Hvad er det med den fedtafgift?

Sophie Hæstorp Andersen (S)
Sophie Hæstorp Andersen (S) Foto: Steen Brogaard/Folketinget

Med finansloven for 2013 er Løkkes fedtafgift langt om længe lagt i graven, og det kan der siges meget godt om. Det bliver der sådan set også rundt omkring i landet – både blandt forbrugerne og i erhvervslivet. Også på Christiansborg er det vanskeligt at finde en politiker, der vil beholde fedtafgiften. Ikke engang Venstre, der stod fadder til afgiften i sin tid, vil kendes ved afgiften i dag. Med hvad er problemet med den afgift, og hvorfor er alle så enige om, at den skal væk?

For Venstre har der været tale om et rædselsforløb fra start til slut. Lad mig opsummere:

Allerede i november 2010 kort tid efter, at VK-regeringen havde besluttet sig for at indføre fedtafgiften, måtte skatteministeren ændre på fedtafgiften for at undgå, at afgiften ville ramme sondemad. Afgiften havde nemlig den uheldige betydning, at svage og ældre patienter, som bruger energidrikke og ernæringspræparater, fordi de ikke kan indtage almindelig mad, ville blive ramt af fedtafgiften.

Men svage og ældre patienter var ikke de eneste, der var utilfredse med afgiften. Fra alle sider af dansk erhvervsliv måtte Løkke og resten af regeringen lægge øre til, at fedtafgiften både var bøvlet og nytteløs.

Selv formanden for VK-regeringens egen forebyggelseskommission Mette Wier var ude med en kritik af, at den foreslåede afgift ikke ville løfte befolkningens sundhed, som jo ellers var formålet. Det afholdt dog ikke daværende skatteminister Troels Lund Poulsen fra stædigt at fastholde fedtafgiftens positive effekt på sundheden. Det vil han nok ikke gentage i dag.

I dag skriver vi 2012 og opbakningen til fedtafgiften er ikke blevet større med tiden. Tværtimod er modstanden vokset massivt. Det forklarer måske også, hvorfor både Venstres Claus Hjort Frederiksen og Venstres pressetjeneste det seneste år har forsøgt at tørre afgiften af på den nuværende regering.

For det er da heller ikke rart at have indført en fedtafgift, der både er nytteløs og en belastning for danske virksomheder. Og da slet ikke, når man som Venstre gerne vil signalere til vælgerne, at man er imod afgifter.

Men når nu Venstre ikke bryder sig om fedtafgiften, så skulle man jo tro, at partiet ville stemme for en afskaffelse af afgiften. Det er imidlertid ikke sikkert. Forklaring? Venstre ved det vist heller ikke selv endnu.

Lad mig understrege, at afgifter er et af de redskaber, der kan gøre det lettere at leve sundere, og som også kan være med til at betale vores velfærd. Men der er også an anden side af sværdet. Afgifter kan også belaste erhvervslivet unødigt. Og det er netop problemet med Løkkes fedtafgift.

Fedtafgiften er skruet sammen på en måde, der ikke giver mening for sundheden. Til gengæld belaster den danske virksomheder unødigt, så de risikerer at skulle dreje nøglen om eller flytte arbejdspladser ud af landet.

Det ønsker Socialdemokraterne og resten af regeringen naturligvis ikke. Derfor fjerner vi fedtafgiften – med eller uden Venstre.

Kommentarer

Fedt er festligt

De mange forsøg på at styre vores sundhed over lovgivningen er i det hele taget gået over gevind. Vi er blevet så livslængde-maksimerende og sundhedsmoralske, at vi glemmer hvad vi skal stille op med al de år, vi vinder.

Ja, hvad er det med den fedtafgift og alle de andre afgifter??

