Holdning: Politikerne gør for lidt for klimaet | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Holdning: Politikerne gør for lidt for klimaet

Knap halvdelen af danskerne savner politisk handlekraft på klimaområdet, viser ny undersøgelse. Klima- og energiminister Martin Lidegaard ærgrer sig.

Cathrine Bloch, Berlingske Nyhedsbureau
-Martin Lidegaard synes politikerne gør rigtig meget for klimaindsatsen. Foto: Torkil Adsersen

Der skal mere grøn politik på dagsordenen på Christiansborg, mener danskerne.

En ny undersøgelse fra Danmarks grønne tænketank CONCITO viser, at knap halvdelen af danskerne ønsker, at det parti, de stemte på ved folketingsvalget sidste år, ville gøre mere for at imødegå klimaforandringerne. Derudover svarer hver tredje, at klimaudfordringen kommer til at være et vigtigt tema, der har stor indflydelse på, hvor de sætter deres kryds ved næste valg.

Undersøgelsen er en del af CONCITOs klimabarometer, som måler og analyserer udviklingen i danskernes viden, holdninger og handlinger i forhold til klimaet, og 1.061 personer har deltaget.

Undersøgelsen viser også, at danskernes tiltro til regeringen og Enhedslistens klimapolitik er faldet siden den seneste måling i januar 2012.

- Set i lyset af regeringens ambitiøse klimamål og den brede energiaftale fra marts 2012 er det bemærkelsesværdigt, at vælgernes tilfredshed med regeringens klimapolitiske handlekraft er faldet. Det ser vi som et udtryk for, at vælgerne ikke stiller sig tilfredse med den politiske indsats, før den i praksis leverer grøn omstilling af Danmarks produktions- og forbrugsmønstre, siger CONCITOs kommunikationschef Michael Minter.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) ærgrer sig over vælgernes holdning.

- Egentlig er jeg glad for, at danskerne stiller krav til vores klimaindsats, for der er brug for, at vi gør mere, så det er udtryk for en sund fornuft. Men jeg er selvfølgelig ked af, at de ikke synes, vi gør nok, for vi gør faktisk meget, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Men det er der råd for, lover ministeren, der fortæller, at han barsler med en ny stor klimaplan for Danmark.

- Mit nytårsforsæt er at fremlægge den mest gennemgribende klimaplan, vi nogensinde har set herhjemme. Vi har et af verdens mest ambitiøse klimamål, nemlig at reducere udledningen af drivhusgasser med 40 procent i 2020, og vi har allerede fundet de 34 procent i vores energiforlig. Med den nye klimaplan kommer vi til at gennemtrævle hele transport-, landbrugs- og bygningsområdet for at finde de sidste seks procent, siger Martin Lidegaard.

Selvom vælgerne synes, at regeringen og Enhedslisten gør for lidt på klimaområdet, scorer rød blok højst, når respondenterne skal vurdere partiernes handlekraft i forhold til klimaforandringerne. 42 procent af danskerne mener, at regeringen og Enhedslisten »i høj grad« eller »i nogen grad« udviser klimapolitisk handlekraft, mens det kun er 24 procent, der mener det samme om Venstre, de Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

- Der er ingen tvivl om, at regeringen fører en mere aktiv klimapolitik, end den tidligere regering gjorde, så jeg var blevet meget skuffet, hvis vælgerne havde svaret anderledes. Så jeg selvfølgelig glad for, at de kvitterer for det, og jeg kan love, at vi vil lægge os i selen for, at det fortsætter, siger Martin Lidegaard.

Dog får samtlige partier i rød blok en lidt lavere vurdering i denne måling i forhold til tidligere, mens alle partierne på højrefløjen får en bedre vurdering.

Tophistorier Gå til forsiden