Hercules-fly på vingerne i tre måneder | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Hercules-fly på vingerne i tre måneder

Hvis alt går efter planen, bliver det danske Hercules-fly sendt mod Mali tirsdag aften. Det er regeringens ønske, at det skal være af sted i tre måneder, siger forsvarsminister Nick Hækkerup.

Pia Glud Munksgaard, Berlingske Nyhedsbureau
Det danske Hercules-fly kommer efter planen til at være stationeret på en luftbase ved Malis hovedstad, Bamako, hvor der i forvejen er franske soldater tilstede, hvilket styrker sikkerheden omkring det danske mandskab. Foto: CLAUS FISKER

Allerede tirsdag aften forventer forsvarsminister Nick Hækkerup (S), at det danske Hercules-transportfly bliver sendt af sted mod Mali med omkring 40 mand ombord.

Flyet og det danske mandskab skal støtte de franske troppers kamp mod islamistiske oprørsstyrker i det nordlige Mali og dermed være med til at fjerne den sikkerhedstrussel, som oprørerne ifølge ministeren udgør.

- Det handler om, at vi ikke behøver at bekymre os herhjemme, fordi vi tager os af terroren ude i verden, siger Nick Hækkerup.

- Det, der var ved at ske i det nordlige Mali, var, at nogle af de grupper, der havde fået fuldstændig kontrol i området, er al-Qaeda-tilknyttede grupper og dermed grupper, som potentielt ville kunne rette terrorangreb blandt andet mod Danmark og dermed true din og min og andre danskeres tryghed, siger Nick Hækkerup, der også peger på, at FN har anmodet om hjælp.

- Et lille land som Danmark har en interesse i, at verden er styret af lov og ret, og lov og ret er FN, så når FN kalder og siger, at her er en situation, hvor der er behov for at gribe ind, så skal Danmark tage handsken op og sige, at der vil vi gerne være med, siger han.

Flyet kommer efter planen til at være stationeret på en luftbase ved Malis hovedstad, Bamako, hvor der i forvejen er franske soldater tilstede, hvilket styrker sikkerheden omkring det danske mandskab.

Flyet har i første omgang fået mandat til at være af sted i tre måneder.

Udsendelsen af Hercules-flyet betyder en merudgift på 11 millioner kroner for Forsvaret, som vil blive fundet i Forsvarets budget.

Beslutningen om at sende flyet af sted bliver formelt truffet i Folketinget tirsdag, hvor sagen hastebehandles.

Tophistorier Gå til forsiden