Når jeg læser Sophie Hæstorp Andersens meritter, kan jeg godt forstå, hvorfor hun ikke kan forstå, hvad der er så galt med fedtafgiften og alle de andre afgifter.Hun er jo tydeligvis opflasket gennem uddannelsessystemet, partisystemet, og så er hun offentlig ansat. Altså en moderne "socialdemokrat".Hun har tydeligvis aldrig prøvet at arbejde ude i det private erhvervsliv. Jeg tror, at de gamle arbejdere i Socialdemokratiet ville have vendt sig i deres grav, hvis de havde vidst, at det parti skulle befolkes af bureaukrater. Hvornår går det op for disse bureaukrater, at det offentlige kun kan eksistere, hvis man har gode rammevilkår for det orivate erhvervsliv. Uden en stor sund privat sektor ingen offentlig sektor.Medmindre man lever i et samfund som det gamle Sovjetunionen altså.Hver en krone brugt på endnu en bureaukrat betyder mindre og dårligere borgerservice, som dårligere skoler, hospitaler osv.

Fedt finger

Du glemmer en væsentlig ting Sophie.
Fedt-afgiften som det ser ud til Venstre i vildrede med blev indført for at finansiere top skatte lettelserne.
Det geniale var (top) skattelettelserne før valget og fedt afgift efter valget.
Det var vel rimeligt om den handel gik tilbage, vel også årsag til Venstres fastholden af den.

Uanset om så Lars Løkke tager permanent ophold ved håndvasken så klæber fedtet til ham, når man nu ikke kunne lyve sig fra den, så kan Venstre lige så godt fastholde den.
Når du så følger Venstre s heppekor ser det ud til at de endnu ikke har forstået sammenhængen.
De lever stædig i den verden hvor 2+2 = 8 og så kunne det belånes og det var helt gratis at gå i krig.

-

Bla bla bla...

Jeg kan ikke tage politikere alvorligt mere efter S og SF løj sig til magten sidste år.
De er og bliver illoyale overfor vælgerne og den slags fortjener kun at få sparket.

Man siger ofte, at "vi har de politikere vi fortjener". Så kunne man jo passende spørge: Hvad har vi dog gjort for at få den slags, der tager plads i Folketinget i denne FT-samling?

Ja men Sophie Hæstorp Andersen

Der kan jo skrives hele aviser om S SF R ELs meritter, bare indenfor de seneste 15 måneder I har været ved magten.

Hvad med S SF Rs egen sukkerafgift - den blev vist også droppet ved samme anledning.

Fortæl lige hvad der er forskel på VKs fedtafgift og S SF Rs sukkerafgift ???

Eller er det tabet af arbejdspladser i Sønderjylland der pludselig nager S SF R, eller måske rettere negativt afgiftsprovenu fordi grænsehandelen er eksploderet ???

Spørg lige din kammerat Corydon, hvordan det går med de 10.000 arbejdspladser han så bramfrit lovede i maj 2012 - han er blevet lidt mere ydmyg, efterhånden som der kun er seks uger tilbage.

Tag lige et kig hos Danmarks Statistik på arbejdsløshedstallene.

Og når nu Corydon alligevel ikke kan skaffe 10.000 arbejdspladser i 2012, hvordan skal danskerne så tro på han også kan skaffe over 20.000 i 2013 - det har han også lovet.

Det er jo ideen med alle S SF Rs omlægninger af ALT - trist det kun er S SF R der kan se det - resten af Danmark kan ikke.

Til gengæld kan vi se skatter og afgifter stiger under påberåbelse af "sundhed og miljø" - det samme gjorde Nyrup, Auken og Jelved i 1990erne - miljøet har ikke ændret sig meget af den grund - men pengene er væk !!!

Hvad med solcellerne, Sophie Hæstorp Andersen. Det er jo hyklerisk at fordi statsmagten pludselig ikke kan se "fidusen" i at fremme solceller, så skal det hele lægges om - og lægge en hel branche død og flere tusinde arbejdspladser er væk.

Hvordan harmonerer det med "miljøet", Sophie Hæstorp Andersen - at det pludselig ikke er attraktivt at investerer i solceller og "miljø" længere ???

Viser det netop ikke hvor patetisk hele S SF R ELs diskussion om "miljø" er ???

I aftes kom så "bomben" at bilafgifter skal lægges om - sneget ind af bagdøren, uden noget har hørt noget som helst.

Nu kan den branche gå i stå - hvem køber biler når de ikke kender prisen, Sophie Hæstorp Andersen ???

Danskerne ved godt, at formålet er at skabe endnu flere afgifter og skatter ind - igen i det "hellige miljøs" navn.

I begyndelse af sidste uge kom det frem, at topskatteprocenten var sat 0,2% op - det står i lovforslaget, men ellers ingen information - bare sneget ind som tyv om natten.

Troede I det kunne gå, Sophie Hæstorp Andersen ???

I fredags var det pludselig andelsbranchen der skulle beskattes på en ny måde - for at S SF R EL kunne skabe flere penge sammen.

Igen et forslag der dukker op som tyv om natten en fredag formiddag, mens alle tænker på weekend.

Det blev så jordet af Vestager - men Holger K har været hurtig, så de penge skal nu hentes hos bådfolket i stedet for - og når det er hobby, så "giver folk nok efter" og betaler.

Hvilken forklaring har Helle Thorning-Schmidt til os, når hun vender hjem fra EU-topmødet uden den milliard hun har lovet, Sophie Hæstorp Andersen ???

Har HTS overhovedet modet til at blokerer EU budgettet, eller er det bare en "snak fra de varme lande" og en dødsyg forklaring, når hun kommer tilbage. Jeg ved godt, hvad jeg tror sker!

Vi mangler også at Wammen kommer på banen - han er jo EU-minister - og sagde skråsikker i juli og august 2012, at den "milliard rabat" var ikke noget problem !!!

Hvad har S SF R EL så tænkt der skal holde for, for at skaffe den milliard jeres "luftkasteller" mangler - er det nye skatter og afgifter eller det reelt bilbranchen der skal holde for - timingen med ny bilbeskatning er jo ejendommelig !!!

Synes du ikke, Sophie Hæstorp Andersen !!!

Og nu er Danmark duksen i klassen - betaler hele sin EU-afgift uden rabat - Danmark betaler rabat til de øvrige endnu rigere lande i Europa !!!

Hvordan synes du selv det går, Sophie Hæstorp Andersen ???

Men landbrugsstøtten, ja den skal ned - lad S SF R EL få skovlen under landbruget - det er også med til at fremme "miljøet".

At branchen går i stå, familier ruineres for livet - nnååå ja, det er jo "prisen for miljøet", ikke sandt Sophie Hæstorp Andersen ???

Og S SF R EL politikerne har jo deres på det tørre - I har jo sikret jer god løn og Danmarks bedste pensionsordning - så hvad betyder "lidt spild" der går ud over resten af dansker, Sophie Hæstorp Andersen ???

Eller dem der mister dagpengen fra januar 2013 - dem er der ikke råd til, vel Sophie Hæstorp Andersen ???

Men, der er råd til at betale EU-rabat til resten af Europa - der er råd til at støtte kulturministerens "cirkus skole" (der er jo understørrelse til 30+ familier et helt år, for de penge) - der er råd til at støtte diverse ulande.

Danskerne - de skal bare betale og må så sejle deres egen sø !!!

Sophie Hæstorp Andersen - dette er kun et lille udpluk af, hvad der kan skrives om S SF R ELs 15 måneder til nu.

Sjovt nok kan jeg omtale ca. 10 sager på samme plads, som du bruger på een sag om VK.

Synes du ikke det skriger til himmelen, Sophie Hæstorp Andersen !!!

Og husk det gamle ordsprog, Sophie Hæstorp Andersen - man skal ikke kaste med sten, når man selv bor i et glashus !!!

-

Hørt!!
En fortrinlig opsamling af nogle af de konsekvenser, der skyldes det politiske færdselsuheld til S-SF-R-EL!

Ikke igen.

Hvor er jeg dog træt af, at SF og S konstant skriver og taler om, "hvad de andre" har foretaget sig af "dumheder" i deres regeringstid.

Har "de andre" fundet ud af, at deres "dumheder" ikke skal fortsætte, men at de der imod skal stoppes,
- så skal de hånes og udstilles som helt uduelige.

Sophie Hæstorp Andersen skal bare lige huske på, at når hun peger fingre af andre, så peger de fleste fingre tilbage på hende selv.

Og netop i dette tilfælde, så har hun vist ikke noget som helst, at lade "de andre høre" for.

Sophie Hæstorp Andersen har været med til, at indføre en udvidet sukkerafgift, har hun glemt det?

Måske Sophie Hæstorp Andersen så lige skal læse op på, hvordan forløbet om den "dumhed" har udartet sig.

For ligger det ikke, som i Sophie Hæstorp Andersens verden, lige til højrebenet, at nu skal S både hånes og udstilles som helt uduelige?

PS: Det er over 1 år siden, at Brian Mikkelsen erkendte, at den afgift ikke fungerede efter hensigten, og for få måneder siden, erklærede Peter Christensen,
at det var opgivet at slippe af med den igen, da samarbejdet med regeringen om en passende finansieringsmodel, synes helt umulig.

Sophie Hæstorp Andersen er nu den, der sidder med aben.

Ja, lige så snart det er V, der bliver kritiseret

hyler man.....og det har man gjort i elleve år hver gang een ytrede sig om Vs manglende selverkendelse. V er som teflon: al kritik preller af. Det samme kan man Ikke sige om vores udmærkede regering.

fredagsøl?

er du ikke startet lidt tidligt Annemette?

Regeringen HTS har efter eget udsagn selv skabt 10.000 jobs, og Danmarks Statistik siger at beskæftigelsen er faldet med 18.000 jobs i samme tidsrum.

Dvs. regeringen HTS har eksporteret 28.000 jobs. Den selverkendelse har jeg ikke noteret nogen steder hos vores "udmærkede" regering - og mindst af alt i den horrible erhvervsfjendske politik, der bliver ført imod de mennesker, der forsøger at skabe noget for deres medmennesker.

Historieomskrivning

Sophie,

Godt at vi fik afskaffet fedt- og sukkerafgiften, men dit indlæg er simpelthen en usaglig gang spin.

Sandt at VKO indførte fedtafgiften, men hvem var det der indførte sukkerafgiften? SRSF og det for ikke meget mere end et år siden. Begge afgifter var jo til skade for dansk erhvervsliv, ikke bare fedtafgiften.

Tilgengæld er afskaffelsen dårligt nyt for danskernes sundhed. Afgifterne betød nemlig at der blev brugt mindre fedt i de danske hjem.

Link til undersøgelse (hvor har du dit postulat fra Sophie?):

http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-59956333:unders%C3%B8gelse-udsk%C...

Der skal mere end spin til at se, at SRSF simpelthen ikke havde modet til at forbedre danskernes sundhed. Pinligt!

S taler som sædvanlig med 2 tunger...

Afgifter er ikke vejen frem på fedt, men vi indfører utallige afgifter på andre områder... Du skal sætte dine børn i folkeskolen, men vi sætter selv vores børn i privatskole... Du skal købe dine varer i Danmark, men vi leaser selv bil i Tyskland... Du skal betale din skat, men vi laver selv alverdens krumspring for at slippe uden om... Lønnedgang er af det onde, men for SAS ansatte er det den helt rigtige idé... Listen er legio og jeg bliver altså så træt hver gang I åbner munden... "Gør som jeg siger, ikke som jeg gør!"

PS: Hvorfor er Venstre, VK og navngivne Venstrefolk nævnt 13 gange og Socialdemokratiet 1 (!) gang i et indlæg af en Socialdemokrat? Når man ikke selv har noget at byde ind med, må man ty til angreb på modstanderen.

Fjern også de andre tåbelige afgifter

Udmærket at fjerne den tåbelige fedtafgift Sophie.

Så kan I passende også fjerne eller reducere den enorme skov af tåbelige afgifter der også er irrationelle og belaster danskerne samt erhvervslivet. For eksempel:

Nox afgift
Afgift på brænde
Registreringsafgift på biler (til nabolande niveau)
Energi afgift (danskerne har EUs dyreste priser)

Plus mindst 100 andre afgifter. Ingen af afgifterne tjener andet formål end at kradse penge ind i statskassen. Det har intet med sundhed eller forurening. Det er bare noget man finder på for at retfærdiggøre afgifterne.

Så vil nogle måske sige.. Hvad med finansieringen?? Jamen hvor svært kan det være at skære en smule i verdens største offentlige forbrug?

Hvor skal der spares i den offentlige sektor?

Hej du anonyme bruger Bruger 147486, det er i min optik lidt billigt sluppet med at kræve at der skæres i "verdens største offentlige forbrug", hvis du ikke kommer med konkrete forslag til HVOR der skal spares.

Bagefter kan vi tage diskussionen... indtil da skal velfærden finansieres krone til krone.....

Hvor skal der spares.

Hmmm, hvor skal man starte.

Jo jeg ved det, vi kan starte med at luge ud i de 65000 love og bekendtgørelser som besværliggører alt her i landet.. Der efter når lovene er nede på et niveau som folk kan forstå kan vi fjerne alle de papir nussere fra staten (de er sgu billigere at havde på dagpenge, end deres høje stats løn).

Hvorfor kan jeg sige dette, jo vi har set en væsentlig nedgang i borgernære services, mere og mere selvbetjening, hvor ældre, der ikke fatter en brik om computere, skal selv gøre alt på web sider, dette burde havde givet enorme besparelser, men statens udgifter vokser stadigvæk.. Der har været større fyrings runder i borgernærer services som hjemmehjælp, m.v. Men stadigvæk er staten blevet dyrer.

Hvor ender disse penge - de ender i beurakratiet, og papir nusserne..

Jeg vil vædde på vi kunne halvere statens størrelse, og på samme tid give bedre borger service, ved at skære i den lov jungle, og antallet af papirnusser inde i det offentlige - som udgør flertallet af offentlige ansatte.

Mange muligheder

Der er mange muligheder for at spare i det offentlige forbrug.

Start med at nedlægge nogle af alle de råd og nævn som der reelt ikke er behov for men som indkasserer store lønninger fra det offentlige.

Ved at fjerne en masse af de tåbelige afgifter er der også behov for færre mennesker til administration.
Det er ikke de varme hænder, såsom sygeplejersker og hjemmepleje osv der skal beskæres. Det er det enorme papirnusseri som ikke skaber noget værdi og produktivitet for DK.

Ved at fjerne en masse afgifter og reducere skattetrykket får det en masse afledte positive effekter. Der kommer flere arbejdspladser og flere skatteydere. Jo mere DK sætter skatten op fra nuværende niveau jo mindre vil provenuet være.

Lavere skat kan faktisk give mere i skatteindtægter, fordi der er flere der betaler. Ydermere reduceres også udgifter til overførselsindkomster fordi flere kommer i arbejde.

Der kan spares en masse penge på ligegyldige integrationsprojekter som ikke har nogen effekt. Der kan spares en masse penge på erhverstøtteordninger. Der kan spares en masse penge på diverse projekter i kommunerne. En lysbænk i Kbh til 1 mio kr.?? En vækningskonsulent i Nyborg?? Skær dog det lort væk!

Der er et utal af muligheder. Det er virkelig fattigt hvis man ikke har fantasien til at skære i verdens offentlige forbrug. Det er pærenemt.. endda uden specielt store konsekvenser for kernevelfærden.

Erhvervsstøtteordninger?

Sidst jeg så efter, var der en del i erhvervslivet, der hylede op, når der kom konkrete forslag på bordet til at skære i erhvervsstøtteordningerne....

Og råd og nævn... helt ærligt, det er altid godt at rydde op i råd og nævn, men næppe noget der redder samfundsøkonomien.

