Homorygte skabte panik i S-lejr før partilederdebat | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Homorygte skabte panik i S-lejr før partilederdebat

Op til en stor partilederdebat få dage før valget i september 2011 forsøgte Bjarne Corydon (S) og Thorning-parrets revisor at stoppe rygtet om, at Stephen Kinnock skulle være homoseksuel.

Merian Garde Gräs, Berlingske Nyhedsbureau
Partilederdebat i DR's Koncerthus i Ørestad den 13. september 2011. Foto: Keld Navntoft

Den 13. september 2011 - to dage før valgdagen - var det daværende oppositionsleder Helle Thorning-Schmidts (S) sidste chance for at markere sig i en stor partilederdebat. Så da der begyndte at svirre rygter om hendes mands seksualitet få dage før, tog daværende stabschef Bjarne Corydon (S) affære.

Han ringede personligt til skattedirektør Lisbeth Rasmussen i Skat København - der var den instans, der havde afgjort Thorning-parrets skattesag ét år tidligere - for at få Skat til offentligt at afkræfte rygtet. Det fortalte øverste direktør i Skat København, Erling Andersen, under sin afhøring foran skattesagskommissionen i Søborg tirsdag.

- Han (Corydon, red.) føler, at Thorning i den situation er fuldstændig hjælpeløs. Han fortæller om en sværm af rygter og spørger, om vi som myndighed kan gå ud og sige, at vi ikke har noget notat om det. Jeg kontakter Peter Loft (daværende departementschef, red.), og vi snakker om situationen. Vi er mest af den opfattelse, at vi nok ikke har nogen mening om den sag, fortalte Erling Andersen.

Lisbeth Rasmussen bliver også kontaktet af Stephen Kinnock og Helle Thorning-Schmidts daværende revisor, Frode Holm. Han fortæller, at BT har konfronteret parret med rygtet om, at Kinnock skulle være bi- eller homoseksuel.

Læs mere: Denne mand kan fælde Troels Lund

- Frode Holm henvender sig for at høre, om vi kan have en rolle i den sammenhæng. Det afviser jeg, forklarede skattedirektøren.

Historien om rygtet kan blive vigtig i skattesagskommissionens udredning af den komplicerede sag, fordi det er et af de mest håndfaste beviser på, at der under behandlingen af Thorning-parrets skattesag vandrede oplysninger fra Skat København til toppen af Skatteministeriet og omvendt. Det selvom hverken departementet eller ministeren må blande sig i enkeltsager.

Under sin afhøring tirsdag angreb Erling Andersen desuden Peter Loft, daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) og ministerens spindoktor, Peter Arnfeldt, for at stå i ledtog mod Thorning. På et møde 13. september 2010 forsøgte Loft blandt andet at få sneget en kommentar ind i Skat Københavns afgørelse af skattesagen, fortalte Erling Andersen. Linjerne handlede om parrets familiemæssige forhold.

Læs mere: Skattedirektør: Det handler om tilsvining af Thorning

- Her står det tydeligt for mig, at Peter (Loft, red.) har været inde ved ministeren med det her. Det handler ikke mere om at få præciseret en afgørelse, det handler om tilsvining af Thorning, sagde Erling Andersen, der hentyder til rygtet om, at Stephen Kinnock skulle være bi- eller homoseksuel.

- Så kunne Peter Arnfeldt gå til de herrer bag mig (journalisterne, red.) og sige, prøv at spørge ind til den del med de familiemæssige forhold. Det ville jeg ikke være med til - at bruge en skatteafgørelse til tilsvining af Thorning-Schmidt, sagde Erling Andersen.

Læs mere: Minut for minut: Skattesagens dag 12

Onsdag skal embedsmænd fra Skatteministeriet afgive forklaring. Det er fagdirektør Jan Lund og koncerndirektør Jesper Skovhus Poulsen.

Tophistorier Gå til forsiden