Her er Thornings krav til EU-topmøde | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Her er Thornings krav til EU-topmøde

Statsministeren har tre krav med, når EU holder ekstraordinært topmøde om det langsigtede budget.

Danmarks EU-rabat er et "hovedkrav" for statsminister Helle Thorning-Schmidt under de kommende forhandlinger om EUs langtidsbudget. Foto: Keld Navntoft

Forhandlingerne om EUs kortsigtede budget for 2013 er to gange brudt sammen. På torsdag mødes europæiske stats- og regeringschefer ekstraordinært til forhandlinger om langtidsbudgettet for 2014-2020, og statsminister Helle Thorning-Schmidt kan allerede garantere, at de forhandlinger bliver meget vanskelige.

På trods af de store udfordringer tager hun alligevel tre krav - eller ‘hovedprioriteter’, som hun kaldte det - med til topmødet. Det fortalte hun i dag til sit pressemøde i Statsministeriet.

- Først og fremmest har vi gjort det krystalklart, at vi insisterer på, at der skal ske en korrektion af det danske EU-bidrag på én milliard kroner årligt på budgettets indtægtsside, sagde statsministeren.

EU-rabat er allerede brugt

Dermed slår hun endnu en gang fast, at Danmark skal have sin EU-rabat. Den danske regeringen er i forvejen så sikker på rabatten, at den er brugt som finansieringsgrundlag i sommerens skatteaftale, der blev indgået med Venstre og de Konservative.

- Vi insisterer på at få vores rabat. Det har jeg sagt meget tydeligt alle de steder, jeg er kommet frem, og det er der ikke nogen, der er i tvivl om, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Læs mere: EUs budgetforhandlinger er gået i hårdknude

De to andre prioriteter, som statsministeren vil tage med i kufferten til den belgiske hovedstad, er, at EUs budget skal holdes indenfor en ramme af én procent af den samlede BNI, bruttonationalindkomst, og at der sker en modernisering af EUs budget, så områder som forskning, klima og uddannelse bliver prioriteret.

- Det er de danske prioriteter, og det er dem, jeg rejser ned med på torsdag, og det er dem, vi kæmper for, når vi skal diskutere det her budget.

Et udmærket sted at stå

I sidste uge kom det seneste budgetudspil for 2014-2020 fra EU-præsident Herman Van Rompuy. Her lægges der op til, at de eksisterende rabatter opretholdes i beskåret form, men Danmark er ikke nævnt med et ord. Det tager dog ikke gå-på-modet fra den danske statsminister.

Læs mere: Thorning truer EU med budget-veto

- Vi skal have vores rabat. Jeg har et enigt Folketing bag mig, og det er et udmærket sted at stå, når man tager af sted til forhandlinger. Det er vores hovedkrav, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Tophistorier Gå til forsiden