Kom nu, er det ældreplejen, der skal være ringere? Er det uddannelse og forskning, som vi skal skære i? Det er jo også kun de ting, som erhvervslivet råber på at få - en veluddannet arbejdsstyrke og initiativer, der peger i retning af, hvad Danmark skal leve af i fremtiden. Udover at brokke sig. ;-)

Venstre brandbeskattede erhvervslivet iflg MetroXpress m.fl.

Blot til lidt orientering, så pålagde Venstre i sin regeringstid erhvervslivet nye afgifter svarende til 24 mia. kr.:

http://www.metroxpress.dk/nyheder/venstre-brandbeskattede-erhvervslivet/KOblkz!l4fDZCsbAQYy2/

Det behøver jo ikke at være rigtigt

bare fordi Venstre gjorde det. Op igennem 00'erne havde defacto to socialdemokratier (3 hvis man tæller DF med), der hylede op om mere og mere offentligt forbrug. Gode gamle Nyrup kunne slet ikke være med i den forbrugsfest, der blev fyret af i det offentlige. Hverken Venstre eller Socialdemokraterne holdt sig tilbage med voldsomme krav om at lade pengene fosse ud af kassen. Såvidt jeg husker, var "social massegrav" et meget brugt argument i den periode.

Den politik og de direkte investeringer i overførselsindkomsterne betød at vi nu har 850.000 personer i den arbejdsdygtige alder i Danmark, der er på offentlig støtte.

850.000!!!

Når personer som "fattig-Carina" har råd til bo i de dyreste område i Danmark og stadig have rigeligt med penge til rådighed efter de faste omkostninger er der noget radikalt galt med overførselsindkomsterne.

Det er et naturligt sted at starte.

Dernæst skal der kigges gevaldigt på den offenlige produktivitet. Vi får slet ikke, hvad vi betaler for, til den sektor. Over 800.000 personer er der ansat til at servicere borgerne. Det er jo helt vildt. I Schweitz kan de klare sig med langt mindre - og der er der ingen social massegrav.

Starter vi den politik - besparelser i overførselsindkomster og ned-normering i det offentlige, sammen med en generel løntilbageholdenhed - vil der meget hurtigt ske det, at de private vil begynde at blomstre.

Der vil blive skabt jobs - og måske endda også jobs, som CArina er i stand til at bestride. For hun har 2 problemer: Hun har været en doven snog, og har ikke uddannet sig - og de jobs, der er i samfundet i dag kræver meget mere energi og kompetence end hun på noget tidspunkt bliver i stand til at levere.

Det er ikke nogen nem proces. Det er faktisk den sværeste økonomiske politik, man kan forestille sig.

Så det ville være vederkvægende, om Christiansborg for en gangs skyld holder op med hyleriet og holder op med at investere målrettet i at skabe socialklienter.

Vi kan godt selv, hvis vi får lov

Hvilke skatter og afgifter skal sættes op?

Jamen Rikke dog - krone til krone?

Siden 2008 har vi mistet beskæftigelse til næsten 200.000 danskere. Hvis ikke arbejdsstyrken var faldet med det samme antal ville vi i dag have samme arbejdsløshed som under Schlüter....

Det betyder, at staten i dag modtager det, der svarer til en storebæltsbro mindre i direkte skatter. Det kan ses på statsbudgettet, for vi finansierer ikke vores beskæftigelsestab krone-til-krone, som du så kategorisk fastslår.

Nu skylder du således at forklare, hvilke skatter og afgifter, vi skal sætte op for at lukke hullet - og måske også give en undskyldning til dem, der bliver arbejdsløse af den manøvre.

I Guder, hvor er socialdemokratisk politik usolidarisk, enøjet, menneskefjendsk, egoistisk og kort sagt usympatisk

Det kommer producenterne til at være glade for!

Tillykke Lars Løkke!

Det kommer producenterne til at tjene fedt på!

Prisen kommer ikke ned på samme niveau som før fedtafgiften. Differencen den score producenterne og forbrugerne bliver endnu engang sorteper.

Tusinde tak Lars Løkke!

I er nogle klaphatte!

Hilsen

Jan Rasmussen

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden