hvor jeg ikke ved om jeg kan fastholde min omsætning. Dette kan ikke være rigtigt i landet Planøkonomi A/S jeg vil osse have hjælp fra staten og garanti for at min omsætning fastholdes, såfremt denne garanti ikke kan gives vil jeg have erstatning nu.

Uanset hvor urentabel en forretning er og hvor talentløs "Direktøren" er kan man bare ikke tillade at foretagendet går neden om og hjem det er jo uanstændigt. Det er umenneskelig adfærd af Regeringen og EL de må tage ansvar nu, vi må have Mette Frederiksen på banen.

Fuldstændig grotesk knæfald af EL

Jeg tør godt love at EL er færdige som politiksangere efter dette dybt groteske knæfald for alle tiders mest asociale regering.

Op et vist sted med dagpenge-midler, som vi blot har fået marginalt tilbage efter at de er blevet os frarøvet.

Og hvad med de helt absurde og ekstreme plyndringer, der er foretaget via boligbobler, inflation og devaluering.

De plyndringer som har ruineret samtlige af landets unge og lejere; og de facto har økonomisk afkoblet disse menensker totalt fra det Danske samfund - Føj for F...

Markedskræfterne styrer - endnu

Efter 10 år med VKO er der påtrængende behov for røde finanslove, selv om en hvilken som helst finanslov uden Venstres fingeraftryk vil være næsten lige så befriende.

Der er brug for nytænkning væk fra skattelettelsesfråseriet og bevillingerne til den overflødige militaristiske udenrigspolitik mv. og over i en socialt ansvarlig lovgivning, hvor der tænkes mindre på de velpolstredes indtjeningsmuligheder og mere på de underprivilegeredes overlevelsesmuligheder.

Danmark og mange andre lande oplever nu en situation, hvor det står klart, at den private sektor er blevet for stor. Det giver den magt til og mulighed for en skalten og valten med samfundets ressourcer, uden at legitime demokratiske kræfter, dvs. staten, kan gribe ind og hindre udskejelserne.

Ubalancen mellem markedskræfterne og de demokratiske kræfter er nu så stor, at erhvervslivet nu uhindret kan true med at forlade landet, hvis de ikke får alle krav om skatte- og afgiftslettelser eller erhvervsstøtte- og tilskudsordninger opfyldt.

En for stor del af skatter og afgifter, sendes stadig takket være VKO, som socialhjælp til det private erhvervsliv, som blot kræver mere, hvilket skaber den ene økonomiske katastrofe efter den anden, som vi netop igen har oplevet.

Det skal en demokratisk regering bringe til ophør.

Det er så ...

... bekræftet endnu en gang, at har man ydet til det danske samfund gennem at påtage sig arbejde, gennem at betale verdens højeste skatter og afgifter, ved at sikre sig gennem A-kasse og efterløn (som Poul Nyrup og Marianne Jelved har tudes os ørene fulde om) - så er man ikke "social udsat".

Så er det helt OK at man fra januar 2013 står helt uden indtægt - at det velfærdssystem der er blevet prædiket om, man har betalt til - det findes bare ikke for DIG når der er behov for det - du får lov at sejle din egen sø.

Til gengæld, har du ikke bidraget så skal du have i pose og sæk - så står en hær af "godgørelsespersoner" og "guld i pose og sæk" parat til at tage vare på dig.

Den "danske model" - velfærdsstaten - har spillet (er) fallit. Endnu et bevis på, at det kan ikke svare sig at yde en indsats i Danmark, tage vare på eget liv, klare sig selv - det straffes man for.

Og som forventet falder EL til "patten" og indordner sig under S SF R - fordi de selv risikerer at miste de attraktive vilkår der er som Folketingsmedlem, vilkår der ikke opnås som fattig studerende på SU.

EL giver køb på sine "sager" og viser sig at være lige så "falsk" som løftebryderne i S SF og R.

Du har helt ret, Peter R.

Man er totalt ligeglad med, at folk på dagpenge, der tidligere har bidraget til samfundet, mister dagpengeretten og forsørgelsesgrundlaget. Politiske hyklere.

Fra velfærdsstat til snylterstat

Først får forældrene børnecheck, så får børnene gratis skolegang, så får de SU, herefter får de dagpenge i en årrække og så får de kontanthjælp resten af livet alt imens de får børn, huslejetilskud, fri børnehave og processen starter forfra i en ny generation.
I min optik er det lige lovligt asocialt at snylte så kraftigt på de arbejdende skatteydere. Der er tiltrængt med en bedre social balance i forholdet mellem det arbejde folk og dem, som får månedslønnen mv. indsat på sin konto med regelmæssighed uden at yde en noget for samfundet, andet end producere nye sociale udgifter til skatteyderne.
EL gør hvad de kan for sin revolution.

Hvor skal pengene komme fra?

Her i 2012 øger vi statens gæld med ca. kr. 275 millioner i DØGNET. I finansplanen for 2013 vil Danmark låne min. kr. 100 mio i DØGNET.
Årsagen er at der ikke kommer penge nok i statskassen, og dette kan ikke ændres fordi mange erhvervsvirksomheder har sat deres plan B igang. Som Preben Wilhjelm oplyste i en DR1 udsendelse: Stille og roligt, over en 3-4 års periode, og uden konkrete politiske beslutninger, har vi skiftet fra et overskud på ca. 80 mia. til et underskud på ca. kr. 180 mia. Hvem skal tilbagebetale den gæld? Hvorfor vil vi fortsætte på det (nu)kunstige rigmands- velfærdsniveau?

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden